Doporučujeme

Omeleta s lesními plody | foto: In Images

Menu z ovoce na celý den

Sestavili jsme pro vás jídelníček na celý den. V hlavní roli šťavnaté letní ovoce. Od rána až do večera.

Borůvkový mřížkový koláč

Voňavá snídaně

NA PLECH

Příprava: 20 min. + 10 min. odležení těsta + 50 min. pečení + 1 hod. chladnutí

Na těsto:
* 350 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
* 1 lžička soli
* 200 g másla
* 1 vejce + 1 vejce na potření těsta
* 1 lžíce studené vody
* 2 lžíce cukru krystal na posypání povrchu

Na náplň:
* 800–1000 g borůvek
* 150 g cukru krupice
* 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
* 30 g másla

1. V míse smícháme prosátou mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na drobenku a pak přidáme rozšlehané vejce s vodou. Kouli hladkého těsta odložíme do chladu.

2. Zvlášť promícháme borůvky s cukrem a citronovou kůrou. Těsto rozdělíme na dvě části, tu větší (asi dvě třetiny) rozválíme na plát o něco větší, než je plech. Pokryjeme borůvkami a z přečnívajícího těsta vytvarujeme okraj. Poklademe kousky másla.

3. Ze zbylého těsta vyválíme tenčí plát a rádýlkem rozřežeme na dlouhé proužky na mřížku. Těsto potřeme vejcem, posypeme cukrem krystal a vložíme do trouby.

4. Pečeme při 200–220 stupních asi 40–50 minut dozlatova, před dopečením potřeme ještě jednou vejcem a posypeme zbylým cukrem.


Známé, a přece jiné

Třeba recept na borůvkový koláč od babičky koluje v rodinách po generace; tak dlouho, že málokdo ví, která babička ho upekla jako první.

Vyzkoušejte naše "klasické" recepty a kvalitní výsledek bude zaručený.

A pokud si budete chtít mimořádně pochutnat, tak si ke sladkostem z našeho menu ušlehejte pravou šlehačku. Takovou, jakou znaly babičky. Povede se z tučnější smetany, která má alespoň 40 % tuku.


 

Ovocné knedlíky s lesními plody

Sladký oběd

PRO 4–6 OSOB

Příprava: 40 min. + 5 min. vaření

* 400 ml mléka
* 40 g másla + 2–3 lžíce na přelití knedlíků
* 400 g hrubé mouky
* 2 vejce
* špetka soli
* 800–1000 g směsi lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
* cukr moučka na posypání
* 4–6 lžic mandlových lupínků

1. V kastrolu se silným dnem zahřejeme k varu mléko, máslo a špetku soli. Do vroucího mléka za stálého míchání vsypeme polovinu hrubé mouky a mícháme do zhoustnutí. Těsto dobře propaříme, odstavíme z ohně a mícháme, dokud nezchladne.

2. Postupně vmícháme vejce a hmotu pořádně propracujeme. Na vále posypaném moukou zapracujeme druhou polovinu mouky, rozválíme na asi 1 cm silný plát a rozkrájíme na čtverce. Do každého čtverce zabalíme trochu ovoce a vytvarujeme kulaté knedlíky. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.

3. Zbylé ovoce posypeme trochou cukru, lehce pomačkáme a rozdělíme na talíře. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou na talíře s ovocem, posypeme opraženými mandlovými lupínky a přelijeme rozpuštěným máslem.

TIP
Ze zbylého ovoce připravte teplou ovocnou omáčku. Ovoce s cukrem krátce povařte a zakápněte podle chuti citronovou šťávou. 



Koláč s malinovou pěnou a malinami

Ovocná svačinka

NA FORMU O O 24–26 CM

Příprava: 30 min. + 30 min. odležení + 25 min. pečení + 3 hod. chlazení

Na těsto:
* 175 g hladké mouky
* 1 lžíce cukru
* špetka soli
* 125 g másla
* 2 lžíce studené vody

Na náplň:
* 450 g malin
* 4–6 lžic cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce
* 2 kelímky šlehačky
* 2 lžíce ovocného likéru nebo citronové šťávy
* trochu cukru moučka na poprášení

1. Promícháme v míse mouku, cukr, sůl a zapracujeme na kousky nakrájené studené máslo. Postupně přidáme asi 2 lžíce vody. Z hladkého těsta vytvarujeme kouli. Zabalíme do fólie a uložíme do ledničky.

