Doporučujeme

Mrkvový salát, zapečený pórek se strouhankou, provensálská rajská jablíčka s vejci a kuře Marianne

-

MRKVOVÝ SALÁT
500 g mrkve, 150 g majolky, vinný ocet, 1-2 lžičky křenu, pepř, sůl
Syrovou mrkev nastrouháme a promícháme ji s majolkou. Pak přidáme jemně strouhaný křen a ochutíme vinným octem a solí.
Podáváme jako studený předkrm.

ZAPEČENÝ PÓREK SE STROUHANKOU
6 pórků, 150 g tvrdého sýra, 100 g strouhanky, 60 g másla, sůl
Pórek očistíme, nařežeme podle velikosti kastrolu a svážeme nití do svazečků, aby se během vaření nerozpadl. Uvaříme ho do měkka ve slané vodě, necháme dobře okapat a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Vrstva pórku v misce má být alespoň třícentimetrová. Strouhanku osmažíme na dvou třetinách másla a pórek v misce posypeme. Sýr jemně nastrouháme, navrstvíme na strouhanku v misce a poklademe kousky zbylého másla. Zprudka zapečeme dozlatova.
Zapečený pórek je výborný s bílým chlebem jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu.

PROVENSÁLSKÁ RAJSKÁ JABLÍČKA S VEJCI
6 rajských jablíček, 6 vajec, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 20 g másla, lžička cukru, zelená petržel, pepř, sůl
Rajská jablíčka podélně rozkrojíme, posolíme, na každé přidáme špetku cukru a necháme deset minut odpočinout. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej s máslem a rajská jablíčka do něj pokládáme naříznutou stranou. Kolem nasypeme na drobno nakrájenou cibuli. Během pečení do jablíček často pícháme vidličkou, aby rychleji pouštěla šťávu. Asi za čtvrt hodiny je otočíme a šťávu necháme trochu zkaramelizovat. Pak na pánev mezi rajská jablíčka rozklepneme vejce jako "volská oka". Vše posypeme sekanou petrželí, rozsekaným česnekem, pepřem a solí.
Podáváme s černým nebo bílým chlebem.

KUŘE MARIANNE
kuře, 20 g oleje, 30 g másla, 30 g mouky, 4 snítky zelené petržele, 0,25 l bujónu nebo vody s polévkovým kořením, 0,25 l bílého vína, 200 g žampionů, 50 g rajského protlaku, 30 g pažitky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl
Kuře rozkrájíme na kousky a na oleji opečeme do zlatova. Pak posolíme, opepříme, přidáme pokrájenou petrželku, pažitku a česnek. Vše zaprášíme moukou a natřásáme nad ohněm, aby se šťáva s moukou promíchala a přitom se nespálilo kuře. Zalijeme vínem a na mírném ohni necháme hodinu pod pokličkou dusit. Nakonec přidáme pokrájené žampiony, rajský protlak zalijeme bujónem a dusíme ještě třicet minut.
Jako přílohu podáváme bílou veku nebo bramborovou kaši opečenou na trošce oleje na teflonové pánvi.

Mrkev majonézová

Zapečený pórek se strouhankou

Provensálská rajská jablíčka s vejci

Kuře Marianne


  • Vybrali jsme pro Vás