Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Máte rádi vše bio? Vyzkoušejte recepty s biovínem

  15:04aktualizováno  15:04
Pokud máte rádi vše s označením bio, nezapomínejte ani na biovína. Jejich chutě a vůně, zcela bez umělého dochucování, ocení nejen znalci, ale i běžní konzumenti. A co takhle když se spojí biopotraviny s biovínem? Inspirujte se recepty.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

O biovína se poslední dobou zajímá stále více zákazníků. A nejde jim jen o podporu ekologického zemědělství, ale hlavně o originální chuť.

"Zjednodušeně se dá říci, že biovíno se vyrábí z hroznů získávaných z vinné révy, která je pěstována podle pravidel ekologického zemědělství," prozrazuje vinař Petr Cibulka z Lednice, který je majitelem tamního My hotelu, kde kromě těch nejlepších lokálních biovín nabízí i své vlastní Grand Moravia.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí, to znamená bez použití šlechtěných kvasinek, enzymů, syntetických přípravků či stabilizačních látek. Výsledkem je tak ryze přírodní víno bez umělých barviv a aromat.

"Samozřejmě ani vinice nesmí být hnojena průmyslovými hnojivy. Můžeme ošetřovat pouze povolenými přípravky proti houbám a plísním," vysvětluje Petr Cibulka.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.

V Evropě patří mezi země s největšími ekologickými vinicemi Itálie, Francie, Španělsko, Řecko a Německo. V Čechách se s biovínem začalo poměrně nedávno, mnohé vinohrady ale postupně přecházejí na ekologické hospodaření, pěstování čisté vinné révy postupně stoupá a čeští spotřebitelé stále více přicházejí biovínům na chuť.

Biovíno je možné získat nejčastěji ve vybraných vinotékách, ve specializovaných prodejnách biopotravin či v soukromých vinných sklepech. Nabídka biovín se ale pomalu rozšiřuje i na vinný lístek do některých restaurací.

"Kdo chce vyhovět náročným požadavkům zákazníků, měl by mít v sortimentu samozřejmě biovína. Odkrývají pravou chuť vína, ve které nejen zkušený vinař nalezne širokou škálu chutí a vůní," dodává Cibulka.

Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.

BIORECEPTY

Candát na víně

Candát na víně

* 1 candát
* sůl
* citronová šťáva
* hladká mouka
* máslo
* 2 dl vína

Porce candáta pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Osolíme je, obalíme v hladké mouce a po obou stranách rychle opečeme na másle. Pak podlijeme vínem, přiklopíme pokličku a podusíme. Poté pokličku odklopíme, rybu vyndáme, šťávu zredukujeme, aby vznikla hutná šťáva, kterou porce candáta na talíři přelijeme.

Vejce pošírovaná v bílém víně

Vejce pošírovaná v bílém víně

* 8 vajec
* 1 cibule
* 1 fenykl
* 50 g másla
* 1 l bílého vína
* 3 stroužky česneku
* zelená petrželka
* bobkový list
* tymián
* pepř
* sůl
* 8 krajíčků bagety

Cibuli, fenykl a česnek jemně posekáme a orestujeme na másle. Pak zalijeme vínem, okořeníme a asi 5 minut povaříme. Vejce po jednom opatrně rozbijeme do hrnku a jemně přelijeme do vroucí vinné omáčky. Asi po dvou minutách lžící vejce opatrně vybereme a tekutinu varem zredukujeme. Vejce dáme na krajíčky veky, které jsme opekli na másle a přelijeme horkým zredukovaným vínem. Nakonec posypeme zelenou petrželkou a můžeme pokapat olivovým olejem.

Vejce pošírovaná v červeném víně

Vejce pošírovaná v červeném víně

* 3 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 2 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 1 l červeného vína
* 1 svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list)
* sůl
* pepř
* 8 krajíčků bagety
* 8 vajec

V kastrole vyškvaříme nakrájenou přidáme slaninu, cibuli, na plátky nakrájenou šalotku, rozmačkané 2 stroužky česneku a necháme lehce zhnědnout. Přilijeme litr červeného vína a přidáme svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list). Přidáme lžíci octa a po jednom vkládáme do vroucí tekutiny rozklepnutá vejce, které necháme asi 2 minuty blanšírovat. Poté vejce vyjmeme a omáčku zredukujeme asi na polovinu. Krajíčky bagety pomažeme máslem a dáme na chvíli pod gril opéct. Na každý krajíček bagety dáme vejce a nakonec přelijeme omáčkou.

Autor:




Nejčtenější

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.