Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční soutěž o kurz vaření: Modernější mazanec

  15:39aktualizováno  15:39
Ještě do dnešních 16. hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

  • 2,10 kg mouky (napůl hladká a hrubá)
  • 1 dkg soli
  • 35 dkg cukru
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (limetky)
  • 1,5 pytlíčku vanilkového cukru
  • muškátový oříšek (trošku, tak 2 - 3 strouhnutí)
  • 7,5 dkg droždí
  • 3/4 l mléka
  • 3 žloutky a celé vejce
  • 35 - 40 dkg tuku (půlka z toho by mělo být sádlo, druhá půlka Hera)
  • mandle (celé oloupané i plátky na posypání)
  • lískové oříšky
  • vlašské oříšky
  • rozinky a sušené brusinky

1. Nejdřív si připravíme kvásek (droždí, troška cukru a mouky a vlažného mléka) a necháme ho vzejít. Mezitím necháme rozpustit tuky a necháme je vychladnout.
2. Vpracujeme kvásek a část ingrediencí (mléko, cukr, citr. kůra, mušk. oříšek, vajíčka) do mouky a vypracujeme těsto.
3. Do hotového vláčného těsta vpracujeme zbytek ingrediencí (rozinky, brusinky, mandle a oříšky nasekané na větší kousky) a necháme minimálně hodinu kynout.
4. Pak vytvarujeme mazance, potřeme je bílkem a posypeme hojně plátky mandlí. Doprostřed uděláme křížek, aby mazanec nepraskl. Necháme odpočinout a pečeme pomalu do zlatova uprostřed trouby. Zkoušíme špejlí, dokud se lepí těsto na špejli.

TIP: Babička pekla věnce (dokola vánočka) propeče se rychleji, ale mazanec je mazanec. Těsto je také možné připravit v pekárně chleba.

Autor:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.