Na masopustním veselí je nejlepší to, že trvá několik týdnů. Milovníci karnevalů, sladkých dobrot a lidové zábavy tak mají spousty příležitostí k dovádění a hodování. Masopust, fašank nebo ostatky začíná po Třech králích a trvá až do masopustního úterý před Popeleční středou (letos to bude 28. února).
Do té doby je však ještě daleko, tak si nenechte nějakou tu veselici v okolí ujít - sledujte internetové stránky nebo lokální časopisy, tam se vše potřebné dovíte. A abyste si, jak se říká, udělali slinu – zkuste si zatím doma upéct nebo usmažit nějakou tu masopustní dobrotu.
Nadýchané koblihy
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 21 g droždí
- 2 lžíce oleje + na smažení
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- špetka soli
- marmeláda na plnění
- moučkový cukr na dokončení
Pracovní postup:
- Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Zbylé vlažné mléko a olej smícháme, zašleháme vejce a žloutek pokojové teploty, vzešlý kvásek a oba cukry. Nakonec přisypeme mouku se špetkou soli a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
- Vykynuté těsto přendáme na vál poprášený hladkou moukou a vyválíme asi na centimetrovou sílu. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme lžící trochu marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a pak skleničkou ještě jednou vykrojíme. Tak se koblihy hezky spojí a marmeláda nevyteče. Necháme ještě asi deset minut kynout pod utěrkou.
- Koblihy smažíme ve vyšší nádobě v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na talířek vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Koblihy můžete plnit i něčím jiným než marmeládou, skvělé jsou třeba s povidly, ořechovou náplní nebo nutellou.
Koláče jako od babičky
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 30 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 750 g hladké mouky + podsypání
- špetka soli
- 5 žloutků + 1 vejce na potření
- 20 ml tuzemáku
- loupané mandle
- rozinky předem naložené do tuzemáku
- povidla, marmeláda, tvarohová či maková náplň
Pracovní postup:
- Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Nejlépe to půjde pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky. Pracujeme pomalu, na nízké otáčky, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
- Hotové těsto je hladké, pružné a nelepí. Necháme ho v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplejším místě kynout.
- Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na dva nebo tři díly a postupně na pomoučeném vále vyválíme a vykrájíme koláče. Bude jich 20 až 30 podle velikosti.
- Plechy vyložíme pečicím papírem, na něj vyskládáme kolečka těsta a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak prostředek těsta zamáčkneme třeba dnem misky s menším obvodem a okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme dle fantazie.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.
Tip: S náplněmi se vám bude lépe pracovat, když použijete cukrářské sáčky.
Boží milosti
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 20 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 4 – 6 lžic smetany
- olej na smažení
- moučkový cukr + 1 balení vanilkového cukru na obalení
Pracovní postup:
- Mouku, rozpuštěné máslo, žloutky a sůl smícháme a po lžících přidáváme smetanu, dokud nevznikne kypré tvárné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet.
- Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme různé malé tvary, uprostřed je nařízneme (nebo uděláme otvor vykrajovátkem) a smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Tip: Místo části smetany můžete do těsta zapracovat lžíci tuzemáku. Boží milosti budou voňavější, když do těsta přidáte trochu strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu.