Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslavte masopust s plnou pusou, upečte si koláče jako od babičky

  1:40aktualizováno  1:40
Ještě to není tak dávno, co skončily Vánoce, a už je tady zase období, kdy si dáme do nosu. Zapomeňte na novoroční předsevzetí, že budete jíst zdravě a omezíte sladké. Protože o masopustu se prostě žádná dieta držet nemůže. Až ochutnáte tyhle skvělé koláče, koblihy a boží milosti, budete vědět proč.

Masopustní koláče | foto: Profimedia.cz

Na masopustním veselí je nejlepší to, že trvá několik týdnů. Milovníci karnevalů, sladkých dobrot a lidové zábavy tak mají spousty příležitostí k dovádění a hodování. Masopust, fašank nebo ostatky začíná po Třech králích a trvá až do masopustního úterý před Popeleční středou (letos to bude 28. února).

Do té doby je však ještě daleko, tak si nenechte nějakou tu veselici v okolí ujít - sledujte internetové stránky nebo lokální časopisy, tam se vše potřebné dovíte. A abyste si, jak se říká, udělali slinu – zkuste si zatím doma upéct nebo usmažit nějakou tu masopustní dobrotu.

Nadýchané koblihy

Koblihy s jahodovou marmeládou

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • marmeláda na plnění
  • moučkový cukr na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Zbylé vlažné mléko a olej smícháme, zašleháme vejce a žloutek pokojové teploty, vzešlý kvásek a oba cukry. Nakonec přisypeme mouku se špetkou soli a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto přendáme na vál poprášený hladkou moukou a vyválíme asi na centimetrovou sílu. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme lžící trochu marmelády, přiklopíme druhým kolečkem a pak skleničkou ještě jednou vykrojíme. Tak se koblihy hezky spojí a marmeláda nevyteče. Necháme ještě asi deset minut kynout pod utěrkou.
  4. Koblihy smažíme ve vyšší nádobě v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na talířek vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Koblihy můžete plnit i něčím jiným než marmeládou, skvělé jsou třeba s povidly, ořechovou náplní nebo nutellou.

Koláče jako od babičky

Masopustní koláče

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 750 g hladké mouky + podsypání
  • špetka soli
  • 5 žloutků + 1 vejce na potření
  • 20 ml tuzemáku
  • loupané mandle
  • rozinky předem naložené do tuzemáku
  • povidla, marmeláda, tvarohová či maková náplň

Pracovní postup:

  1. Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a tuzemák. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Nejlépe to půjde pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky. Pracujeme pomalu, na nízké otáčky, aby bylo těsto pěkně nadýchané.
  3. Hotové těsto je hladké, pružné a nelepí. Necháme ho v míse, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplejším místě kynout.
  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na dva nebo tři díly a postupně na pomoučeném vále vyválíme a vykrájíme koláče. Bude jich 20 až 30 podle velikosti.
  5. Plechy vyložíme pečicím papírem, na něj vyskládáme kolečka těsta a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak prostředek těsta zamáčkneme třeba dnem misky s menším obvodem a okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme dle fantazie.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.

Tip: S náplněmi se vám bude lépe pracovat, když použijete cukrářské sáčky.

Boží milosti

Boží milosti

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 4 – 6 lžic smetany
  • olej na smažení
  • moučkový cukr + 1 balení vanilkového cukru na obalení

Pracovní postup:

  1. Mouku, rozpuštěné máslo, žloutky a sůl smícháme a po lžících přidáváme smetanu, dokud nevznikne kypré tvárné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet.
  2. Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme různé malé tvary, uprostřed je nařízneme (nebo uděláme otvor vykrajovátkem) a smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírovém ubrousku.
  3. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Místo části smetany můžete do těsta zapracovat lžíci tuzemáku. Boží milosti budou voňavější, když do těsta přidáte trochu strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.