Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Myslivecká paštika

  14:08aktualizováno  14:08

Ilustrační snímek | foto: In Images

Doba přípravy: 30 min. + 3 dny
Množství: 8 porcí

  • 1/2 kg tučnějšího mletého masa
  • 250 - 300 g kuřecích nebo kachních jater (i mražených)
  • 3 - 4 lžíce ferenetu (brandy, dezertního vína)
  • pepř mletý i drcený
  • mleté nové koření
  • tymián
  • jalovec
  • muškátový oříšek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 1/2 - 1 šálek namočených sušených hub

1. Syrové maso i játra rozmixujeme i s cibulí a česnekem, hodně nakořeníme a osolíme, přidáme alkohol - fernet se osvědčil výborně. Chuť musí být silná, rozleží se a byla by fádní. Promíchanou směs zakryjeme fólií a dáme do druhého dne do lednice uležet.
2. Druhý den směs ochutnáme, zda není třeba přisolit a přikořenit, přidáme pokrájené houby. Můžeme použít i jinou přísadu: pokrájené sušené švestky, jablkové hranolky, kostičky uzeného jazyka, brusinky, ořechy, olivy.
3. Směs napěchujeme bez vzduchových bublin do paštikové či zapékací misky. Formou několikrát klepneme, aby ušel přebytečný vzduch. Nemáme-li víko, překryjeme formu dvojitým alobalem, který po stranách přimáčkneme a navrch několikrát probodneme. Formu postavíme do pekáče či hlubokého plechu, zalijeme vařící vodou aspoň do třetiny výšky nádoby a pečeme na 150 stupňů (aby voda mírně bublla) dvě až dvě půl hodiny.
4. Z paštiky se vypeče sádlo i šťáva, musíme ji opatrně vytahovat z trouby. Necháme ji chladnout a vlažnou paštiku zatížíme. K tomu je nejlepší zakrýt menším prkénkem a na něj postavit kilové závaží, konzervy, kameny apod. Tím se paštika spojí a během chladnutí nasákne zpět i něco vypečené šťávy. Zbytek zrosolovatí ve formě a spolu se sádlem je výbornou pochoutkou. Zatíženou paštiku raději postavíme na tác, přebytečné sádlo může vytékat.
5. Od dalšího dne můžeme jíst, chutě se ještě rozleží. V lednici pod fólií vydrží téměř týden. Zmražení jí nesvědčí.

TIP: Příprava paštiky není složitá, ale je třeba ji rozfázovat do několika dnů. Nejprve si umícháme maso, další den pečeme a další den jíme. Použijeme-li příliš libové maso, bude paštika suchá. Můžeme k němu přidat i více špeku nebo syrové sádlo.

Poznámka: Paštiku jsem začala péci pro narozeniny před pěti lety, od té doby ji dělám aspoň dvakrát ročně pravidelně. Na receptu mě baví jeho jednoduchost (žádné škroboviny ani další bílkoviny) a možnosti variací - do paštiky se dá přidat téměř cokoli a vytvořit i působivou mozaiku na řezu. 

Autor:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.