Doporučujeme

Moka oválky

Moka oválky | foto: Alena Doskočilová

Čtenářský recept: Moka oválky

  • 0

Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 45 kousků

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 1 lžička mleté zrnkové kávy

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 2 dl silné černé kávy
  • 20 g škrobu Gustin
  • 70 g cukru

1. Máslo určené pro těsto nakrájíme na plátky a necháme při pokojové teplotě změknout. Smícháme mouku, a cukrem, mletými ořechy a kávou, přidáme máslo a zpracujeme těsto.

2. Vyválíme plát silný asi 3 mm, vykrajujeme oválky, klademe na plech a pečeme při teplotě 160 stupňů asi 10 minut do zrůžovění pečiva.

3. Na náplň nejdříve uvaříme kaši z kávy, škrobu a cukru a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu. Pak šleháme máslo ve šlehači na nejvyšší výkon a přidáváme po lžících kaši.

4. Krémem spojíme vždy dva oválky k sobě a necháme ztuhnout. Povrch oválků potřeme světlou polevou. Pomocí papírového zdobicího kornoutku můžeme nastříkat tmavou čokoládou ozdobný ornament.

Poznámka: Moka oválky je třeba připravit několik dní před Vánoci, aby se cukroví dobře proleželo a ořechy s kávou se spojily ve skvělou chuť, které málokdo odolá.


  • Vybrali jsme pro Vás