Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdraví, sílu najdeš v tučném sýru. Chrání nás před diabetem, tvrdí vědci

  15:30aktualizováno  15:30
Hned dvě aktuálně publikované studie se zaměřují na vliv mléčných výrobků a sýrů na naše zdraví. A obě přinášejí dobré zprávy pro ty, kteří plnotučné pochoutce nedokážou odolat: klidně si ještě dejte trošku másla nebo plátek čedaru, prospíváte svému zdraví.
Mléčné výrobky jsou prospěšné pouze ve své plnotučné formě, tvrdí nejnovější...

Mléčné výrobky jsou prospěšné pouze ve své plnotučné formě, tvrdí nejnovější výzkumy. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Zdá se, že zdraví Francouzů (které se vědci neúnavně snaží rozluštit) nemusí tkvět jenom v popíjení červeného vína, ale také v zakusování tučných sýrů. Kromě vápníků a dalších minerálních látek, které pozitivně ovlivňují naše kosti, mají mléčné výrobky příznivý vliv i na náš metabolismus. Potvrzuje to studie povedená Laval University ve frankofonní části Kanady, které se zúčastnilo přes 250 mužů a žen. Lékaři doporučují denně zkonzumovat 2 porce mléka, sýra, tvarohu apod., v Kanadě ale toto množství nesní téměř polovina obyvatel (45 %).

Prospěšný mléčný tuk

Podle výsledků publikovaných na serveru Science Daily přitom pravidelná konzumace mléčných výrobků snižuje krevní tlak a udržuje stabilní hladinu krevního cukru. Kanadští vědci také zkoumali množství kyseliny palmitové v krvi mužů a žen. Kyselina palmitová se objevuje ve větším množství právě v mléčných výrobcích, stejně jako v živočišném tuku a naše tělo si ji nedokáže samo vyrobit. Její vyšší hladina byla podle výsledků kanadské studie spojena s nižším krevním tlakem u mužů i žen a s nižší hmotností u mužů. Tyto výsledky se ale netýkaly osob, které se uchýlily k nízkotučným mléčným výrobkům, u těch nezaznamenali lékaři žádný dopad na zdravotní stav.

Margaríny nebo máslo?

Margit Slimáková tvrdí už několik let, že máslo je pro nás zdravější.Přečtěte si rozhovor s respektovanou průvodkyní zdravím. 

Obdobně zaměřená švédská studie, která po dobu čtrnácti let zkoumala více než 26 tisíc osob (z toho 60 % žen) pak odhalila, že při konzumaci až 8 porcí mléčných výrobků denně se riziko diabetu 2. typu snižuje až o 20 procent v porovnání s osobami, které jogurty a další mléčné výrobky pravidelně nekonzumují. A přestože mléčné výrobky i živočišné tuky obsahují již zmiňovanou kyselinu palmitovou, pozitivní vliv vědci pozorovali pouze u konzumace mléčných produktů. „Vyšší příjem masa byl spojen s vyšším rizikem rozvoje diabetu 2. typu bez ohledu na to, jak tučné maso bylo. Naše výsledky ale ukazují, že oproti ostatním živočišným tukům mají konkrétně ty mléčné pozitivní vliv v prevenci diabetu,“ vysvětlila doktorka Ulrika Ericsonová ze švédského Malmö. 

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.