Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Menu z ovoce na celý den

  0:24aktualizováno  0:24
Sestavili jsme pro vás jídelníček na celý den. V hlavní roli šťavnaté letní ovoce. Od rána až do večera.

Omeleta s lesními plody | foto: In Images

Borůvkový mřížkový koláč

Voňavá snídaně

NA PLECH

Příprava: 20 min. + 10 min. odležení těsta + 50 min. pečení + 1 hod. chladnutí

Na těsto:
* 350 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
* 1 lžička soli
* 200 g másla
* 1 vejce + 1 vejce na potření těsta
* 1 lžíce studené vody
* 2 lžíce cukru krystal na posypání povrchu

Na náplň:
* 800–1000 g borůvek
* 150 g cukru krupice
* 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
* 30 g másla

1. V míse smícháme prosátou mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na drobenku a pak přidáme rozšlehané vejce s vodou. Kouli hladkého těsta odložíme do chladu.

2. Zvlášť promícháme borůvky s cukrem a citronovou kůrou. Těsto rozdělíme na dvě části, tu větší (asi dvě třetiny) rozválíme na plát o něco větší, než je plech. Pokryjeme borůvkami a z přečnívajícího těsta vytvarujeme okraj. Poklademe kousky másla.

3. Ze zbylého těsta vyválíme tenčí plát a rádýlkem rozřežeme na dlouhé proužky na mřížku. Těsto potřeme vejcem, posypeme cukrem krystal a vložíme do trouby.

4. Pečeme při 200–220 stupních asi 40–50 minut dozlatova, před dopečením potřeme ještě jednou vejcem a posypeme zbylým cukrem.


Známé, a přece jiné

Třeba recept na borůvkový koláč od babičky koluje v rodinách po generace; tak dlouho, že málokdo ví, která babička ho upekla jako první.

Vyzkoušejte naše "klasické" recepty a kvalitní výsledek bude zaručený.

A pokud si budete chtít mimořádně pochutnat, tak si ke sladkostem z našeho menu ušlehejte pravou šlehačku. Takovou, jakou znaly babičky. Povede se z tučnější smetany, která má alespoň 40 % tuku.


 

Ovocné knedlíky s lesními plody

Sladký oběd

PRO 4–6 OSOB

Příprava: 40 min. + 5 min. vaření

* 400 ml mléka
* 40 g másla + 2–3 lžíce na přelití knedlíků
* 400 g hrubé mouky
* 2 vejce
* špetka soli
* 800–1000 g směsi lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
* cukr moučka na posypání
* 4–6 lžic mandlových lupínků

1. V kastrolu se silným dnem zahřejeme k varu mléko, máslo a špetku soli. Do vroucího mléka za stálého míchání vsypeme polovinu hrubé mouky a mícháme do zhoustnutí. Těsto dobře propaříme, odstavíme z ohně a mícháme, dokud nezchladne.

2. Postupně vmícháme vejce a hmotu pořádně propracujeme. Na vále posypaném moukou zapracujeme druhou polovinu mouky, rozválíme na asi 1 cm silný plát a rozkrájíme na čtverce. Do každého čtverce zabalíme trochu ovoce a vytvarujeme kulaté knedlíky. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.

3. Zbylé ovoce posypeme trochou cukru, lehce pomačkáme a rozdělíme na talíře. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou na talíře s ovocem, posypeme opraženými mandlovými lupínky a přelijeme rozpuštěným máslem.

TIP
Ze zbylého ovoce připravte teplou ovocnou omáčku. Ovoce s cukrem krátce povařte a zakápněte podle chuti citronovou šťávou. 



Koláč s malinovou pěnou a malinami

Ovocná svačinka

NA FORMU O O 24–26 CM

Příprava: 30 min. + 30 min. odležení + 25 min. pečení + 3 hod. chlazení

Na těsto:
* 175 g hladké mouky
* 1 lžíce cukru
* špetka soli
* 125 g másla
* 2 lžíce studené vody

Na náplň:
* 450 g malin
* 4–6 lžic cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce
* 2 kelímky šlehačky
* 2 lžíce ovocného likéru nebo citronové šťávy
* trochu cukru moučka na poprášení

1. Promícháme v míse mouku, cukr, sůl a zapracujeme na kousky nakrájené studené máslo. Postupně přidáme asi 2 lžíce vody. Z hladkého těsta vytvarujeme kouli. Zabalíme do fólie a uložíme do ledničky.

