Chutě dalekého Maroka: hovězí kebab, jehněčí burger i mandlové bochánky

  0:14
Vytvořte si ve své kuchyni nebo na zahradě exotickou atmosféru za každého počasí. Pomůžou tomu lahodné chutě a vůně kuchyně inspirované Marokem. Suroviny jsou přitom snadno k sehnání u českých farmářů a v obchodech.

Marocký hovězí kebab | foto: Náš grunt

Marocký hovězí kebab

  •  500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1/3 lžičky pálivé papriky
  • 1/3 lžičky skořice
  • ½ drceného koriandru
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • několik stroužků muškátového oříšku
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře
  • šťáva z půlky citronu
  • 20 špejlí (alespoň půlhodinu předem namočených ve vodě)

Postup:

  1. Hovězí maso důkladně propracujte se směsí koření, poté rozdělte na 20 stejných porcí, které rozložte na špejle – každou obalte a vytvořte menší šišky.
  2. Grilujte na přímém ohni a postupně otáčejte, následně ze špejlí stáhněte a podávejte s chlebovými plackami, okurkovým jogurtem a nakrájeným ledovým salátem.

Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera

Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera
  • 600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
  • olivový olej
  • 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
  • 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
  • vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
  • citron
  • extra panenský olivový olej
  • hrst čerstvých mátových lístků

Suchá marináda

  • čajová lžička mořské soli
  • čajová lžička černého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • čajová lžička mletého koriandru
  • čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
  • 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky

Salát

  • salát (umytý a vysušený)
  • ½ svazku čerstvé máty
  • citrón
  • extra panenský olivový olej
  • ½ granátového jablka
  • navíc hrst jedlých květů

Postup:

  1. Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
  2. Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
  3. Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
  4. Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
  5. V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citronové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
  6. Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
  7. Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.

Chlebové placky

Chlebové placky
  • 500 g hladké mouky
  • 300 g vody
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
  • 1 lžička medu
  • bylinky k posypání – koriandrová nebo petrželová nať
  • další olej k potření

  1. Ve vlažném mléce rozšlehejte droždí (nemáte-li droždí, z části mouky, vody a medu 15 minut před zaděláním nechte vzejít kvásek). Poté začněte zapracovávat mouku (ručně či v robotu nebo domácí pekárně).
  2. Když už je směs lehce spojená, přidejte olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte hodinu v teple kynout nebo nechte kynout přes noc v lednici.
  3. Rozdělte těsto na 10 částí a každou rozválejte nebo roztáhněte na placku a nechte asi 20 minut dokynout. Rozpalte troubu i s plechy na 250 stupňů a dokynuté placky potřete olejem, posypejte bylinkami a vsaďte do trouby.  Pečte přibližně 10-15 minut.

Marocké bochánky

Marocké cukroví
  •  500 g mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička másla
  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry

 Na zdobení:

  • bílek
  • cukr moučka

 Postup:

  1. Mandle spařte ve vroucí vodě a odstraňte slupku.
  2. Vložte mandle do mixéru a mixujte do té doby, než se vytvoří jemná hmota. Přidejte prášek do pečiva, máslo, tři žloutky, jedno celé vajíčko, cukr moučku a citronovou kůru, jemně rozmixujte.
  3. Z takto vzniklého těsta uválejte malé kuličky, každou namočte nejprve do bílku a poté do moučkového cukru.
  4. Kuličky položte na plech vymazaný olejem, dejte do trouby a pečte na 160°C dorůžova.
  5. Cukroví se podává studené nejlépe v kombinaci s mátovým čajem.

Marocký mátový čaj

Marocký mátový čaj

Na 4 porce:

  • 4 lžičky zeleného čaje 
  • 24 čerstvých nebo sušených lístků máty  
  • 4 - 5 lžic krystalového cukru 
  • 1 litr vody

  1. Podle tradice se nejdříve voda na chvíli povaří a následně se trocha nalije do konvice. Konvicí se rychle krouží tak, aby se vodou ohřála. Poté do konvice přidáme lístky máty, zelený čaj, cukr a zbytek vody. Rychlými pohyby kroužíme čajem v konvici, nalijeme jej do jedné skleničky a zase zpět do konvice. Díky tomuto opakovanému procesu se cukr rychleji rozpustí.
  2. Tradičně bývá čaj naléván z výšky, aby se vytvořila jemné pěna.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...