Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Martin Škoda vaří se svými babičkami. Rajská s trhaným hovězím a jahelník

aktualizováno 
Chuť a vůně mají neuvěřitelnou moc přesunout nás v čase tam, kde jste se s nimi poprvé setkaly. Právě proto většina z nás s láskou vzpomíná na jídla, která nám jako malým dětem podstrojovaly babičky. Následující recepty od Martina Škody obstály zkouškou času a zanechají dojem i dnes.

Babičky neodolají a začnou pomáhat s jahelníkem | foto: Škoda nevařit 2

Martin Škoda sice není vyučený kuchař, ale jídlu se věnuje s absolutním nadšením. S vařením začal již ve svých osmi letech, babičky ho často nechávaly pomáhat a pak i samostatně experimentovat v kuchyni. Svou první kuchařku Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby napsal a nafotil v sedmnácti letech a dočkala se ocenění za třetí nejlepší kuchařský debut světa. Martin svou vášní boří předsudky všeho druhu: o tom, že muže vaření doma nebaví, že si mladí lidé raději dají fastfood, než aby si uvařili sami, i o tom, že k výbornému výsledku potřebujete drahé suroviny a kuchyňské pomůcky.

Druhá knížka Martina Škody vyšla na podzim 2016.

Od vydání první kuchařky se Martinovi rozjela kariéra ve světě gastronomie, kam přináší stále nové nápady. Snaží se spojovat jídlo i se svou láskou k hudbě, k receptům připojuje tipy na vhodné písničky k poslechu při vaření, ke druhé kuchařce Škoda nevařit 2: Kuchařka plná akce vznikla dokonce i píseň a videoklip ve spolupráci s hudebníkem Jiřím Burianem.

Nechte se také strhnout Martinovou vášní pro jídlo a vyzkoušejte recepty z jeho druhé kuchařky. Následující dobroty si pamatuje z dětství od svých babiček, a tak si je pozval, aby jim nyní oplatil gastronomický zážitek.

Rajská s trhaným hovězím a krupicovými noky z odpalovaného těsta

Na rajskou (asi 5 porcí):

Martin Škoda připravuje rajskou s trhaným hovězím a odpalovanými noky pro své...
  • 900 g hovězího krku nebo loupané plece
  • sůl a černý pepř
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší mrkev
  • 1/6 malé bulvy celeru
  • 1 malá kořenová petržel
  • 1 velká cibule
  • 130 g krupicového cukru
  • 2 plné lžíce hladké celozrnné mouky (lze použít i pohankovou)
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 1 l hovězího vývaru
  • divoké koření (12 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
  • 1 omytý citron
  • 1 celá skořice
  • 2 až 3 lžíce kvasného octa

Na krupicové noky:

I babička byla s rajskou od vnuka spokojená
  • 75 g másla
  • 750 ml plnotučného mléka
  • kůra z 1 malého citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • 300 g hrubé krupice
  • 4 vejce
  • sůl (dle chuti)

Na servírování:

  • velká snítka pažitky

Pracovní postup:

