1. Káva vyvolává žaludeční nevolnost
Sama o sobě by káva potíže zapříčinit neměla. Lidé, kteří už mají se žaludkem problémy, by si ji měli odpustit. Silná káva dráždí zažívání a problémy se žaludečními vředy může zhoršit.
2. Když budu jíst ve stresu, koleduju si o žaludeční vředy
Ještě poměrně nedávno se tradovalo, že příčinou žaludečních vředů je výhradně uspěchaný životní styl a nezdravá strava. Až před čtvrt stoletím se přišlo na to, že onemocnění způsobuje bakterie Helicobacter pylori, která narušuje žaludeční sliznici a vyvolává tím žaludeční vřed. Pokud se prokáže její přítomnost v těle nemocného, dá se léčit antibiotiky. Lidí s bakterií v žaludku ubývá, problémů se zažíváním nikoli. Nebezpečnější než nemoc vyvolaná bakterií jsou neurózy, na kterých se stres podílí.
3. Při průjmu pomůže cola
Lékaři naopak před samoléčením pomocí coly varují. Má v sobě příliš mnoho cukrů, ale žádné důležité ionty, o které člověk s průjmem přichází. Lepší volbou jsou minerální vody nebo neslazený čaj.
4. Celozrnné pečivo je vždy lepší
Není to pravda. Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu a více zasytí než pečivo bílé, ale není vhodné pro každého. Odborníci na výživu upozorňují, že u malých dětí do deseti let by mělo převažovat bílé pečivo, s tím tmavým si dětský organismus ještě neumí dobře poradit.
5. Mléko pomáhá zklidnit žaludek poté, co vypiju velké množství alkoholu
Ano, mléko je alkalické (zásadité), zklidní podrážděnou žaludeční sliznici, která po alkoholovém excesu bývá překrvená. Dobrou službu v takovém případě udělají i antacida - léky snižující kyselost žaludku.
6. Česnek je všelék vhodný pro všechny
To je omyl. Ačkoli je česnek považován za účinné přírodní antibiotikum, nedoporučuje se vždy a každému. Konzumace aromatického česneku by se měli vyvarovat hlavně nemocní se slinivkou a žlučníkem, aby své trávicí ústrojí touto aromatickou potravinou příliš nezatěžovali.
7. Kysané zelí pročistí střeva
Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny zelí skutečně zdraví prospívá. Vyhýbat by se mu měli pouze nemocní s nemocným střevem, například Crohnovou chorobou, a také nemocní v krátké době po operacích, kde je možné zúžení střeva, srůsty a podobně. Tyto pacienty většinou poučí jejich lékař.
Problémy s trávením1 rok Po zavedení obilných výrobků do stravy se u malých dětí může projevit celiakie. Takové díte má průjmy, trpí nadýmáním a střídáním nálad. Má větší bříško a ochablé svalstvo. 20 let Začínají se objevovat zažívací potíže způsobené stresem, typický je dráždivý tračník. Pokud se u blízkých příbuzných objevily polypy či adenomy ve tlustém střevě, už ve věku 20 až 25 let byste měli podstoupit kolonoskopické vyšetření. 25 let Může se projevit celiakie. Mezi 25 -40. rokem ji často spouští nějaká zátěžová situace, například operace, úraz nebo porod. 40 let Lidé, jejichž rodiče či sourozenci prodělali rakovinu tlustého střeva či konečníku, by měli začít s prevencí, absolvovat by měli minimálně vyšetření skrytého krvácení do stolice, které může nádory prozradit. 50 let Rizikový věk pro rakovinu tlustého střeva a konečníku. Pojišťovna proplácí každoroční vyšetření na přítomnost krve ve stolici. 55 let Krev ve stolici se od tohoto věku vyšetřuje ve dvouletém intervalu. Jako druhou variantu mohou pacienti využít kolonoskopii, která odhalí většinu nádorů. Kolonoskopické vyšetření střev se provádí jednou za deset let. 65 let Mohou se objevit potíže s polykáním, a následně příjmem potravy. Ve vyšší míře hrozí vznik žaludečních vředů a krvácení do zažívacího traktu. |