Marocký hovězí kebab
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- 1/3 lžičky pálivé papriky
- 1/3 lžičky skořice
- ½ drceného koriandru
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- několik stroužků muškátového oříšku
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
- šťáva z půlky citronu
- 20 špejlí (alespoň půlhodinu předem namočených ve vodě)
Postup:
- Hovězí maso důkladně propracujte se směsí koření, poté rozdělte na 20 stejných porcí, které rozložte na špejle – každou obalte a vytvořte menší šišky.
- Grilujte na přímém ohni a postupně otáčejte, následně ze špejlí stáhněte a podávejte s chlebovými plackami, okurkovým jogurtem a nakrájeným ledovým salátem.
Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera
- 600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
- olivový olej
- 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
- 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
- vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
- citron
- extra panenský olivový olej
- hrst čerstvých mátových lístků
Suchá marináda
- čajová lžička mořské soli
- čajová lžička černého pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- čajová lžička mletého koriandru
- čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
- 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky
Salát
- salát (umytý a vysušený)
- ½ svazku čerstvé máty
- citrón
- extra panenský olivový olej
- ½ granátového jablka
- navíc hrst jedlých květů
Postup:
- Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
- Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
- Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
- Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
- V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citronové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
- Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
- Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.
Chlebové placky
- 500 g hladké mouky
- 300 g vody
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 10 g soli
- 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
- 1 lžička medu
- bylinky k posypání – koriandrová nebo petrželová nať
- další olej k potření
- Ve vlažném mléce rozšlehejte droždí (nemáte-li droždí, z části mouky, vody a medu 15 minut před zaděláním nechte vzejít kvásek). Poté začněte zapracovávat mouku (ručně či v robotu nebo domácí pekárně).
- Když už je směs lehce spojená, přidejte olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte hodinu v teple kynout nebo nechte kynout přes noc v lednici.
- Rozdělte těsto na 10 částí a každou rozválejte nebo roztáhněte na placku a nechte asi 20 minut dokynout. Rozpalte troubu i s plechy na 250 stupňů a dokynuté placky potřete olejem, posypejte bylinkami a vsaďte do trouby. Pečte přibližně 10-15 minut.
Marocké bochánky
- 500 g mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička másla
- 4 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové kůry
Na zdobení:
- bílek
- cukr moučka
Postup:
- Mandle spařte ve vroucí vodě a odstraňte slupku.
- Vložte mandle do mixéru a mixujte do té doby, než se vytvoří jemná hmota. Přidejte prášek do pečiva, máslo, tři žloutky, jedno celé vajíčko, cukr moučku a citronovou kůru, jemně rozmixujte.
- Z takto vzniklého těsta uválejte malé kuličky, každou namočte nejprve do bílku a poté do moučkového cukru.
- Kuličky položte na plech vymazaný olejem, dejte do trouby a pečte na 160°C dorůžova.
- Cukroví se podává studené nejlépe v kombinaci s mátovým čajem.
Marocký mátový čaj
Na 4 porce:
- 4 lžičky zeleného čaje
- 24 čerstvých nebo sušených lístků máty
- 4 - 5 lžic krystalového cukru
- 1 litr vody
- Podle tradice se nejdříve voda na chvíli povaří a následně se trocha nalije do konvice. Konvicí se rychle krouží tak, aby se vodou ohřála. Poté do konvice přidáme lístky máty, zelený čaj, cukr a zbytek vody. Rychlými pohyby kroužíme čajem v konvici, nalijeme jej do jedné skleničky a zase zpět do konvice. Díky tomuto opakovanému procesu se cukr rychleji rozpustí.
- Tradičně bývá čaj naléván z výšky, aby se vytvořila jemné pěna.