Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Mexické chutě a vůně

aktualizováno 
Kdo někdy zaslechl mexické kytary, nebo ho třeba nadchl film Frida, určitě si rád přivolá žhavé Mexiko alespoň na talíři s těmito charakteristickými specialitami.

Pšeničné tortilly fajitas s kuřecím masem | foto: MF DNES

Tímto číslem startujeme s naší dvorní kuchařkou, Danou Obermajerovou, prázdninový seriál o zahraničních kuchyních. A začínáme temperamentním Mexikem!

Pšeničné tortilly fajitas s kuřecím masem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Pšeničné tortilly fajitas s kuřecím masem8 pšeničných tortill
400 g kuřecích prsou
šťáva a kůra z jedné limety
1 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky mletého chilli nebo 1 lžíce mexického koření'
1 lžička sušeného oregana nebo hrst čerstvě usekaného
3 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na proužky
4 drcené stroužky česneku
3 papriky, červená, žlutá, zelená, nakrájené na proužky
hrst čerstvého koriandru sůl na dochucení

1. Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na asi 2cm proužky a smícháme v míse s limetovou šťávou a kůrou, cukrem, oreganem a mletým chilli nebo mexickým kořením. Promícháme a necháme asi 30 minut marinovat. Mezitím očistíme a nakrájíme ostatní zeleninu. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm marinované maso, trvá to asi 5 minut.

2. Přidáme proužky paprik, cibuli a česnek a společně opékáme dalších 5 minut. Osolíme. Tortilly z každé strany opečeme na pánvi a podáváme s kuřecí směsí posypané čerstvým koriandrem.

Teplý salát s mletým masem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Teplý salát s mletým masem4 silnější menší kukuřičné tortilly, nejlépe čerstvé
1-2 lžíce rostlinného oleje
250 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku, drceného
1 červená paprika
2 lžíce tequily
1 lžíce rajčatového protlaku
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
sůl na dochucení
2 lžíce posekané petrželové natě
1 zralé avokádo na ozdobu
1/2 limety
pár lístků římského salátu

1. V kastrolu rozehřejeme olej, vložíme mleté maso a na větším plameni je zprudka

TIP
Do směsi přidejte i rajčata, cibuli a mexické koření.
Místo tequily zalijte sherry a vmíchejte hrst spařených rozinek a posekaných mandlí.
opečeme, aby se zatáhlo a zhnědlo, a stále mícháme. Přidáme česnek a asi 2 minuty ho opékáme společně s masem. Vsypeme nakrájenou papriku, rajčatový protlak, koření, opět osmahneme a zalijeme tequilou. Ztlumíme plamen a dusíme pod poklicí asi 10 minut. Nakonec podle chuti dosolíme a udržujeme teplé.

2. Avokádo podélně rozkrojíme, vyjmeme pecku a stáhneme slupku. Dužinu nakrájíme na plátky a zakapeme limetkovou šťávou. Tortilly opečeme na rozpálené pánvi. Sesuneme je na talíř a prohneme po okrajích do tvaru košíčků. Košíčky naplníme teplou masovou směsí, posypeme sekanou petrželkou a ozdobíme plátky avokáda a listy salátu.

Fazolová polévka se smetanou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Fazolová polévka250 g fazolí pinto
1/2 l masového vývaru
2 cibule, nakrájené nadrobno
4 rajčata, spařená a oloupaná
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
sůl
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1-2 chilli papričky
kysaná smetana
k podávání hrst natě čerstvého koriandru
trochu limetkové šťávy

1. Fazole namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc) do studené vody a necháme je nabobtnat a potom je v téže vodě uvaříme do měkka.

2.

TIP
Omáčka Tabasco patří nejen do mexických jídel, ale také do slavného koktejlu Bloody Mary.
Polovinu fazolí i s vývarem rozmixujeme na hladkou kaši, dolijeme masovým vývarem a přidáme celé zbylé fazole. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm do růžova cibulku a drcený česnek. Přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata, koření a část posekaných chilli papriček. Přilijeme mleté fazole s vývarem a fazolemi a dolijeme podle potřeby vodou nebo vývarem, polévky by mělo být asi 1,3 l. Osolíme a povaříme.

3. Polévku dochutíme podle chuti limetkovou šťávou a solí.
Podáváme s kysanou smetanou posypané usekaným čerstvým koriandrem a proužky chilli papričky.

Avokádový dip s chipsy

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Avokádový dip s chipsy2 velká dobře vyzrálá avokáda
2 oloupaná rajčata
1 limeta
1 čerstvá chilli paprička
hrst čerstvého koriandru
2 stroužky česneku
sůl a mletý pepř na dochucení
kostičky sýra na ozdobu
tortillové chipsy k podávání

1. Spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Avokádo podélně rozpůlíme, vyjmeme pecku a vyškrábneme všechnu dužinu ze slupky. V mixéru umixujeme dužinu z avokáda s rajčaty, limetkovou šťávou, chilli papričkou zbavenou semen, česnekem a čerstvým koriandrem.

3.
Umícháme v hladkou směs a podle chuti osolíme, případně opepříme. Přikryjeme fólií a uložíme v lednici. Podáváme vychlazený s tortillovými chipsy.

Grilované sladké brambory se salsou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Grilované sladké brambory se salsou4 rajčata
2 červené papriky
1 hlavička česneku
zelená cibulová nať asi z poloviny svazku cibule
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce rajčatového pyré
2-4 chilli papričky
šťáva ze dvou limetek
1-2 lžíce medu
podle chuti sůl na dochucení
1 kg topinambur (nebo batátů)
trochu oleje na potření grilovací mřížky a batátů

1. Rozpálíme gril. Celá rajčata, papriky a česnek i se slupkou, kterému jsme seřízli lehce vršek, vložíme na grilovací mřížku nebo tácek a opečeme ze všech stran, až budou rajčata a papriky načernalé a česnek měkký. Papriky vložíme do plastového sáčku a zavážeme, aby se zapařily a šly dobře oloupat.

2. Z pečených rajčat a paprik odstraníme slupku, papriky rozpůlíme a zbavíme jádřinců, vše překrájíme a vložíme do mixéru. Přidáme semen zbavené a nakrájené chilli papričky, ze slupek vymáčknutý upečený česnek, překrájenou nať cibule, rajčatové pyré, koriandr, šťávu z limetek, med a vše umixujeme.

3.
Salsu můžeme podávat ihned po umixování, nejlépe vychlazenou. Hlízy topinambur omyjeme a osušíme a nakrájíme na klínky. Řeznou plochu potřeme olejem a grilujeme do měkka a do zlatova. Podáváme s rajčatovou salsou.

TEQUILA!

OLMECA TEQUILA EXTRA AGED
Prémiová tequila se vyznačuje sytou hlubokou barvou, kořeněným aroma a rafinovanou dřevěnou chutí, jež vzniká zráním v dubových sudech.

SIERRA TEQUILA SILVER
Stříbrnou tequilu s jemnou zaoblenou chutí a vůní popíjejte se solí a citronem nebo jako součást míchaného drinku.

OLMECA TEQUILA GOLD
Zlatavý nápoj s chutí agáve chutná nejlépe s plátkem pomeranče a skořicí.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.