Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Medový Valentýn. Nachystejte pro svou polovičku sladkou specialitu

  0:04aktualizováno  0:04
K svátku zamilovaných rozhodně patří sladké deserty. Překvapte svou milovanou polovičku a přichystejte pro ni hezký valentýnský večer s medovými specialitami.

Rýžový pudink se švestkami a medovým přelivem. | foto: Isifa

Rýžový pudink se švestkami a medovým přelivem

Příprava: 30 minut + vaření 40 minut

Pro 2 osoby

* 200 g rýže arborio
* 50 g másla + 20 g na vymazání formiček
* 100 g přírodního nebo třtinového cukru
* 500 – 700 ml mléka
* badyán
* skořice
* 150 g medu
* švestky podle počtu formiček

1. Rýži propláchneme, necháme vykapat a oschnout na utěrce. Formičky vymažeme rozpuštěným máslem a na dno každé položíme na plátky pokrájenou polovinu švestky. Zakápneme lžičkou medu.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm rýži. Přidáme 1/2 litru mléka, cukr a skořici s badyánem. Za stálého míchání rýži vaříme asi 25 minut. Každá rýže vsakuje tekutinu jinak, pokud je to nutné, přilijeme další mléko. Ke konci varu vybereme lžičkou z pudinku koření.

3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do vyššího plechu nalijeme vodu, rýžový pudink rozdělíme do formiček, které položíme na plech, a asi deset minut pečeme.

4. Hotové vyklopené pudinky ozdobíme medem rozehřátým se špetkou mleté skořice a dozdobíme plátky zbylých švestek.

NÁŠ TIP

Koření kardamon krásně voní. Zkuste přidat ke skořici místo badyánu 2 tobolky kardamonu.

Včelí šlehnutí

Včelí šlehnutí.Příprava: 90 minut + pečení 30 minut

Na 1 plech

Těsto:
* 500 g hladké mouky
* 250 ml vlažného mléka
* 50 g změklého másla
* 80 g cukru
* 1 kostka droždí
* špetka soli

Medovo –mandlová skořápka:
* 100 g rozpuštěného másla
* 200 g mandlových plátků
* 200 g medu

Krém:
* 75 g medu
* 200 ml mléka
* 40 g kukuřičného škrobu
* 1 vanilkový cukr
* 250 g změklého másla

1. Z droždí, trochy mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Ze zbylých přísada kvásku zpracujeme těsto a necháme 30 minut kynout.

2. V rozpuštěném másle promícháme med a mandlové plátky. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Těsto vyválíme, dáme na plech a urovnáme dohladka, necháme 15 minut kynout. Poté ho natřeme medovou směsí a 30 minut pečeme.

3. Z medu, mléka, škrobu a vanilkového cukru svaříme pudink, do kterého po vychladnutí zapracujeme máslo.

4. Vychladlé těsto překrojíme na čtvrtiny a naplníme krémem se špetkou mleté skořice.

Medový cheesecake

Medový cheesecake.Příprava: 40 minut + pečení 75 minut

Na 1 formu

* 400 g tvarohu nebo lučiny
* 250 g ricotty
* 5 lžic medu
* 2 vejce
* 2 žloutky
* citronová kůra z 1/2 citronu
* 2 lžičky škrobové moučky
* 5 lžic medu
* 5 lžic rozehřátého másla
* 1 hrnek hladké mouky
* 1/2 hrnku strouhaných vlašských ořechů
* 1 lžička skořice
* 100 g cukru
* 1 lžíce vody
* oříšky

1. Promícháme mouku, ořechy, skořici, rozpuštěné máslo a med. Dno odnímatelné formy vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme máslem. Směs vtlačíme na dno a pečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 190 stupňů asi 15 minut. Necháme vychladnout.

