Ořechové pokusy: odlehčený medovník nebo domácí nutella

  0:47
Tento víkend se šetřit nejspíš nebudeme, v nejedné domácnosti nebude u oběda chybět martinská husa. A když už, tak už. Je sezóna ořechů, tak proč si nedat něco sladko-ořechového na závěr dobrého menu?

Odlehčený medovník | foto: MF DNES

Odlehčený medovník

Příprava: 40 minut
Pečení 30 minut, dokončení 20 minut, rozležení 12 hodin na těsto

120 g másla
5 lžic medu
300 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 středně velká vejce
2 lžičky jedlé sody
1 kg hladké mouky
12 lžic smetany na vaření nebo plnotučného mléka

Na náplň:
4 zakysané smetany
2 lžíce medu
1/2 plechovky karamelizovaného mléka
100 g vlašských ořechů

Na dokončení:
1 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
2. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, med, cukr a vanilkový cukr, přimícháme vejce a sodu. Směs mícháme asi 8-10 minut, měla by mít světle hnědou barvu.
3. Směs dáme do mísy, hnětačem rozmícháváme a přidáváme po menších dílech prosátou mouku a smetanu. Vypracujeme hladké těsto.
4. Těsto rozdělíme na osm dílů a postupně vyvalujeme placky, které na povrchu propíchané pečeme asi 4-7 minut podle tloušťky placek. Placky necháme zchladnout.
5. Zakysané smetany promícháme s medem a s karamelizovaným kondenzovaným mlékem. Vlašské ořechy rozstrouháme.
6. Jednu placku, tu nejméně povedenou, nalámeme a rozdrobíme, promícháme s lžící vlašských ořechů a odložíme stranou. Postupně mažeme každou placku krémem, posypeme nastrouhanými oříšky a skládáme na sebe.
7. Poslední placku jen potřeme krémem. Dort uložíme rozležet na 12 hodin do chladu.
8. Před servírováním pokapeme medem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme směsí drobečků s ořechy.

Košíčky s karamelizovanými ořechy

Košíčky s karamelizovanými ořechy

Příprava 20 minut
Pečení 20 minut, vaření 20 minut

Na těsto:
150 g hladké mouky
50 g mletých loupaných mandlí
50 g moučkového cukru
1 vejce
100 g másla

Na náplň:
200 g cukru
120 ml vody
1/2 lžičky citronové šťávy
200 ml smetany ke šlehání
50 g másla
1 lžíce medu
špetka soli
300 g vlašských ořechů
100 g čokolády na vaření

NÁŠ TIP:

V chladu vydrží dva týdny, pokud jsou dobře zabalené do fólie.

1. Mouku prosejeme na vál, promícháme s mandlemi a moučkovým cukrem, do mouky vyklepneme vejce a přidáme pokrájené máslo. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se drolí, přidáme lžíci až dvě studené vody. Těsto zabalíme do fólie a necháme minimálně 30 minut odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, těsto vyválíme a vykrojíme z něj kolečka, kterými naplníme formičky na košíčky. Po 15 minutách pečení je vychladíme a vyklopíme. Na plech na pečicí papír rozložíme nalámané ořechy, pečeme je pět minut a rozdělíme do košíčků.
3. V hrnci přivedeme k varu směs cukru, vody a citronové šťávy. Směs nemícháme, jen občas zakroužíme hrncem. Když je karamel světle hnědý, vmícháme do něj smetanu, odstavíme z plamene a přimícháme máslo, med a sůl.
4. Polovinou karamelu polijeme ořechy v košíčcích, do zbylého karamelu vmícháme pokrájenou čokoládu a promícháme.
5. Košíčky ozdobíme směsí karamelu a čokolády a necháme je vychladnout.

Domácí nutella

Domácí nutela

Pečení 8 minut, příprava 8 minut

200 g lískových oříšků
50 g mandlí
150 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
150 g mléčné čokolády
4 lžíce medu
1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce neodtučněného kakaa
špetka soli

NÁŠ TIP:

Experimentujte s příchutěmi -přidejte špetku mletého kardamomu, muškátového oříšku, kapku vanilkového nebo mandlového extraktu.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, na plech nasypeme lískové oříšky a mandle, oddělíme je od sebe kouskem alobalu nebo pečicího papíru.
2. Za občasného promíchání pečeme v troubě osm minut.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu, med a kondenzované mléko, kakao a promícháme. Opražené lískové oříšky vsypeme do utěrky a ještě horké je promneme, abychom je zbavili slupek.
4. Teplé oříšky a mandle vsypeme do mixéru nebo robotu a rozmixujeme dohladka.
5. Přilijeme rozehřátou směs mléka a čokolády, přidáme špetku soli a rozmixujeme na hladkou hmotu.
6. Ještě horkou hmotu nalijeme do nahřátých čistých sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout obrácené víčky dolů.
7. V lednici vydrží až jeden měsíc.

Arašídové máslo

Arašídové máslo

Příprava 5-7 minut

500 g pražených nesolených arašídů

K dochucení:
špetka soli, 1-2 lžíce medu (nebo 1,5 lžíce přírodního cukru či lžíce melasy) 
špetka perníkového koření (nebo skořice, vanilkový extrakt apod.)

NÁŠ TIP:

Některá arašídová másla obsahují kousky arašídů, proto část arašídů odeberte, nadrobno nasekejte a vmíchejte do hladké hmoty.

1. Arašídy přebereme a odstraníme případné drobné části slupek.
2. Vsypeme je do robotu, nebo mixéru a dvě minuty je mixujeme. Stěrkou stáhneme hmotu na dno nádoby a mixujeme další tři minuty. Promixovaná hmota by měla být hladká.
3. Arašídové máslo dochutíme libovolnou ingrediencí nebo uložíme rovnou do skleněné uzavíratelné nádoby.
4. Arašídové máslo vydrží až měsíc v ledničce.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...