Sladké masopustní mámení s vůní skořice a chutí domácích povidel

  1:23
K pravému masopustu nepatří jen veselé masky a všeobecné veselí, ale především poctivé jídlo. Kromě jitrniček, jelítek, bůčků, paštik a dalších masitých specialit si naši předkové v této hodům zasvěcené době zakládali také na sladkých dobrotách. Zkuste si doma připravit třeba buchtičky s krémem, šibřinky, skořicové šišky nebo vdolky, které můžete ochutnat na právě probíhajícím gastronomickém festivalu Masopustní hody.

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu | foto: Alakarte.cz

Domácí buchtičky s vanilkovým krémem a švestkami marinovanými v rumu

jak je můžete ochutnat v Ambroisie Caffé Restaurantu

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g hladké mouky
  • 0,12 l oleje
  • 16 g droždí
  • lžička cukru
  • 0,1 l mléka
  • sůl
  • 1,6 l vanilkového pudinku
  • 0,08 l rumu
  • 200 g sušených švestek

1. Mouku, olej, droždí, cukr, mléko a špetku soli smícháme a vytvoříme těsto, které necháme pod utěrkou nakynout.

2. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vložíme do předem vymazaného pekáčku. Pečeme při 170 °C dozlatova.

3. Švestky podusíme v rumu, poté vmícháme do teplého vanilkového pudinku a přelijeme hotové buchtičky.

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Šibřinky plněné tvarohovou nádivkou, sypané mákem a podlité horkou povidlovou

jak je můžete ochutnat U Modré kachničky II

Množství: pro 6 osob

  • 500 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • sůl
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citron
  • 300 g mletého máku
  • 200 g povidel
  • 1 dcl červeného vína
  • skořice

1. Jeden žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a citronovou kůru.

2. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svaříme hustou omáčku.

3. Z mouky, vajec a špetky soli vytvoříme těsto (jako na nudle do polévky), Vyválíme na tenkou placku a vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Na ně kávou lžičkou klademe tvarohovou nádivku. Těsto přehneme a okraje spojíme. Taštičky vaříme v osolené vodě asi 7 minut.

4. Taštičky servírujeme podlité omáčkou a posypané mákem a cukrem.

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

Kynuté skořicové šišky s rozinkami

jak je můžete ochutnat v SOSTA Restaurant Cafe

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky  
  • 100 g másla
  • 120 g cukru
  • sůl na špičku kávové lžičky
  • citronová kůra z půlka citronu
  • 3 balení vanilkového cukru
  • 100 g rozinek (nebo dle chuti)
  • 50 g droždí 
  • 0,3 l mléka
  • 0,1 l rumu na namočení rozinek a 0,05 do těsta
  • mletá skořice

1. Mouku, smícháme s máslem, cukrem, špetkou soli, žloutky a vanilkovým cukrem, droždím, přimícháme předem namočené rozinky v rumu a strouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.

2. Když nám těsto vykyne, tak ho znovu vypracujeme a necháme kynout. Toto opakujeme třikrát.

3. Nakonec upleteme šišky a smažíme ve vysokém sloupci oleje dozlatova.

4. Před podáváním obalíme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

Domácí vdolky s bio povidly

Domácí vdolky s bio povidly

jak je můžete ochutnat v School restaurant & lounge

Množství: pro 6-8 osob

  • 500 g hladké mouky
  •  250 ml mléka
  • 1 vejce 
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g máslo
  • 500 g sádla na smažení 

Suroviny na zdobení:

  • 150 g strouhaného tvrdého tvarohu
  • 150 g švestkových povidel
  • 200 g zakysané smetany

1. Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastůlku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut.

V rámci gastronomického festivalu Masopustní hody, který probíhá až do 10. února, můžete ochutnat tříchodová masopustní menu za jednotnou cenu 290 korun v deseti restauracích v Praze, Berouně a Pardubicích.

2. Mouku prosejeme do větší mísy, přimícháme špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko s máslem a mléko s kváskem. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které nelepí.

3. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát silný asi 1,5 cm. Obráceným hrnečkem vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě chvíli nakynout.

4. Mezitím rozpustíme v kastrolu sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek, jinak by vdolky příliš vyběhly a byly by kulaté. Také se takto lépe prosmaží. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany. Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

5. Když vdolky vychladnou, potřeme je povidly a namazanou stranou obalíme v nastrouhaném tvrdém tvarohu. Nakonec je ještě ozdobíme zakysanou smetanou.

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...