Doporučujeme

Mezi letními superhity je zlatým hřebem borůvkový koláč s drobenkou.

Mezi letními superhity je zlatým hřebem borůvkový koláč s drobenkou. | foto: Profimedia.cz

Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

  • 4
Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří ovocné knedlíky, drobenkový koláč a kynuté makové buchty. A jako bonus pro ty, kdo mají přízeň na Moravě, přidáváme dvojctihodné koláčky.

Meruňkové knedlíky ze spařeného těsta

Ingredience na 4 porce:

Meruňkové knedlíky
  • 500 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 500 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 500 g meruněk
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • máslo na přelití
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Mléko s krupicovým cukrem svaříme a přelijeme (spaříme) jím mouku v míse. Lehce propracujeme a necháme zchladnout.
  2. Pak do směsi přidáme dva žloutky a uhněteme hladké nelepivé těsto.
  3. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  4. Z těsta uděláme váleček a nožem ho nakrájíme na stejně velké kousky. Z každého z nich v dlani uděláme placičku a do ní zabalíme vypeckovanou meruňku. Pokud je kyselejší, můžeme dovnitř vložit kostku cukru. Snažíme se, aby bylo těsto rovnoměrně rozložené kolem ovoce, neměla by to být moc silná vrstva. Uhladíme spoje a klademe na tác vysypaný hrubou moukou.
  5. Hotové knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 7 minut.
  6. Na talíři je posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozehřátým máslem.

Tip: Dovnitř meruněk můžete také vložit kostičku čokolády nebo kousek marcipánu.

Borůvkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Borůvkový koláč s drobenkou
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1,5 hrnku borůvek
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • Na drobenku:
  • 150 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Cukr, vejce, zakysanou smetanu a olej prošleháme v míse metlou. Potom postupně přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme na něj těsto a rovnoměrně rozetřeme.
  3. Navrch rozložíme přebrané borůvky a ty bohatě posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z hrubé mouky, másla a cukru tak, že jsme všechny tyto ingredience promnuli mezi prsty.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, okraje koláče i drobenka by měly lehce zezlátnout.

Kynuté makové buchty

Ingredience na 1 pekáč:

Kynuté makové buchty
  • 250 ml vlažného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 42 g droždí (kostka)
  • 750 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 200 g másla (může být napůl se sádlem) + na pomazání
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce tuzemáku
  • Na náplň:
  • 200 ml mléka
  • 200 g čerstvě umletého máku
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g čokolády
  • 1 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Necháme asi čtvrt hodiny na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smícháme mouku pokojové teploty se solí a zbylým cukrem, přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, žloutek a tuzemák. Vypracujeme hladké pružné nelepivé těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
  3. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mletý mák, oba cukry a nalámanou čokoládu. Asi minutu povaříme, nepřestáváme míchat. Pak necháme zchladnout a přidáme tuzemák.
  4. Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, z nich děláme malé placičky a ty plníme náplní. Pečlivě zabalíme, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a skládáme vedle sebe do pekáče spojem dolů.
  5. Hotové buchty necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

Moravské dvojctihodné koláčky

Ingredience asi na 20 kousků:

Moravské dvojctihodné koláče
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 42 g droždí (kostka)
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla (může být napůl se sádlem)
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • Na náplň:
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • povidla ze švestek, hrušek nebo jiného ovoce
  • Na drobenku:
  • 150 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 100 g krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme asi polovinu vlažného mléka, přisypeme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy od robota nasypeme mouku, špetku soli, zbytek cukru a promícháme. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Pak přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a žloutky. Pomocí hnětacích háků vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
  3. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V misce utřeme tvaroh s cukrem a žloutkem. Dáme stranou.
  4. Z vykynutého těsta děláme stejně velké kuličky, z nich tvoříme v dlaních placičky a plníme je tvarohovou směsí. Zabalíme jako buchty a skládáme na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe (ještě nakynou).
  5. Necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout, pak uděláme doprostřed každého koláčku důlek, do něj dáme lžící povidla a okraje pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem. Nakonec všechny koláčky posypeme drobenkou.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

  • Vybrali jsme pro Vás