Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Menu podle Kozoroha

  15:35aktualizováno  15:35
Jak se stravují a jaký vztah k jídlu mají lidé narození ve znamení Kozoroha? Od ostatních se liší tím, že vaření řadí k přírodním vědám a nepovažují ho za umění. Dobře vařit, v tom není podle Kozoraha žádné "mystérium", je to jen záležitostí inteligence. Kozoroh vyniká v kuchyni hlavně bohatou škálou kulinářských nápadů. Doba Kozorohova narození (22.12. - 20.1.) spadá do údobí vánočních svátků a oslav spojených s příchodem nového roku.

Menu ve znamení Kozoroha

Aperitiv:
Jahodový sekt
Zákusek k aperitivu:
Švestky s ořechy a slaninou

Menu:
Vykrájený grapefruit
Steak Albert na pepři
Mražená Karlovarská becherovka
Čekankový salát

Jahodový sekt
50 ml jahodového likéru, 50 ml slivovice, sekt
Do vychlazené sektové sklenky nalijeme jahodový likér a slivovici. Při nalévání likéru nakloníme sklenku tak, aby likér pokryl strany i dno. Dolijeme vychlazeným sektem.

Švestky s ořechy a slaninou
24 sušených švestek, 24 čtvrtinek ořechových jader, 8 tenkých plátků slaniny, 20 g másla
sušené švestky omyjeme a namočíme na několik hodin do studené vody nebo studeného čaje. Osušíme je a vyjmeme pecky. Vnitřek každé jednotlivé švestky vyplníme čtvrtinkou ořechového jádra. Každý plátek slaniny rozdělíme na tři díly, jednotlivými dílky švestky obalíme a slaninu upevníme párátkem. Na pánvi rozpustíme máslo a obalené švestky v něm na mírném ohni po dobu 6-7 minut opékáme. Pánví občas zatřepeme, aby švestky mají být uvnitř prohřáté.

Vykrájený grapefruit
Grapefruit vodorovně rozřízneme na dva díly ostrým nožem. Kruhovým řezem odřízneme bílou blánu, která se nachází ve středu ovoce a spolu s jadérky ji vyndáme. Čepelí nože oddělíme dužninu jednotlivých dílků od blány. Takto upravený grapefruit dáme na dezertní talíř s čajovou lžičkou.

Steak Albert na pepři
800 g masa, sůl, hrubě mletý nebo rozdrcený pepř, 120 g másla, 40 ml brandy, 100 ml silného vývaru
Ze středního roštěnce dobré kvality ukrojíme silnější roštěnku, prořízneme ji napříč, abychom dostali steaky po 150-200 g. Steaky osolíme a obalíme v hrubě mletém pepři. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, steaky v něm po obou stranách opečeme, aniž bychom je vícekrát než jednou obrátili. Pak je dáme na předehřátou mísu, máslo z pánve slijeme a pánev zalijeme dobrým brandy. Chvíli povaříme, přilijeme 100 ml silného vývaru, obsah odpaříme na minimum, pánev stáhneme z ohně, přidáme zbytek másla, promícháme a steaky na míse touto šťávou přelijeme. Podáváme se šťouchanými brambory s cibulkou.

Mražená Karlovarská becherovka
50 ml Becherovky, drcený led
Misku na sek naplníme vrchovatě jemně rozdrceným ledem, zalijeme Becherovkou a misku vložíme na několik hodin do mrazničky. Zatímco likér v poháru klesne ke dnu, led nahoře vytvoří jednolitou pevnou vrstvu. Po vyjmutí z mrazničky ledový krunýř lehce povolí a můžeme upíjet mražený likér z okraje skleničky.

Čekankový salát
50 g rozinek, 4 čekankové puky, 15-20 jader vlašských ořechů
Zálivka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice, sůl, pepř
Rozinky namočíme do šálku s teplou vodou. Čekanku opereme pod proudem vody. Při čistění vyřízneme spodní klínek puku (bývá nositelem hořkosti). Okapanou čekanku nakrájíme na proužky, které vložíme do salátové mísy. Rozinky osušíme a spolu s vyloupanými pokrájenými jádry vlašských ořechů nasypeme na čekanku. Z uvedených přísad pak připravíme zálivku, jíž salát zalijeme až těsně před podáváním.

Autor:




Nejčtenější

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.