Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké masopustní mámení s vůní skořice a chutí domácích povidel

  1:23aktualizováno  1:23
K pravému masopustu nepatří jen veselé masky a všeobecné veselí, ale především poctivé jídlo. Kromě jitrniček, jelítek, bůčků, paštik a dalších masitých specialit si naši předkové v této hodům zasvěcené době zakládali také na sladkých dobrotách. Zkuste si doma připravit třeba buchtičky s krémem, šibřinky, skořicové šišky nebo vdolky, které můžete ochutnat na právě probíhajícím gastronomickém festivalu Masopustní hody.

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu | foto: Alakarte.cz

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu

jak je můžete ochutnat v Ambroisie Caffé Restaurantu

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g hladké mouky
  • 0,12 l oleje
  • 16 g droždí
  • lžička cukru
  • 0,1 l mléka
  • sůl
  • 1,6 l vanilkového pudinku
  • 0,08 l rumu
  • 200 g sušených švestek

1. Mouku, olej, droždí, cukr, mléko a špetku soli smícháme a vytvoříme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout.

2. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme do předem vymazaného pekáčku. Pečeme při 170 °C dozlatova.

3. Švestky podusíme v rumu, poté vmícháme do teplého vanilkového pudinku a přelijeme hotové buchtičky.

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou, sypané mákem a podlité horkou povidlovou

jak je můžete ochutnat U Modré kachničky II

Množství: pro 6 osob

  • 500 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • sůl
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citron
  • 300 g mletého máku
  • 200 g povidel
  • 1 dcl červeného vína
  • skořice

1. Jeden žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a citronovou kůru.

2. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svaříme hustou omáčku.

3. Z mouky, vajec a špetky soli vytvoříme těsto (jako na nudle do polévky), Vyválíme na tenkou placku a vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Na ně kávou lžičkou klademe tvarohovou nádivku. Těsto přehneme a okraje spojíme. Taštičky vaříme v osolené vodě asi 7 minut.

4. Taštičky servírujeme podlité omáčkou a posypané mákem a cukrem.

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

jak je můžete ochutnat v SOSTA Restaurant Cafe

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky  
  • 100 g másla
  • 120 g cukru
  • sůl na špičku kávové lžičky
  • citronová kůra z půlka citronu
  • 3 balení vanilkového cukru
  • 100 g rozinek (nebo dle chuti)
  • 50 g droždí 
  • 0,3 l mléka
  • 0,1 l rumu na namočení rozinek a 0,05 do těsta
  • mletá skořice

1. Mouku, smícháme s máslem, cukrem, špetkou soli, žloutky a vanilkovým cukrem, droždím, přimícháme předem namočené rozinky v rumu a strouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.

2. Když nám těsto vykyne, tak ho znovu vypracujeme a necháme kynout. Toto opakujeme třikrát.

3. Nakonec upleteme šišky a smažíme ve vysokém sloupci oleje dozlatova.

4. Před podáváním obalíme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

Domácí vdolky s bio povidly

Domácí vdolky s bio povidly

jak je můžete ochutnat v School restaurant & lounge

Množství: pro 6-8 osob

  • 500 g hladké mouky
  •  250 ml mléka
  • 1 vejce 
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g máslo
  • 500 g sádla na smažení 

Suroviny na zdobení:

  • 150 g strouhaného tvrdého tvarohu
  • 150 g švestkových povidel
  • 200 g zakysané smetany

1. Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastůlku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut.

V rámci gastronomického festivalu Masopustní hody, který probíhá až do 10. února, můžete ochutnat tříchodová masopustní menu za jednotnou cenu 290 korun v deseti restauracích v Praze, Berouně a Pardubicích.

2. Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí.

3. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout.

4. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

5. Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec je ještě ozdobíme zakysanou smetanou.







Nejčtenější

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.