Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mňamková veka

  10:13aktualizováno  10:13
- Recept, který vám dnes nabízíme, patří mezi ty, v nichž suroviny vybíráme pouze podle své chuti a obsahu lednice či špíže, a přidáváme je po werichovsku - "přiměřeně, přiměřeně". Jeho největší výhodou je, že mňamkovou veku pro své hosty připravíme klidně den předem a nemusíme šturmovat s čerstvými a navíc již hodně otřepanými chlebíčky těsně před jejich příchodem. V lednici navíc vydrží v poživatelném stavu dva až tři dny. Další výhodou mňamkové veky je také její "mobilita", můžeme ji prostě doma připravit, donést na návštěvu nebo party - a teprve tam nakrájet.

Na jednu veku doporučujeme použít: 1 veku, 12 dkg šunkového salámu v celku, 2 sýry Lučina, kousek najemno nastrouhaného eidamu, přiměřeně přidáme ochucené trojuhélníčkové sýry, kousek másla, dvě natvrdo uvařená vajíčka, sterilovaný hrášek s karotkou, sterilovanou kukuřici, sterilovanou kapii, cibuli, nakládané okurky, (čím barevnější přísady, tím je výsledek po nakrájení mňamkovější i na pohled, vytvoří pěknou mozaiku) hořčici, sůl. Ti, kdo nebudou chtít pohostit děti, mohou přidat mletý pepř.
Veku nejdřív vytunelujeme. Uřízneme obě patky. Nešetříme a řežeme asi pět centimetrů od začátku a od konce. Dlouhým úzkým nožem pak vyřezáváme střídku. Chce to trochu šikovnosti, ale tunel, který drží tvar - a posléze i náplň - se z veky udělat dá. Přiměřenou část střídky (asi třetinu) odložíme bokem, zbytek vložíme do mísy, a přidáme výše zmíněné ingredience. Co má být nakrájeno (salám, vejce, cibule, okurky), nakrájíme na kostičky, zbytek přidáme vcelku a mísíme, dokud nevznikne středně tuhá pomazánka. Pokud je řídká, přidáme střídku, pokud je hustá, přidáme máslo nebo sýry. Vezmeme do ruky lžíci a pomazánku napěchujeme do veky. Nepěchujte však moc, nebo vám veka praskne! Naplněnou veku zabalenou v alobalu uložíme do lednice, aby hmota uvnitř ztuhla. A až přijde správný čas, nakrájíme na plátky a naaranžujeme na tácu.

Dobrou chuť!!!


"Mňamková veka" nejen že dobře chutná, ale také bezvadně vypadá.

V detailním záběru je lépe vidět barevná mozaika z chutné náplně.

Při oslavě svátku, narozenin, nebo třeba svátku čarodějnic nebo jara, přijde plněná veka k chuti.

Autor:


Témata: Máslo, Okurka, Sýr, Vejce


Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.