Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Viva México: grilování s pikantní chutí burritos, fajitas a enchiladas

  0:51aktualizováno  0:51
Mexičané jsou svým jídlem známí po celém světě, tak proč se u nich neinspirovat i na grilovačku? Máme přesný návod pro ty, co si rádi nakoupí vše již připravené, i pro ty, co by jinou než domácí tortilu a salsu považovali za hřích.

Fajitas | foto: Santa Maria

Připravte si guacamole, empanadas a další mexické recepty podle Labužník.cz.

Tortilla de harina

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje nebo sádla
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/4 hrnku teplé vody nebo mléka

  1. Promíchejte mouku se solí a kypřícím práškem. Přidejte nejprve olej, pokud používáte sádlo, tak ho prsty zamíchejte do mouky. Přidejte vodu nebo mléko, pokud je těsto moc suché, dejte ho o trochu víc.
  2. Nechte těsto půl hodiny odpočinout. Vytvořte asi 8 malých lepivých kuliček. Přikryjte je vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.
  3. Na pomoučněném válu vytvořte z bochánků kulaté tortilly o tloušťce asi 1/2 centimetru. Nepřekládejte je, aby nebyly příliš tuhé. 
  4. Rozpalte na sucho velkou pánev a tortilly v ní smažte přibližně 30 sekund až minutu z každé strany, měly by se na ní začít objevovat tmavé flíčky. 
  5. Před servírováním ji uchovejte na teplém místě nebo přikryjte nahřátou utěrkou. 

Fajitas

Jak připravit fajitas
  • 3 papriky
  • 500 g krůtích prsou
  • 1 balení Fajita koření (nebo směs koření níže)
  • limetka
  • červená cibule
  • 1 balení  tortill nebo 6 kusů vlastních
  • olivový olej

  1. Domácí fajitas koření si můžeme připravit smícháním červené papriky, uzené papriky, sušené bazalky, oregana a pískavice, soli, pepře, kurkumy a kajenského pepře.  
  2. Maso naložíme do marinády z oleje a koření. Omyté papriky a cibuli nakrájíme na proužky. 
  3. Maso i zeleninu položíme na rozpálený gril. Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika ogrilovaná. 
  4. Maso pokrájíme na proužky a spolu se zeleninou balíme do nahřátých tortill. Směs můžeme doplnit o zakysanou smetanu, salsu, strouhaný sýr, koriandr, avokádo či další přísady podle chuti.

Náš tip: Fajitas si lze dopřát i ve vepřové či hovězí variantě. Oblíbenou součástí náplně jsou také fazole.

Quesadillas

Quesadillas
  • 300 g kuřecího masa
  • 150 g slaniny
  • 1 balení Tacos koření
  • 2 rajčata
  • červená cibule
  • sýr, ideálně čedar
  • 1 balení tortill nebo 6 kusů vlastních
  • 1 balení Salsa medium
  • zakysaná smetana
  • koriandr

  1. Tacos koření si můžete vytvořit doma smícháním sušené chilli papričky, sušeného česneku, sušené cibule, červené papriky, černého pepře, mletého římského kmínu, sušeného oregana a soli. 
  2. Domácí salsu vytvoříte rozmixováním rajčat s cibulí, česnekem a jalapeňo papričkou, přidat můžete i část zelené papriky. Dochutit ji můžete citronovou šťávou, koriandrem, solí a pepřem.
  3. Na rozpáleném grilu grilujeme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli. Vše poté nakrájíme na kostičky. 
  4. V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy. 
  5. Na gril položíme tortillu a z poloviny ji naplníme směsí, abychom ji pak mohli snadno přeložit. Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podáváme rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.

Náš tip: Queso znamená ve španělštině sýr. Použijeme ho proto dostatek, je to hlavní součást quesadilly.

Burritos

Burrito
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení Burritos koření
  • 3 rajčata
  • cuketa
  • 1 balení tortill nebo 6 vlastních
  • 1 balení Salsa medium

  1. Vlastní koření vytvoříme smícháním papriky, chilli, pískavice a sušeného česneku a cibule a soli. Domácí salsu si vyrobíme podle 2.bodu receptu na quesadillu. 
  2. Maso potřeme trochou oleje a burritos kořením a necháme chvíli odpočinout. Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit. 
  3. Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnatá. Cuketu grilujeme krátce z obou stran. Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy a servírujeme s grilovanou cuketou.

Nás tip: Kupované tortilly nejlépe připravíme tak, že je lehce navlhčíme vodou a krátce prohřejeme v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.

Enchiladas

Enchiladas
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 balení  Enchiladas koření
  • 1 balení Taco sauce
  • 1 balení tortill
  • strouhaný sýr
  • zakysaná smetana

  1. Na přípravu Enchiladas koření smícháme chili, papriku, kukuřičný škrob, sůl, cukr, drcený římský kmín, česnekový prášek, oregáno a drcený koriandr.
  2. Maso naložíme hodinu předem do směsi koření enchiladas, oleje a dvou lžiček taco omáčky. 
  3. Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran. Propečené plátky nakrájíme na kousky. Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava. Při podávání polijeme taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.

Náš tip: Další populární náplní enchiladas je špenátová směs či mleté maso. Sýr mohou jeho milovníci použít i k plnění tortilly.

Špízy

BBQ taco
  • 400 g vepřového masa
  • papriky
  • kukuřičné klasy
  • salát
  • 1 balení Tacos koření
  • 1 balení tortill
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 balení Salsa medium
  • špejle či špízové jehly

  1. Tacos koření i salsu si můžeme připravit podle prvního a druhého bodu receptu na quesadillu.
  2. Maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle ponoříme do vody.
  3. Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené. Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.

Vyzkoušejte Pohlreichův recept na mexickou tortillu s hovězím a grilovanou zeleninou:

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Další z rubriky

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Barevné kuřecí špízy
První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.