Čtenářský recept: Marcipánové brambůrky

  10:20

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 45 minut

  • 1 balení dětských piškotů
  • cukr moučka na vál
  • kakaový prášek na obalení

Na náplň:

  • 200 g rybízové zavařeniny
  • 130 g másla
  • 110 g cukru
  • 80 g kvalitnější hořké čokolády
  • 3 bílky
  • 0,2 dl rumu

Na obalení:

  • 500 g marcipánové hmoty
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g rybízové zavařeniny

1. Marcipánovou hmotu necháme ohřát na pokojovou teplotu. Máslo utřeme do pěny a přidáme k němu rozehřátou vlažnou čokoládu, rum, zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný s cukem. Dobře promícháme a krém nastříkáme cukrářským sáčkem na polovinu piškotů, zbytek piškotů potřeme marmeládou a slepíme k sobě vždy piškot s krémem a piškot s marmeládou.

2. Marcip.hmotu dobře propracujeme s moučkovým cukrem na vále a válečkem postupně rozvalujeme do všech stran, až získáme plát tenký asi 0,3 cm. Rádýlkem ho nakrájíme na stejné čtverečky o velikosti asi 8x8 cm. Připravené potřené piškoty potřeme kolem dokola rozehřátou marmeládou a zabalíme do čtverce marcipánu a v dlaních hezky zakulatíme.

3. Na závěr brambůrky obalíme ze všech stran v kakau (nejlépe v mikrotenovém sáčku) a uchováváme v chladu.

Tip: Pokud budete při servírování brambůrek dbát na estetickou úpravu, můžete je před vložením na stůl posadit do papírových košíčků. Marcipán můžete použít kupovaný, lepší je však domácí.

Marcipán (marcipánová hmota):

  • 200 g loupaných mandlí
  • 200 g cukru moučky
  • 2 lžíce růžové vody (seženete v obchodech s orientálními specialitami)

Mandle umeleme najemno v mixéru a smícháme s moučkovým cukrem. Do této hmoty přidáme růžovou vodu a znovu promixujeme nebo propracujeme rukama tak dlouho, dokud se hmota přestane rozpadat. Hotový marcipán buď hned použijte nebo ho zabalte do fólie a uložte do chladu.

Falešný marcipán:

  • 200 g cukru moučky
  • 100 g sušeného mléka
  • 2 lžíce medu
  • lžíce tuku
  • voda podle potřeby
  • potravinářská barva

Všechny suroviny zpracujeme na válu na pevnou hmotu a podle potřeby obarvíme potravinářským barvivem. Pro modelování nebo vyvalování by neměl být marcipán příliš tuhý. Nezapomeňte ho předtím ohřát na pokojovou teplotu.

Poznámka
Sladká mandlová hmota není vhodná jen na modelování atraktivních a poutavých ozdob. Marcipán chutná skvěle i nezkrášlený a stává se tak vynikající přísadou do vánočního cukroví. Pokud tyto brambůrky nesníte hned, vydrží v chladu až 2 týdny.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...