NA 4 PORCE
Příprava: 20 minut + 15 minut opékání
* 2 vepřové panenky o celkové váze kolem 800 g
* 8 plátků slaniny
* 2 lžíce rostlinného oleje na opékání
* 2 střední cibule, oloupané a nakrájené na klínky
* 8 středních brambor, nakrájených na klínky a asi deset minut předvařených
* sůl a (vícebarevný) pepř na dochucení
1. Maso nakrájejte napříč na osm vyšších špalíčků a každý obalte plátkem slaniny. Svažte kuchyňským provázkem nebo silnou bílou nití a poprašte solí a pepřem.
2. Na větší pánvi rozehřejte na vyšším plameni olej. Masové balíčky na něm ze všech stran opékejte, až se slanina začne vyškvařovat, maso zpevní a začne chytat barvu. Trvá to asi čtyři minuty z každé strany; jestli chcete mít maso propečenější, přidejte dvě minuty. Poté vepřové vyjměte z pánve a uchovejte na teplém místě, přikryté alobalem. Díky tomu se rovnoměrně rozloží šťávy a maso bude ještě lahodnější.
3. Do vypečeného tuku v pánvi přidejte klínky cibule i brambor a asi pět minut je prudčeji opékejte, aby zkřehly a chytily barvu.
OCHUTNEJTE TAKÉ Zapečené smetanové brambory |