Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Menu podle Vodnáře

  15:37aktualizováno  15:37
Vodnáři bývají výstřední a trochu nevypočitatelní. Nemají sklon k labužnictví. Jsou totiž vzhledem k svému mnohdy hlubokému myslitelskému založení vzdáleni jakémukoli přízemnímu materialismu. Právě proto je mezi nimi spousta objevitelů a vynálezců. Typické je pro Vodnáře v kuchyni experimentování s netradičními pokrmy. Výsledek jejich kulinářských snah může být jak překvapivě chutný, tak extravagantní.
Další recepty ve znamení zvěrokruhu najdete pod ikonou téma.

Menu ve znamení Vodnáře

Aperitiv:
Malinový šampaňský koktejl

Menu:
Salát z mladých výhonků, ořechů a ředkviček
Zimní omeleta s cibulí a slaninou
Jablečný koláč

Salát z mladých výhonků, ořechů a ředkviček
200 g mladých výhonků z fazolí, hrachu nebo čočky, 12 jader vlašských ořechů, 2 svazečky ředkviček, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce vinného octa, mletý pepř, sůl, 3 lžíce oleje
Mladé výhonky opláchneme a dáme okapat. Ořechy nahrubo rozsekáme. Oprané ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka. Ze dvou lžic vody, citrónové šťávy, octa, soli, mletého pepře a oleje umícháme zálivku, jíž salát přelijeme. Necháme alespoň 10 minut v chladnu odležet. Během této doby salát alespoň 1x promícháme.

Zimní omeleta s cibulí a slaninou
Omeleta: 4 vejce, 20 g másla, sůl, čerstvě mletý pepř
Náplň: 4 plátky slaniny, 1 středně velká cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 15 g másla, 1 lžička petrželky
Plátky slaniny vaříme jednu minutu ve vodě, pak je vyjmeme z vody a papírovým ubrouskem osušíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kroužky, které dusíme v rozehřátém másle. Lehce je osolíme a vydatněji opepříme. Slaninu rozkrájíme na půlcentimetrové proužky a asi po dvou minutách dušení cibule je k ní přidáme. Dusíme, až je slanina dokonale chřupavá a cibule zlatavě průhledná, ne však hnědá. Během přípravy omelety udržujeme tuto náplň teplou.
Omeleta: Vejce rozklepneme do misky, osolíme, opepříme a lehce vidličkou prošleháme. Část másla rozehřejeme na prudším ohni. Pánev přitom nakláníme, aby máslo pokrylo nejen dno, ale i strany. Jakmile máslo začne pěnit, přidáme rozšlehaná vejce. Při pečení tuhnoucí okraje omelety přihrnujeme do středu, abychom docílili stejnoměrného upečení. Na upečenou omeletu rozložíme teplou náplň, na pánev přidáme trochu másla (tzv. "pozlacení"), a až se máslo rozpustí, omeletu svineme na předehřátý talíř. Je-li třeba, tvar omelety upravíme a studeným máslem na špičce nože omeletu potřeme. Pak ji posypeme jemně nakrájenou petrželkou. Omeletu můžeme nechat i jen sklouznout na talíř a pak ji teprve naplnit a posypat petrželkou.

Jablečný koláč
60 g másla, 160 g hladké mouky, větší špetka soli, asi 4 lžíce studené vody, 800 g nakyslých jablek, mouka na vál, tuk na vymaštění formy, 50 g cukru
Máslo vyjmeme z chladničky alespoň hodinu předtím, než začneme s přípravou těsta. Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme máslo a po částech vpracujeme vodu. Všechny přísady lehce prsty zpracujeme v hladké těsto, uděláme bochánek, zakryjeme jej čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi 1 hodinu odpočinout. Jablka oloupeme, rozkrojíme příčně na půlky, vyjmeme jádřince a jablka nakrájíme na silnější plátky. Vál i váleček pomoučníme a těsto lehce vyválíme asi na 1 cm silnou placku. Kulatou pečící formu o průměru přibližně 25 cm vymažeme máslem, poprášíme moukou a vyložíme těstem. Těstové dno hustě propícháme vidličkou. Na těsto naklademe směrem od středu do růžice plátky jablek. Povrch zasypeme cukrem a vložíme do předem vyhřáté středně horké trouby. Koláč pečeme dozlatova, podle teploty trouby asi 30-40 minut. Koláč hlídáme, aby příliš nezhnědl. případně jej ke konci pečení zakryjeme alobalem.

Malinový šampaňský koktejl
1 lžička malinového sirupu, 3 střiky malinovice, sekt
Do vychlazené sektové sklenky nalijeme malinový sirup. Při nalévání nakloníme sklenku tak, aby sirup pokryl strany i dno. Sklenku dolijeme vychlazeným sektem a nápoj zastříkneme destilátem. Na ozdobu můžeme vhodit do sklenky několik malin či jahod.

Autor:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.