2. Předehřejeme troubu na 200–220 stupňů. Z těsta vyválíme kruhový plát asi o 2–3 cm větší, než je dno formy. Přitlačíme ke dnu, důkladně vmačkáme do okrajů a válečkem nebo nožem zarovnáme přečnívající těsto.

3. Těsto propícháme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20–25 minut dozlatova. Upečený podklad necháme ve formě na mřížce vychladnout. Většinu malin posypeme polovinou cukru (část jich necháme na ozdobu), rozmačkáme je a necháme chvíli stát. Potom je protlačíme přes síto, zalijeme likérem nebo citronovou šťávou a promícháme.

4. Vejce se zbylým vanilkovým cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny. Smetanu ušleháme téměř dotuha, přidáme do pěny a společně prošleháme. Přidáme sirup z malin a promícháme. Vychladlý korpus naplníme malinovou pěnou a necháme ztuhnout v ledničce. Před podáváním ozdobíme zbylými malinami a poprášíme moučkovým cukrem.

Omeleta s lesními plody a mandlemi

Lehká večeře

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 15 min. pečení

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 6–8 lžic smetany 12%
* 4 lžíce hrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1 lžíce cukru krupice
* trochu másla nebo tuku na pečení
* 400 g směsi lesního ovoce
* 1 lžíce citronové šťávy
* trochu cukru moučka na oslazení ovoce
* 4 lžíce opražených mandlových lupínků
* 4 snítky máty

1. Ovoce posypeme podle zralosti trochou moučkového cukru a zakápneme citronovou šťávou. Promícháme a necháme stát. V míse smícháme žloutky, smetanu, mouku, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Z bílků a cukru krupice ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Mísa a metličky na šlehání musí být dobře umyté a usušené, nesmí být mastné, jinak sníh nepůjde ušlehat. Rozpálenou pánev vytřeme tukem a postupně upečeme z obou stran 4 omelety.

3. Omelety naplníme rozmačkaným ovocem s cukrem, přehneme, poprášíme cukrem moučkou, posypeme opraženými mandlovými lupínky a ozdobíme snítkou máty. Ihned podáváme a podléváme šťávou, kterou pustilo pomačkané ovoce.

TIP
Citrony důkladně omyjeme nebo použijeme biocitrony z prodejen zdravé výživy. Strouháme pouze žlutou kůru, bílá část je nahořklá. Omelety můžeme ještě doplnit šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou.



Jahody se šumivým vínem a kokosem

Drink na konec dne

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 min

* 500 g jahod
* 4 lžíce ovocného likéru
* 500 ml suchého šumivého vína
* 4 lžíce strouhaného kokosu
* hrst malin a borůvek na ozdobu
* 4 snítky čerstvé máty

1. Jahody zbavíme stopek, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky nebo menší kousky a rozdělíme je do připravených sklenic (4 větší jahody si necháme na ozdobu).

2. Očištěné maliny a borůvky napícháme střídavě na špejle nebo koktejlová napichovátka. Jahody ve sklenicích přelijeme lžící likéru a dolijeme do tří čtvrtin vychlazeným sektem.

3. Povrch zasypeme nejlépe čerstvě strouhaným kokosem a ozdobíme jahodou, tyčinkou s napíchanými bobulemi a snítkou máty. Podáváme dobře vychlazené a s lžičkou.

 

TIP
Nealkoholickou verzi připravte stejným způsobem, místo likéru použijte ovocný sirup a vychlazenou sodovku, minerálku nebo sprite. Šumivé víno můžete použít bílé, růžové, ale i červené, podle vaší chuti zvolte brut nebo demi sec. 


  • Vybrali jsme pro Vás