Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mrkvový salát, zapečený pórek se strouhankou, provensálská rajská jablíčka s vejci a kuře Marianne

aktualizováno 
-

MRKVOVÝ SALÁT
500 g mrkve, 150 g majolky, vinný ocet, 1-2 lžičky křenu, pepř, sůl
Syrovou mrkev nastrouháme a promícháme ji s majolkou. Pak přidáme jemně strouhaný křen a ochutíme vinným octem a solí.
Podáváme jako studený předkrm.

ZAPEČENÝ PÓREK SE STROUHANKOU
6 pórků, 150 g tvrdého sýra, 100 g strouhanky, 60 g másla, sůl
Pórek očistíme, nařežeme podle velikosti kastrolu a svážeme nití do svazečků, aby se během vaření nerozpadl. Uvaříme ho do měkka ve slané vodě, necháme dobře okapat a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Vrstva pórku v misce má být alespoň třícentimetrová. Strouhanku osmažíme na dvou třetinách másla a pórek v misce posypeme. Sýr jemně nastrouháme, navrstvíme na strouhanku v misce a poklademe kousky zbylého másla. Zprudka zapečeme dozlatova.
Zapečený pórek je výborný s bílým chlebem jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu.

PROVENSÁLSKÁ RAJSKÁ JABLÍČKA S VEJCI
6 rajských jablíček, 6 vajec, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 20 g másla, lžička cukru, zelená petržel, pepř, sůl
Rajská jablíčka podélně rozkrojíme, posolíme, na každé přidáme špetku cukru a necháme deset minut odpočinout. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej s máslem a rajská jablíčka do něj pokládáme naříznutou stranou. Kolem nasypeme na drobno nakrájenou cibuli. Během pečení do jablíček často pícháme vidličkou, aby rychleji pouštěla šťávu. Asi za čtvrt hodiny je otočíme a šťávu necháme trochu zkaramelizovat. Pak na pánev mezi rajská jablíčka rozklepneme vejce jako "volská oka". Vše posypeme sekanou petrželí, rozsekaným česnekem, pepřem a solí.
Podáváme s černým nebo bílým chlebem.

KUŘE MARIANNE
kuře, 20 g oleje, 30 g másla, 30 g mouky, 4 snítky zelené petržele, 0,25 l bujónu nebo vody s polévkovým kořením, 0,25 l bílého vína, 200 g žampionů, 50 g rajského protlaku, 30 g pažitky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl
Kuře rozkrájíme na kousky a na oleji opečeme do zlatova. Pak posolíme, opepříme, přidáme pokrájenou petrželku, pažitku a česnek. Vše zaprášíme moukou a natřásáme nad ohněm, aby se šťáva s moukou promíchala a přitom se nespálilo kuře. Zalijeme vínem a na mírném ohni necháme hodinu pod pokličkou dusit. Nakonec přidáme pokrájené žampiony, rajský protlak zalijeme bujónem a dusíme ještě třicet minut.
Jako přílohu podáváme bílou veku nebo bramborovou kaši opečenou na trošce oleje na teflonové pánvi.

Mrkev majonézová

Zapečený pórek se strouhankou

Provensálská rajská jablíčka s vejci

Kuře Marianne

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.