Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Menu podle Býka

  12:42aktualizováno  12:42
Vynikající tělesná konstituce předurčuje člověka norozeného ve znamení Býka k tomu, aby byl na světě rád, aby se chtěl a uměl poprat s problémy osobními i pracovními. Nelze však pomlčet o tom, že právě tyto vlastnosti způsobují jeho četné rozepře v rodině či v zaměstnání. Na lidi narozené v tomto znamení blahodárně působí potrava pevná i kapalná. Utišuje nejen hlad, ale má právě na ně všeobecně uklidňující vliv.
Další recepty ve znamení zvěrokruhu najdete pod ikonou téma.

Ženy narozené ve znamení Býka mají často vlohy k vaření a také dovedou všechno hospodárně zařídit. Muži tohoto znamení využívají ke stravování jak obyčejné hospůdky, tak i luxusní restaurace. Muži Býci totiž rádi jedí i pijí. K jejich oblibě také patří hostit své přátele.


Španělský salát ze špenátu a rajčat

 

Menu podle Býka

Předkrm: Španělský salát ze špenátu a rajčat

Hlavní jídlo: Plněná králičí stehna na rozamrýnu

Moučník: Reveň se sněhem

200 g čerstvého listového špenátu, 1 středně velká cibule, 1 větší stroužek česneku, 4 rajčata, sůl, cukr, 3 lžíce oleje, pepř, 2 lžíce vinného octa, hořčice, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky
Oloupanou cibuli drobně rozsekáme, česnek rozetřeme, omytá rajčata rozkrájíme na silnější kolečka. Z cibule, česneku, oleje, octa a koření upravíme zálivku a nalijeme ji na rajčata. Nakonec očistíme, dobře properema a osušíme špenát. Teprve těsně před podáváním jej vmícháme do salátu, který zasypeme petrželkou.


Plněná králičí stehna na rozmarýnu

4 porce králičích stehen
Náplň: 80 g šunky nebo vařeného uzeného libového masa, 3 krajíčky bílé veky, 4 lžíce smetany ke šlehání nebo 4 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka, 50 g čerstvého listového špenátu, čerstvě mletý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 4 tenké plátky slaniny nebo 4 plátky vařeného uzeného bůčku, sůl, 50 g másla, 1 malá cibule, 1 malá mrkev, 1 malá petrržel, 1 silnější kolečko celeru, 1/8 - 1/4 l masového vývaru nebo vody, 1 bobkový list, 1 větvička rozmarýnu, 2 petržele (asi 100 g), 1 lžička octa, špetka cukru, 1 lžíce šlehačky, asi 50 g strouhaného křenu

Králičí stehna tenkým ostrým nožem vykostíme tak, aby v mase zůstala jenom spodní část dlouhe kosti. Ostatní kosti vyjmeme a dáme stranou. Maso lehce naklepeme a uprostřed rozkrojíme, aby vznikla hluboká kapsa.

Náplň: Šunku nakrájíme na drobné kostičky, bílou veku, z níž jsme skrojili kůrku, zvlhčíme ve dvou lžících smetany nebo kondenzovaného mléka. Špenát očistíme, důkladně opereme, silné řapíky odstraníme. Dobře okapané lístečky nakrájíme na tenké nudličky a přidáme k šunce a navlhčené vece. Vše promícháme okořeníme pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Nesolíme, šunka či uzené maso jsou slané. Náplň vložíme do rozkrojeného masa, spojíme, otvor uzavřeme plátkem slaniny, silnou nití pevně ovineme a maso slabě osolíme. Hluboukou skleněnou ohnivzdornou mísu vymažeme tukem. Na její dno rozložíme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel. Na zeleninu položíme kosti (jež jsme vyňali z králičího masa), na ně slaninou nahoru maso. Vložíme do předehřáté středně horké trouby, přiklopíma a 40-50 minut pečeme. Během pečení čas od času zalijeme maso trochou vývaru nebo horké vody. Asi po 20 minutách přidáme k masu bobkový list a rozmarýn.

Mezitím očistíme petržel a nakrájíme ji na tenké nudličky. Z upečeného králíka odstraníme nitě a maso ponecháme v teple. Na pánvi na zbylém másle osmhneme petržel, zalijeme octem, ochutíme trochou soli a špetkou cukru a nezakrytou dusíma na malém ohni doměkka. Šťávu z pekáče slijeme, propasírujeme, přivedeme k varu, nalijeme do ní zbylou smetanu nebo kondenzované mléko a na malém ohni za stálého míchání vaříme. Jakmile docílíme krémové konzistence, sejmeme z ohně. Do omáčky přidáme lžíci šlehačky a nastrouhaný křen. Hotovou omáčkou hned přelijeme na předehřátých talířích připravené porce králíka. Na každou porci položíme jednu lžíci dušené petržele.
Tento slavnostnější pokrm podáváme doplněný jemným knedlíkem.


Reveň se sněhem

750 g reveně, 200 g cukru, 12 kusů máslových sušenek, 3 bílky, strouhaná kůra z chemicky neošetřeného důkladně omytého citrónu

Reveň oloupáme a nakrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrolu a pokud možno bez přidání vody na malém plameni dusíme do chvíle, kdy začne měknout, tj. asi 6 minut. Dušenou reveň zasypeme 50 g cukru. Dno nákypové formy vyložíme sušenkami, naplníme reveňovým kompotem a zakryjeme zbylými sušenkami. Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něj zašleháme 150 g cukru a nastrouhanou citrónovou kůru. Sněhovou hmotou přelijeme sušenky a nákyp vložíme do předehřáté trouby, v níž jej 15-20 minut pečeme. Sníh má být tuhý a na povrchu lehce zahnědlý. Podáváme teplé.

 

Autoři:




Nejčtenější

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Dáši: Z manžela se v důchodu stal líný a nerudný dědek

Jsem už tři roky v důchodu a užívám si to. Těšila jsem se, až i manžel přestane pracovat a budeme si společně „plnit sny“. Místo toho denně poslouchám, co ho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek
Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek

Pohon, světla, automatické houpání a ohřívač stravy vám usnadní každý výlet.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.