Doporučujeme

Medové perníčky

Medové perníčky | foto: Lenka Nováková

Čtenářský recept: Medové perníčky

  • 1
  • 650 g hladké mouky
  • 100 g tekutého medu
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g másla (nebo napůl s Herou)
  • 4 žloutky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • kakao

Na polevu:

  • cukr moučka (množství dle potřeby, aby poleva nebyla moc řídká nebo příliš tuhá)
  • 1 bílek
  • 1 lžička solamylu
  • několik kapek citronové šťávy

1. Vejce, med, cukr, máslo, koření a sodu dáme do mísy a dobře umícháme. Do této směsi zamícháme postupně mouku (je možné, že se ani všechna nezpracuje) a dobře těsto propracujeme až je lesklé.

2. Těsto necháme v chladu odpočinout, potom vyválíme, vykrajujeme tvary, po upečení hned potíráme rozšlehaným vajíčkem.

3. Poleva: Cukr moučku (minimálně 2 prosátý) mícháme s bílkem (lépe ho také procedit), lžičkou solamylu a několika kapkami šťávy z citronu do zhoustnutí. Množství cukru dáváme podle potřeby.

Poznámka: Recept je rodinný, péct perníčky mě naučila v dětství moje maminka. I když jsme vyzkoušely i jiné perníkové recepty, stejně jsme se vrátily k původnímu. Perníčky jsou krásně voňavé a moc dobře chutnají. U dětí jsou moc oblíbené.


  • Vybrali jsme pro Vás