Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Viva México: grilování s pikantní chutí burritos, fajitas a enchiladas

  0:51aktualizováno  0:51
Mexičané jsou svým jídlem známí po celém světě, tak proč se u nich neinspirovat i na grilovačku? Máme přesný návod pro ty, co si rádi nakoupí vše již připravené, i pro ty, co by jinou než domácí tortilu a salsu považovali za hřích.

Fajitas | foto: Santa Maria

Připravte si guacamole, empanadas a další mexické recepty podle Labužník.cz.

Tortilla de harina

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje nebo sádla
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/4 hrnku teplé vody nebo mléka

  1. Promíchejte mouku se solí a kypřícím práškem. Přidejte nejprve olej, pokud používáte sádlo, tak ho prsty zamíchejte do mouky. Přidejte vodu nebo mléko, pokud je těsto moc suché, dejte ho o trochu víc.
  2. Nechte těsto půl hodiny odpočinout. Vytvořte asi 8 malých lepivých kuliček. Přikryjte je vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.
  3. Na pomoučněném válu vytvořte z bochánků kulaté tortilly o tloušťce asi 1/2 centimetru. Nepřekládejte je, aby nebyly příliš tuhé. 
  4. Rozpalte na sucho velkou pánev a tortilly v ní smažte přibližně 30 sekund až minutu z každé strany, měly by se na ní začít objevovat tmavé flíčky. 
  5. Před servírováním ji uchovejte na teplém místě nebo přikryjte nahřátou utěrkou. 

Fajitas

Jak připravit fajitas
  • 3 papriky
  • 500 g krůtích prsou
  • 1 balení Fajita koření (nebo směs koření níže)
  • limetka
  • červená cibule
  • 1 balení  tortill nebo 6 kusů vlastních
  • olivový olej

  1. Domácí fajitas koření si můžeme připravit smícháním červené papriky, uzené papriky, sušené bazalky, oregana a pískavice, soli, pepře, kurkumy a kajenského pepře.  
  2. Maso naložíme do marinády z oleje a koření. Omyté papriky a cibuli nakrájíme na proužky. 
  3. Maso i zeleninu položíme na rozpálený gril. Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika ogrilovaná. 
  4. Maso pokrájíme na proužky a spolu se zeleninou balíme do nahřátých tortill. Směs můžeme doplnit o zakysanou smetanu, salsu, strouhaný sýr, koriandr, avokádo či další přísady podle chuti.

Náš tip: Fajitas si lze dopřát i ve vepřové či hovězí variantě. Oblíbenou součástí náplně jsou také fazole.

Quesadillas

Quesadillas
  • 300 g kuřecího masa
  • 150 g slaniny
  • 1 balení Tacos koření
  • 2 rajčata
  • červená cibule
  • sýr, ideálně čedar
  • 1 balení tortill nebo 6 kusů vlastních
  • 1 balení Salsa medium
  • zakysaná smetana
  • koriandr

  1. Tacos koření si můžete vytvořit doma smícháním sušené chilli papričky, sušeného česneku, sušené cibule, červené papriky, černého pepře, mletého římského kmínu, sušeného oregana a soli. 
  2. Domácí salsu vytvoříte rozmixováním rajčat s cibulí, česnekem a jalapeňo papričkou, přidat můžete i část zelené papriky. Dochutit ji můžete citronovou šťávou, koriandrem, solí a pepřem.
  3. Na rozpáleném grilu grilujeme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli. Vše poté nakrájíme na kostičky. 
  4. V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy. 
  5. Na gril položíme tortillu a z poloviny ji naplníme směsí, abychom ji pak mohli snadno přeložit. Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podáváme rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.

Náš tip: Queso znamená ve španělštině sýr. Použijeme ho proto dostatek, je to hlavní součást quesadilly.

Burritos

Burrito
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení Burritos koření
  • 3 rajčata
  • cuketa
  • 1 balení tortill nebo 6 vlastních
  • 1 balení Salsa medium

  1. Vlastní koření vytvoříme smícháním papriky, chilli, pískavice a sušeného česneku a cibule a soli. Domácí salsu si vyrobíme podle 2.bodu receptu na quesadillu. 
  2. Maso potřeme trochou oleje a burritos kořením a necháme chvíli odpočinout. Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit. 
  3. Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnatá. Cuketu grilujeme krátce z obou stran. Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy a servírujeme s grilovanou cuketou.

Nás tip: Kupované tortilly nejlépe připravíme tak, že je lehce navlhčíme vodou a krátce prohřejeme v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.

Enchiladas

Enchiladas
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení  Enchiladas koření
  • 1 balení Taco sauce
  • 1 balení tortill
  • strouhaný sýr
  • zakysaná smetana

  1. Na přípravu Enchiladas koření smícháme chili, papriku, kukuřičný škrob, sůl, cukr, drcený římský kmín, česnekový prášek, oregáno a drcený koriandr.
  2. Maso naložíme hodinu předem do směsi koření enchiladas, oleje a dvou lžiček taco omáčky. 
  3. Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran. Propečené plátky nakrájíme na kousky. Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava. Při podávání polijeme taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.

Náš tip: Další populární náplní enchiladas je špenátová směs či mleté maso. Sýr mohou jeho milovníci použít i k plnění tortilly.

Špízy

BBQ taco
  • 400 g vepřového masa
  • papriky
  • kukuřičné klasy
  • salát
  • 1 balení Tacos koření
  • 1 balení tortill
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 balení Salsa medium
  • špejle či špízové jehly

  1. Tacos koření i salsu si můžeme připravit podle prvního a druhého bodu receptu na quesadillu.
  2. Maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle ponoříme do vody.
  3. Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené. Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.

Vyzkoušejte Pohlreichův recept na mexickou tortillu s hovězím a grilovanou zeleninou:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.