  1. Maso osolte, opepřete a mírně pocukrujte asi 1 lžičkou cukru. V hrnci rozehřejte olej a máslo. Maso prudce opečte ze všech stran, ať se na povrchu zatáhne, a dejte stranou.
  2. Do hrnce od masa vhoďte oloupanou, na kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel. Při vyšší teplotě zeleninu restujte, dokud se nezačne zbarvovat, zhruba 8 až 10 minut.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a restujte dorůžova, což vám zabere 3 až 5 minut. Přisypte zbylý cukr i mouku a ještě 2 až 3 minuty pokračujte. Poté přilijte rajčatové pyré, krátce je provařte a doplňte taky zchladlý vývar. Metličkou vše rozmíchejte a omáčku přiveďte k varu.
  4. Přidejte do plátýnka zamotané divoký koření (ať ho pak nemusíte v omáčce lovit), plátky citronu (oloupaného a zbaveného také hořké bílé části pod kůrou), přelomenou skořici a maso.
  5. Maso duste při nižší teplotě v zaklopeném hrnci na vařiči nebo v troubě při 170 stupních (osobně radši používám troubu) asi dvě hodiny – nebo dokud nebude skoro jako dort. Pokud maso není kompletně ponořené v omáčce, po hodině ho obraťte, ať se udělá z obou stran stejně.
  6. Nakonec vyndejte maso i koření v plátýnku, omáčku rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí, cukrem a octem.
  7. V hrnci ohřejte máslo s mlékem. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, strouhanou kůru z citronu a větší špetku soli. Jakmile začne tekutina bublat, přisypte krupici a stáhněte plamen. Pečlivě těsto míchejte, dokud se nespojí do jedné koule a nebude se samo odlepovat od stěn hrnce a vařečky – potrvá to asi 5 minut.
  8. Nechte vše chvíli zchladnout a postupně do těsta vmíchejte vejce – dávejte si pozor, ať každé vždycky pořádně zapracujete.
  9. V dalším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Dvěma namočenými lžícemi tvarujte z těsta oválné noky (pokud chcete uhlazenější tvar, můžete dotvarovat v dlaních) a vařte je ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Hotové noky uschovejte pod víkem v sádlem nebo máslem vymazaném pekáči, ať nevychladnou.
  10. Maso natrhejte nebo nakrájejte na plátky a servírujte s rajskou, krupicovými noky a trochou nasekaný pažitky.

Tipy Martina Škody: Pokud nemáte plátýnko, můžete použít dvojitou dávku koření, vyvařit ji v 250 ml vody ve vedlejším rendlíku asi po dobu 15 minut a nakonec jen hotový silný extrakt přecedit do omáčky.
Rajská si rozumí také s těstovinami a perníkovými či klasickými houskovými knedlíky. Můžete ji klidně připravit bez masa a pak ji na talíři doplnit uvařeným masem z vývaru.

Jahelník s jablky, sušeným ovocem a ořechy

Na jahelník (1 kus):

Jahelník nakonec babičky s Martinem oproti původnímu receptu ještě vylepšily
  • asi 100 g sušených švestek
  • 80 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • asi 150 g jáhel
  • 650 ml mléka
  • 50 g másla (plus kousek na vymazání formy)
  • 6 lžic tekutého medu (nebo dle chuti)
  • 3 vejce
  • 450 g pevných jablek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
Jahelník podle Martina Škody a jeho babiček

Na servírování:

  • asi 150 g zakysané smetany
  • tekutý med (dle chuti)

Pracovní postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Švestky překrájejte a namočte spolu s rozinkami do rumu. V případě krize rum vynechejte, ovoce chutná dobře i tak. Jáhly dvakrát spařte horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.
  2. V hrnci rozehřejte mléko, a jakmile začne vřít, šoupněte do něj jáhly a máslo. Ztlumte teplotu na minimum a nechte jáhly probublávat, dokud se nevytvoří hustá kaše, bude to trvat 20 až 30 minut. Občas je zamíchejte, ať se vám to nepřipálí.
  3. Zatímco kaše chladne, rozšlehejte žloutky s medem a vyšlehejte taky bílky se špetkou soli (budou se šlehat lépe) na sníh, který se ani nehne. Poté žloutky promíchejte se zchladlou kaší a po částech přimíchejte taky sníh z bílků.
  4. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a rozprostřete do ní polovinu připravené kaše. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo, zakápněte citronem a rovnoměrně rozdělte na kaši. Přidejte také špetku mleté skořice a dvě třetiny rozinek, švestek a posekaných oříšků.
  5. Nakonec náplň zakryjte druhou vrstvou kaše a dozdobte zbylými rozinkami, švestkami a oříšky. Jahelník upečte, bude to trvat asi 30 minut. Na povrchu bude mít hezky zlatavou barvu.
  6. Zchladlý jahelník podávejte se lžící dobré zakysané smetany a pár kapkami medu.

Tip Martina Škody: Jahelník nejlépe chutná krátce po upečení. Oříšky můžete nejdřív krátce opéct v troubě nebo na suché pánvi, v jahelníku pak vyniknou ještě líp.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.