Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Marcipánové brambůrky

  10:20aktualizováno  10:20

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 45 minut

  • 1 balení dětských piškotů
  • cukr moučka na vál
  • kakaový prášek na obalení

Na náplň:

  • 200 g rybízové zavařeniny
  • 130 g másla
  • 110 g cukru
  • 80 g kvalitnější hořké čokolády
  • 3 bílky
  • 0,2 dl rumu

Na obalení:

  • 500 g marcipánové hmoty
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g rybízové zavařeniny

1. Marcipánovou hmotu necháme ohřát na pokojovou teplotu. Máslo utřeme do pěny a přidáme k němu rozehřátou vlažnou čokoládu, rum, zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný s cukem. Dobře promícháme a krém nastříkáme cukrářským sáčkem na polovinu piškotů, zbytek piškotů potřeme marmeládou a slepíme k sobě vždy piškot s krémem a piškot s marmeládou.

2. Marcip.hmotu dobře propracujeme s moučkovým cukrem na vále a válečkem postupně rozvalujeme do všech stran, až získáme plát tenký asi 0,3 cm. Rádýlkem ho nakrájíme na stejné čtverečky o velikosti asi 8x8 cm. Připravené potřené piškoty potřeme kolem dokola rozehřátou marmeládou a zabalíme do čtverce marcipánu a v dlaních hezky zakulatíme.

3. Na závěr brambůrky obalíme ze všech stran v kakau (nejlépe v mikrotenovém sáčku) a uchováváme v chladu.

Tip: Pokud budete při servírování brambůrek dbát na estetickou úpravu, můžete je před vložením na stůl posadit do papírových košíčků. Marcipán můžete použít kupovaný, lepší je však domácí.

Marcipán (marcipánová hmota):

  • 200 g loupaných mandlí
  • 200 g cukru moučky
  • 2 lžíce růžové vody (seženete v obchodech s orientálními specialitami)

Mandle umeleme najemno v mixéru a smícháme s moučkovým cukrem. Do této hmoty přidáme růžovou vodu a znovu promixujeme nebo propracujeme rukama tak dlouho, dokud se hmota přestane rozpadat. Hotový marcipán buď hned použijte nebo ho zabalte do fólie a uložte do chladu.

Falešný marcipán:

  • 200 g cukru moučky
  • 100 g sušeného mléka
  • 2 lžíce medu
  • lžíce tuku
  • voda podle potřeby
  • potravinářská barva

Všechny suroviny zpracujeme na válu na pevnou hmotu a podle potřeby obarvíme potravinářským barvivem. Pro modelování nebo vyvalování by neměl být marcipán příliš tuhý. Nezapomeňte ho předtím ohřát na pokojovou teplotu.

Poznámka
Sladká mandlová hmota není vhodná jen na modelování atraktivních a poutavých ozdob. Marcipán chutná skvěle i nezkrášlený a stává se tak vynikající přísadou do vánočního cukroví. Pokud tyto brambůrky nesníte hned, vydrží v chladu až 2 týdny.

Autor:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.