Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mrkvový dort a čokodort s řepou jsou lahodné i bez cukru a másla

  0:07aktualizováno  0:07
Pokud si myslíte, že zelenina a dorty si nerozumí, britská foodblogerka Ella Woodwardová vás přesvědčí o opaku. Prozradí, jak připravit zdravé zákusky, po kterých se budete olizovat až za ušima.

Čokoládový dort z červené řepy s kokosovou polevou | foto: Lahodně s Ellou

Ella Woodwardová se díky svým neotřelým zdravým receptům a bezpochyby i atraktivnímu vzhledu a milému vystupování stala miláčkem čtenářů. Kromě chutných a nízkokalorických receptů bez masa, cukru a lepku k tomu přispívá i její životní příběh.

Fotogalerie

Devatenáctiletá studentka a aspirující modelka se najednou ocitla upoutaná na nemocniční lůžko kvůli těžké nemoci a léčení tradičními léky nepřinášelo požadovanou úlevu.

Ella se proto rozhodla radikálně změnit svůj životní styl a hlavně jídelníček a podle svých slov se tak z nemoci dostala.

Slávu pak získala svým blogem, kde si o dobrotách bez živočišných olejů a bílé mouky měsíčně přečtou dva miliony lidí, a následným vydáním kuchařek. Vy si můžete doma vyzkoušet dva její chutné dorty, kvůli kterým rozhodně nemusíte mít výčitky svědomí. Namísto prázdných kalorií vás zasytí a dodají vám důležité živiny.

Čokoládový dort z červené řepy s kokosovou polevou

Na 1 dort o 12 porcích:

Čokoládový dort z červené řepy s kokosovou polevou
  • 1 velká červená řepa (250 g)
  • 2 hrnky pohankové mouky (400 g)
  • 1 hrnek jablečného pyré (360 g)
  • 1 hrnek javorového sirupu
  • 6 lžic nepraženého kakaového prášku
  • špetka soli
  • na vymazání kokosový olej

Na polevu:

  • 100 g kokosového krému
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce nepraženého kakaového prášku

Postup:

1. Vložíme červenou řepu do pařáčku a napařujeme ji ve slupce asi hodinu, dokud pořádně nezměkne. Pokud nemáme pařáček, můžeme řepu i uvařit. Když je hotová, vyndáme ji z páry a necháme vychladnout. Když je studená, oloupeme ji a odřízneme stopku.
2. Předehřejeme troubu na 190 stupňů.
3. Nakrájíme řepu na kousky, které vložíme do kuchyňského robotu, a mixujeme, dokud se nevytvoří hladké pyré.
4. Přesuneme pyré do větší mísy se všemi zbývajícími ingrediencemi a pořádně promícháme, až nám vznikne jemná a krémová směs.
5. Vymažeme 20 až 25centimetrovou dortovou formu kokosovým olejem, přelijeme do ní směs a pečeme asi 20 minut. Těsto je hotové, když do něj zapíchneme špejli a těsto se na ni nepřichytává.

Na polevu:

6. Zatímco dort chladne, připravíme si polevu. Dáme kokosový krém do mísy, zalijeme 3 lžícemi vroucí vody a mícháme tak dlouho, dokud se úplně nerozteče. (Pokud tedy nekoupíme kokosový krém již v tekuté formě, pak tento krok vynecháme).
7. Vzniklou tekutinu pak přelijeme do mixéru, přidáme mandlové máslo (viz dále), javorový sirup a kakao a mixujeme dohladka.
8. Přelijeme polevou dort a můžeme podávat.

Čtěte v pondělí

Vánoční cukroví - velkovýroba, Hořovická pekárna a cukrárna

Osvědčené recepty na vánoční cukroví najdete v příloze MF DNES OnaDnes

Tip: Tento dort je skvělý i jako brownies - upečený na plechu a nakrájený na kostičky. Kokosový krém koupíte ve větších obchodních řetězcích a zdravých výživách buď tuhý, nebo již v krémové formě.

Mandlové máslo si vyrobíme ze 2 hrníčků mandlí a špetky soli. Mandle nejprve asi 10 minut pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia. Pak je 15 minut mixujeme spolu se solí ve výkonném mixéru, během toho alespoň dvakrát seškrábeme oříšky ze stěn přístroje. Skladujeme v lednici asi týden.

Klasický mrkvový dort s karamelovou polevou

Na 1 dort o 12 kouscích:

Mrkvový dort s karamelovou polevou podle Elly Woodward
  • 2 hrnky mouky z hnědé rýže nebo pohanky (400 g)
  • 1 hrnek mletých mandlí (140 g)
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1/2 hrnku rozinek (65 g)
  • 2 plátky ananasu
  • 1 hrnek mandlového mléka (viz dále)
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 3 mrkve
  • tuk na vymazání (např. kokosový olej)

Na polevu:

  • 3 velké oloupané banány
  • 10 vypeckovaných datlí (ideálně Medjool)
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce mleté skořice

Postup:

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 160.
2. Nasypeme mouku do větší mísy a přidáme mleté mandle, chia semínka a rozinky.
3. Vložíme ananas, mandlové mléko, javorový sirup do mixéru a umixujeme dohladka. Hladkou směs potom přelijeme do mísy k suchým ingrediencím.
4. Oškrábeme a nastrouháme mrkev. Vmícháme ji do mísy a vše důkladně promícháme, dokud nám nevznikne jemná hmota.
5. Vymažeme dvě dortové formy o průměru 24 centimetrů kokosovým olejem a nalijeme do nich hmotu.
6. Pečeme asi 30 minut do zlatova.
7. když jsou korpusy upečené, vyndáme je z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout na chladící mřížce (toto je velmi důležité, protože těsto si musí sednout).

Příprava polevy:

8. Zatímco těsto chladne, připravíme si polevu. Dáme všechny ingredience do mixéru, přidáme 4 lžíce vody a mixujeme, dokud nám nevnikne jemně krémová hmota.
9. Když těsto vychladne, slepíme polovinou oba korpusy a druhou polovinu použijeme jako polevu.

Mandlové mléko si připravíme ze 200 g blanšírovaných mandlí, které na noc (nejméně na 6 hodin) namočíme do vody. Pak je zcedíme, dáme do mixéru spolu se 3 hrnky vody (900 ml) a mixujeme asi dvě minuty. Nakonec mléko přecedíme přes plátýnko a zachycené kousky oříšků vyždímáme. Pokud si přejeme mléko sladší, přidáme do mixéru skořici, datle nebo javorový sirup.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.