Doporučujeme

Masopustní hodování

Na pravou selskou vepřovou pečeni potřebujeme: 1 kg vepřové pečínky nebo krkovice N 1 lžíci sádla N 1 větší cibuli N 4 stroužky česneku N 1 lžičku hladké mouky a sůl Vepřové maso potřete česnekem utřeným se solí, vložíte do pekáče na sádlo, podlijete vodou a za občasného podlévání upečete do měkka. Asi v polovině pečení přidáte k masu cibuli nakrájenou na plátky a dopečete. Měkké maso vyjmete, šťávu zaprášíte moukou, osmahnete, trochu podlijete a povaříte.
České zelí Zelí nakrouháte na jemné nudličky. Drobnou cibuli zpěníte na sádle, přidáte zelí, kmín a sůl a dusíte do měkka. Měkké zelí zaprášíte moukou, podusíte a nakonec okyselíte a osladíte.

Masopustní koblihy
500 g polohrubé mouky, N 1 litr mléka N 70 g másla N 6 žloutků N 4 lžíce cukru N 2 lžíce rumu, 40 g droždí N sůl N citronovou kůru N 1 hořkou mandli N meruňkovou zavařeninu N větší množství tuku na smažení N vanilkový cukr (nejlépe domácí).

Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláte kvásek a necháte vykynout. V míse utřete máslo s cukrem a žloutky, přidáte rum, nastrouhanou hořkou mandli. Postupně přidáváte kvásek, zbylé vlažné mléko a po částech přimícháváte osolenou mouku. Těsto dobře vypracujete, až se na něm vytvoří puchýřky, a dáte kynout.

Vykynuté těsto rozválíte na plát vysoký asi tři čtvrtě centimetru, vykrajovačem o průměru 6-7 cm naznačíte kolečka a na polovinu z nich dáte kousek meruňkové zavařeniny. Pozor! Když se netrefíte doprostřed, budou se při smažení koblihy naklánět ke straně.

Přikryjete prázdnými vykrojenými kolečky. Kolem okrajů těsto prsty dobře přitiskněte a teprve potom vykrojte. Koblihy kladete na pomoučněnou utěrku, zakryjete ubrouskem a necháte kynout. Pak z nich omeťte štětečkem mouku a pokládejte do vysoké vrstvy tuku vrchní stranou ke dnu. Musí volně plavat. Smažíte zvolna nejprve přikryté, pak obrátíte a dosmažíte bez poklice. Necháte okapat na sítku, srovnáte na mísu a posypete vanilkovým cukrem.

  • Vybrali jsme pro Vás