2. Smícháme tvaroh, ricottu, med, vejce, žloutky, přidáme med, škrobovou moučku a na konec citronovou kůru. Směs naneseme na korpus, uhladíme a necháme asi hodinu péct v troubě při 150 stupních. Cheesecake necháme vychladnout a vyndáme z formy.

3. V malé nádobě rozpustíme cukr s vodou, necháme zkaramelizovat a do ještě horké hmoty zamícháme nasekané oříšky. Griliáš pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ztuhnout. Nasekáme a ozdobíme jím dort.

Pečená jablka s medem

Pečená jablka s medem.Příprava: 20 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká jablka
* šťáva z 1 citronu
* hrst loupaných nasekaných mandlí
* 100 g pokrájených sušených meruněk
* 6 lžic medu
* 4 lžíce ovesných vloček
* 4 plátky toastového chleba

1. Jablka omyjeme a vypíchneme jádřince. Horní třetinu jablka odřízneme, lépe pak vydlabeme zbytky jádřinců. Do každého ovoce nakapeme trochu citronové šťávy.

2. Rozpustíme 3 lžíce medu a vmícháme do něj ovesné vločky, asi 2 minuty prohříváme a pak vmícháme mandle a meruňky. Směsí naplníme vydlabaná jablka.

3. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut, poté jablka přeložíme na plátky chleba,potřeme zbylým medem a ještě tři až pět minut zapékáme.

NÁŠ TIP

Meruňky použijte nesířené. Vyzkoušejte náplň z povidel, vlašských ořechů a kapky rumu, potom vynechte med. Jablka stačí na závěr pečení jen posypat cukrem, který zkaramelizuje.

Ořechové bezé s vanilkovou omáčkou

Ořechové bezé s vanilkovou omáčkou.Příprava: 30 minut + pečení 60–180 minut

Pro 4 osoby

* 8 bílků
* 150 g cukru krystal
* 150 g cukru moučka
* 30 g škrobové moučky
* 100 g nastrouhaných vlašských ořechů + několik ořechů vcelku
* 1 vanilkový pudink
* 600 ml mléka
* 150 g medu

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme pečicím papírem.

2. Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr krystal. Práškový cukr, škrobovou moučku a jemně nastrouhané ořechy smícháme v misce a rovnoměrně zapracujeme do sněhu.

3. Lžící nebo cukrářským sáčkem vytvarujeme na pečicím papíru kolečka.

4. Po pěti minutách pečení stáhneme teplotu na 90 stupňů a sušíme v troubě 1–3 hodiny, čas závisí na velikosti a tloušťce koleček.

5. Z mléka, vanilkového pudinku a medu svaříme vanilkovou omáčku.

6. Hotová vychladlá kolečka polijeme vanilkovou omáčkou a nazdobíme medem a celými vlašskými ořechy.

NÁŠ TIP

Pokud vám to trouba dovolí, sušte bezé spíš seshora. Do dveří trouby můžete dát vařečku, aby byla pootevřená. Buďte trpěliví, při vyšší teplotě by vám těsto popraskalo. Bezé má být pevné, křehké a uvnitř trochu vláčné.

Omeleta s jablky a medem

Omeleta s jablky a medem.Příprava: 15 minut + pečení 15 minut

Pro 2 osoby

* 50 g másla
* 2 jablka
* 4 vejce
* 200 ml mléka
* 4 lžíce hladké mouky
* špetka soli
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 3 lžíce medu

1. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. Na másle je podusíme na pánvi do změknutí.

2. V misce rozšleháme vejce, přimícháme postupně mléko, mouku, sůl a prášek do pečiva.

3. K podušeným jablkům přilijeme vaječnou směs a zvolna propékáme. Omeletu můžeme otočit nebo ji jen na několika místech natrhnout vidličkou. Ozdobíme medem.

NÁŠ TIP

Nebojte se použít dost medu, omeleta není sladká a jablka jsou nakyslá. Javorový sirup se k omeletě také výborně hodí.

Autoři:




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.