Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Moderní svatební menu: od obligátní křenové rolky ke steaku a krevetám

  1:28aktualizováno  1:28
Svatba může znamenat gurmánský pohřeb i ráj. Už dávno neplatí příměra, že kvalitu svatby značí množství jídla. Možná ještě kdesi na moravské veselce, kdy ráno příchozí snídají domácí klobásky a k výslužce je jim přibalen i pořádný kus bůčku.
Svatba. Ilustrační foto.

Svatba. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Přesto pořád platí, že hostina je důležitým bodem celého dne a nezapomíná se na ni. A pokud vám bude hostinský tvrdit, že si na to, že vám nešmakovaly knedlíky a maso bylo jako podrážka, po čase ani nevzpomenete, tak vám lže. A vy prchejte. Chce si na vás jen namastit kapsu a vaší svatební tabuli ošidí, co to půjde. Od kvality surovin až po gramáž porcí.

Pokud už jste si vybrali, kde hostinu budete mít, druhým důležitým bodem je výběr samotného jídla. Zatímco ještě před pár lety byla na každé svatbě obligátní šunková rolka s křenem (zdobená snítkou petržele), knedlíčková polévka (s mrkví z mrazáku) a svíčková (s kopečkem brusinkové marmelády a šlehačky ze spreje), dnes mají snoubenci daleko zhýčkanější chuťové buňky a vrhají se i na steaky.

Královská svatební tabule

Přesto se na tradiční menu nezapomnělo. "V naší restauraci je u snoubenců stále nejžádanější," potvrdili v oblíbeném hotelu SEN. Jen se často podává v odlehčenější podobě. S minimem těžké smetany, s kvalitnějším masem, s podomácku naloženými brusinkami a s nočky místo knedlíků. "Není se čemu divit, pokud chce nevěsta svatbu v parném létě, málokdo si naloží porci se šesti," směje se organizátorka svateb Kateřina Rendlová.

Moderní svatební předkrm

* Caprese s baby mozzarellou

* Parmská šunka s medovým melounem

* Uzené filátko ze pstruha se zeleným chřestem

* Houbová terinka s artyčoky a lanýžovém aroma

* Humrové capuccino se sýrovou sušenkou

* Smažené kapří hranolky přelité křenovým dipem

A jak by si gurmán představoval svatební ráj? Podávala by se lehká variace salátů, například s rukolou a kozím sýrem, nebo pošírovaná hruštička se sýry jako předkrm. V úvahu by přicházel i chřest nebo krevety.

Z jednoho talíře by se snoubenci krmili silným hovězím consommé, do něhož by se přidávala kapka sherry. Obstál by i tradiční kuřecí vývar, který má stále své kouzlo. Jen knedlíčky by byly bylinkové a zeleninka nakrájená na tenké nudličky zvané julienne.

A jako hlavní chod? Do módy se dostává zvěřina, ať už je to kančí nebo srnčí maso. Gurmáni ocení také jehněčí. Na talíře novomanželů putuje také steak, vepřová panenka nebo kuřecí plátek (ale ten už pár let není s broskví a plátkem eidamu třicítky). "Přílohy se volí modernější, žádné mastné hranolky nebo připečené krokety. Často se využívají salátové variace, bylinky a hlavně lokální suroviny přizpůsobené konkrétní roční době. V zimě je nelogické servírovat rajčata, v létě zase na talíř patří," uvedla Rendlová.

Večerní pokrmy řeší řada novomanželů rautem. A dělají dobře. Každý si tak vybere, na co má chuť a co jeho už tak dost zatěžkaný žaludek ještě snese. Stále letí mini řízečky a sýrové a šunkové talíře. Boduje i sushi nebo mexické pokrmy.

