Doporučujeme

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka | foto: Apetit

Mrkvičková polévka

Chuť olivového oleje a omamná vůně tymiánu a pomeranče této jemné elegantní polévky vám pomohou vyhnat z hlavy jakékoli vzpomínky na dětskou výživu.


NA 4 PORCE

Příprava: 35 minut

* 800 g mrkve pokrájené na kolečka
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 středně silný na kolečka nakrájený pórek (bílá část)
* 1/2 sklenky čerstvě vylisované pomerančové šťávy (tj. z 1 menšího pomeranče)
* 1l drůbežího vývaru
* kelímek hustého bílého jogurtu
* 1 lžička sušeného tymiánu
* opražená sezamová semínka (nemusí být)
* sůl a pepř

1. Na oleji poduste za občasného míchání pórek a mrkev. Bude to trvat asi 10 minut. Zelenina by měla jen lehce zezlátnout. Přilijte pomerančovou šťávu a vývar, přidejte půl lžičky tymiánu a mírně povařte asi 15 minut.

Tip: Krémové polévky si ve světových kuchyních stojí o třídu výš než jejich kolegyně, které nebyly závěrem vaření propasírovány nebo rozšlehány dohladka. Pokud vaší polévce k té pravé luxusní konzistenci ještě krůček chybí, můžete si vypomoci klasickou jíškou. Podstatně elegantnější a lehčí je přidat při vaření několik kousků brambor, které nakonec rozmixujete spolu s ostatní zeleninou. Pro změnu můžete na závěr v polévce rozpustit kousek másla prohnětený s trochou hladké mouky.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Lesklá karotka z VichyLesklá karotka z Vichy
            Šťavnatý karotkový dortíkŠťavnatý karotkový dortík
            Mrkvová majonéza v jablkuMrkvová majonéza v jablku

           


  • Vybrali jsme pro Vás