Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chutě dalekého Maroka: hovězí kebab, jehněčí burger i mandlové bochánky

  0:14aktualizováno  0:14
Vytvořte si ve své kuchyni nebo na zahradě exotickou atmosféru za každého počasí. Pomůžou tomu lahodné chutě a vůně kuchyně inspirované Marokem. Suroviny jsou přitom snadno k sehnání u českých farmářů a v obchodech.

Marocký hovězí kebab | foto: Náš grunt

Marocký hovězí kebab

  •  500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1/3 lžičky pálivé papriky
  • 1/3 lžičky skořice
  • ½ drceného koriandru
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • několik stroužků muškátového oříšku
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře
  • šťáva z půlky citronu
  • 20 špejlí (alespoň půlhodinu předem namočených ve vodě)

Postup:

  1. Hovězí maso důkladně propracujte se směsí koření, poté rozdělte na 20 stejných porcí, které rozložte na špejle – každou obalte a vytvořte menší šišky.
  2. Grilujte na přímém ohni a postupně otáčejte, následně ze špejlí stáhněte a podávejte s chlebovými plackami, okurkovým jogurtem a nakrájeným ledovým salátem.

Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera

Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera
  • 600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
  • olivový olej
  • 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
  • 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
  • vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
  • citron
  • extra panenský olivový olej
  • hrst čerstvých mátových lístků

Suchá marináda

  • čajová lžička mořské soli
  • čajová lžička černého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • čajová lžička mletého koriandru
  • čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
  • 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky

Salát

  • salát (umytý a vysušený)
  • ½ svazku čerstvé máty
  • citrón
  • extra panenský olivový olej
  • ½ granátového jablka
  • navíc hrst jedlých květů

Postup:

  1. Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
  2. Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
  3. Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
  4. Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
  5. V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citronové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
  6. Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
  7. Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.

Chlebové placky

Chlebové placky
  • 500 g hladké mouky
  • 300 g vody
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
  • 1 lžička medu
  • bylinky k posypání – koriandrová nebo petrželová nať
  • další olej k potření

  1. Ve vlažném mléce rozšlehejte droždí (nemáte-li droždí, z části mouky, vody a medu 15 minut před zaděláním nechte vzejít kvásek). Poté začněte zapracovávat mouku (ručně či v robotu nebo domácí pekárně).
  2. Když už je směs lehce spojená, přidejte olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte hodinu v teple kynout nebo nechte kynout přes noc v lednici.
  3. Rozdělte těsto na 10 částí a každou rozválejte nebo roztáhněte na placku a nechte asi 20 minut dokynout. Rozpalte troubu i s plechy na 250 stupňů a dokynuté placky potřete olejem, posypejte bylinkami a vsaďte do trouby.  Pečte přibližně 10-15 minut.

Marocké bochánky

Marocké cukroví
  •  500 g mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička másla
  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry

 Na zdobení:

  • bílek
  • cukr moučka

 Postup:

  1. Mandle spařte ve vroucí vodě a odstraňte slupku.
  2. Vložte mandle do mixéru a mixujte do té doby, než se vytvoří jemná hmota. Přidejte prášek do pečiva, máslo, tři žloutky, jedno celé vajíčko, cukr moučku a citronovou kůru, jemně rozmixujte.
  3. Z takto vzniklého těsta uválejte malé kuličky, každou namočte nejprve do bílku a poté do moučkového cukru.
  4. Kuličky položte na plech vymazaný olejem, dejte do trouby a pečte na 160°C dorůžova.
  5. Cukroví se podává studené nejlépe v kombinaci s mátovým čajem.

Marocký mátový čaj

Marocký mátový čaj

Na 4 porce:

  • 4 lžičky zeleného čaje 
  • 24 čerstvých nebo sušených lístků máty  
  • 4 - 5 lžic krystalového cukru 
  • 1 litr vody

  1. Podle tradice se nejdříve voda na chvíli povaří a následně se trocha nalije do konvice. Konvicí se rychle krouží tak, aby se vodou ohřála. Poté do konvice přidáme lístky máty, zelený čaj, cukr a zbytek vody. Rychlými pohyby kroužíme čajem v konvici, nalijeme jej do jedné skleničky a zase zpět do konvice. Díky tomuto opakovanému procesu se cukr rychleji rozpustí.
  2. Tradičně bývá čaj naléván z výšky, aby se vytvořila jemné pěna.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

ilustrační snímek
Virtuální sex změní i ten reálný, předpovídají odborníci

Virtuální realita nabízí zcela nový rozměr pornografie. Zákazníci se z role pozorovatele dostávají do role aktivního účastníka sexuálních hrátek podle svých...  celý článek

Gabourey Sidibe (New York, 15. února 2015)
Sidibe: Když jsem měla anorexii, už jsem měla naplánované, jak se zabít

Cesta boubelaté herečky Gabourey Sidibe (34) ke štěstí byla velmi trnitá. V mládí měla problémy s poruchou příjmu potravy a v pozdějším věku pak pracovala na...  celý článek

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.