Ona
Milovníci červeného masa mají vyšší riziko výskytu rakoviny (ilustrační fotografie)

Milovníci červeného masa mají vyšší riziko výskytu rakoviny (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Máte nemocná játra? Omezte konzumaci červeného masa

  • 17
Američtí lékaři potvrdili souvislost mezi pravidelnou konzumací červeného masa a jaterními chorobami. A lidem, kteří se chtějí jaterním problémům vyhnout, doporučili, aby jedli spíše drůbež a ryby.

Vztah mezi masem na talíři a nemocemi jater prověřovalo několik vědeckých týmů, výsledky studií však nebyly zcela přesvědčivé. Američtí lékaři proto znovu prozkoumali, jaký vliv mají různé druhy masitých jídel na zdraví jater.

Badatelům v USA pro jejich výzkum posloužilo více než 500 lidí. A doporučení je jednoznačné: omezit vepřové a hovězí maso. Milovníci steaků, prorostlých roštěnek a dalších masových specialit mají podle americké studie vyšší riziko nejen jaterních nemocí, ale i nádorů. Jejich výskyt se hodnotil zvlášť.

Naopak milovníci drůbeže mohou být přece jen o něco klidnější. Výsledky ukázaly, že díky svému jídelníčku riziko jaterních chorob spíše snižují.

Zrádné nasycené tuky

"Z toxického vlivu na játra se obviňují především nasycené tuky, železo, heterocyklické aminy a dusíkaté sloučeniny. Jsou hojně obsažené v červeném mase, v bílém podstatně méně. Jejich výskyt v potravě i v této studii vedl k vyššímu výskytu chronických jaterních onemocnění," uvedl odborný server www.virova-hepatitida.cz.

Přísun nasycených tuků v potravě se v této studii hodnotil zvlášť. I bez ohledu na přítomnost nebo druh masa nasycené tuky riziko chronických jaterních nemocí zvyšovaly. Lze tedy doporučit červené maso a nasycený tuk nekombinovat, protože u výsledné kombinace byl výsledný účinek na játra synergický.

Ze studie však nevyplývá, že bychom měli dát přednost vegetariánské stravě. Vyměnit červené maso za drůbeží či rybí se ovšem podle amerických vědců vyplatí.