Doporučujeme

Mandlové šátečky

Mandlové šátečky | foto: Archiv Terezy Mrowiecové

Čtenářský recept: Mandlové šátečky

  • 0

Doba přípravy: 70 minut

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g tuku
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 1 -2 vejce (dle velikosti)
  • hladká mouka na vál
  • vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání

Na náplň:

  • 200 g sýru lučina bez příchuti
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka strouhané citronové kůry
  • několik kapek mandlové tresti

1. Z mouky, tuku, cukru, soli a půlky rozmíchaného vejce vypracujeme pružné těsto, které dále uležet do chladu na nejméně hodinu.

2. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme lučinu s cukrem, přidáme žloutek, citronovou kůru, mandlovou tresť a dobře promícháme.

3. Odležené těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný as 3 mm, nakrájíme ho na čtverečky a do středu každého dáme trošku náplně.
Čtverečky přeložíme napůl a okraje k sobě přitlačíme.

4. Šátečky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozešlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 15 minut při 180 °C.

Poznámka: Ještě horké šátečky posypte vanilkovým cukrem.
Tento druh cukroví je skvělý v tom, že se připravuje těsně před Vánoci, tudíž je vhodný pro hospodyňky, které nestihli napéct.


  • Vybrali jsme pro Vás