2. Předehřejeme troubu na 200–220 stupňů. Z těsta vyválíme kruhový plát asi o 2–3 cm větší, než je dno formy. Přitlačíme ke dnu, důkladně vmačkáme do okrajů a válečkem nebo nožem zarovnáme přečnívající těsto.

3. Těsto propícháme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20–25 minut dozlatova. Upečený podklad necháme ve formě na mřížce vychladnout. Většinu malin posypeme polovinou cukru (část jich necháme na ozdobu), rozmačkáme je a necháme chvíli stát. Potom je protlačíme přes síto, zalijeme likérem nebo citronovou šťávou a promícháme.

4. Vejce se zbylým vanilkovým cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny. Smetanu ušleháme téměř dotuha, přidáme do pěny a společně prošleháme. Přidáme sirup z malin a promícháme. Vychladlý korpus naplníme malinovou pěnou a necháme ztuhnout v ledničce. Před podáváním ozdobíme zbylými malinami a poprášíme moučkovým cukrem.

Omeleta s lesními plody a mandlemi

Lehká večeře

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 15 min. pečení

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 6–8 lžic smetany 12%
* 4 lžíce hrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1 lžíce cukru krupice
* trochu másla nebo tuku na pečení
* 400 g směsi lesního ovoce
* 1 lžíce citronové šťávy
* trochu cukru moučka na oslazení ovoce
* 4 lžíce opražených mandlových lupínků
* 4 snítky máty

1. Ovoce posypeme podle zralosti trochou moučkového cukru a zakápneme citronovou šťávou. Promícháme a necháme stát. V míse smícháme žloutky, smetanu, mouku, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru.

2. Z bílků a cukru krupice ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Mísa a metličky na šlehání musí být dobře umyté a usušené, nesmí být mastné, jinak sníh nepůjde ušlehat. Rozpálenou pánev vytřeme tukem a postupně upečeme z obou stran 4 omelety.

3. Omelety naplníme rozmačkaným ovocem s cukrem, přehneme, poprášíme cukrem moučkou, posypeme opraženými mandlovými lupínky a ozdobíme snítkou máty. Ihned podáváme a podléváme šťávou, kterou pustilo pomačkané ovoce.

TIP
Citrony důkladně omyjeme nebo použijeme biocitrony z prodejen zdravé výživy. Strouháme pouze žlutou kůru, bílá část je nahořklá. Omelety můžeme ještě doplnit šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou.



Jahody se šumivým vínem a kokosem

Drink na konec dne

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 min

* 500 g jahod
* 4 lžíce ovocného likéru
* 500 ml suchého šumivého vína
* 4 lžíce strouhaného kokosu
* hrst malin a borůvek na ozdobu
* 4 snítky čerstvé máty

1. Jahody zbavíme stopek, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky nebo menší kousky a rozdělíme je do připravených sklenic (4 větší jahody si necháme na ozdobu).

2. Očištěné maliny a borůvky napícháme střídavě na špejle nebo koktejlová napichovátka. Jahody ve sklenicích přelijeme lžící likéru a dolijeme do tří čtvrtin vychlazeným sektem.

3. Povrch zasypeme nejlépe čerstvě strouhaným kokosem a ozdobíme jahodou, tyčinkou s napíchanými bobulemi a snítkou máty. Podáváme dobře vychlazené a s lžičkou.

 

TIP
Nealkoholickou verzi připravte stejným způsobem, místo likéru použijte ovocný sirup a vychlazenou sodovku, minerálku nebo sprite. Šumivé víno můžete použít bílé, růžové, ale i červené, podle vaší chuti zvolte brut nebo demi sec. 






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.