POLÉVKY moderních snoubenců

* Silná smetanová polévka z lesních hub, podávaná s křehkou bramborovou slámkou

* Francouzská cibulačka se sýrovými krutony

* Jemný lososový krém s bílým vínem

* Vývar z hovězí oháňky

* Francouzská rybí polévka Bouillabaise

V posledních letech se rozšířená móda grilů přenesla i do svatebního veselí. Večer bývají pochoutky z rozpáleného grilu častým doplňkem, či přímo hlavním chodem. Servírují se lahodné marinády (svěží tomatová s mátou, jogurtová s bazalkou a pažitkou, silná křenová), žádný kečup a hořčice. Maso je jemné, na vegetariány čeká tofu, na milovníky mořských plodů krevety.

A svatební přípitek? Klasický suchý sekt je při přípitku stále nejčastější, na uvítanou se podává cinzano. "Večer často zpestří barman a jeho míchané drinky, může to být i dárek pro novomanžele," uvádí organizátorka svateb.

Hitem poslední doby je čokoládová fontánka. Náš tip: restauratéři často dávají čokofondue jako bonus. Při večerní atmosféře, mezi tancem a zábavou, si hosté rádi smočí čerstvé kousky ovoce do proudící čokolády. Stálici jsou jahody, hosté nepohrdnou ale i banánem, hroznovým vínem nebo ananasem. Fantazii se meze nekladou. Odvážnější zvolí i exotické ovoce, bude určitě zajímavým zpestřením. Překvapivé dobře chutná i česká máslová hruška, obzvlášť na přelomu léta a podzimu.

Svatební hostina

I ten těžký máslový dort se změnil. Nebo alespoň dostál modernizovanější podobě. "V dnešní době je IN hranatý dort potažený marcipánem, zdobený čerstvými květy. Dostává se k nám také móda cupcakes, mini dortíčků, s nimiž odpadá snoubenců umatlaná starost s krájením obřím nožem. Jsou totiž přesně pro každého, na tácu jsou jen vyskládány do tvaru dortu," svěřila se Rendlová. Výjimkou nejsou ani ovocné dorty nebo odlehčené jogurtové.

Dezerty, které jsou IN

* Mražený čokoládový krém s čerstvým lesním ovocem

* Limetková Panna Cotta s horkými jahodami a zeleným pepřem

* Anglické čokoládové brownies

Přesto se zachovaly i tradiční dorty s marcipánovými holubičkami. Volí je často tradiční nevěsty, které mají svatbu v kostele a neexperimentují ani s kyticí nebo s prstýnky. Dort pak navíc často peče sama maminka nevěsty nebo babička. Kraje zdobí kokosem, na krém spotřebují několik kostek másla a na povrchu z něj vyšlehávají tučné kopečky. Stejně tak se často tradičně vrhají příbuzní do pečení cukroví a výslužek. Koláčky zůstávají malinké, stejně jako za dob našich babiček.

Co se jedlo na svatbách našich babiček? Už tehdy dominovala šunková rolka a polévka s knedlíčky. K obědu se podávalo knedlo, vepřo, zelo, k večeři byl salát a řízky. Pekly se koláče a cukroví, často i 20 druhů. Dort se dělal velký, každý dostával ještě kousek domů.

A naše praprapraprababičky? Na svatebním stole nechyběla pečená husička nebo kachnička, hojně se nalévala kořalka a koláče se pekly velké, přes celý plech.

Trendové hlavní chody

* Steak z tuňáka na listovém špenátu s bramborovým pyré a baby karotkou

* Kachní frikasé s restovanou zeleninou, vařené mini brambůrky s petrželkou

* Biftek na zeleném pepři s mandlovým knedlíčkem

Steak s koriandrovým salátem.

* Jehněčí kotletka s rozmarýnovým glazé

* Jelení ragů na víně s polentovou raviolkou

* Dueto z kančího a srnčího hřbetu podávané s celerovým pyré, grilovanou cuketou a konfitem z perličkových cibulek

* Pomalu pečená hovězí svíčková s lanýžovou omáčkou

* Temperované tofu a krevety ve vinném těstíčku

Autoři:




Nejčtenější

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Ilustrační foto.
Dojetí nebo rozbušené srdce. Ženy a muži prožívají deprese jinak

Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Další z rubriky

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.