Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nadopujte se céčkem, zkuste mandarinkovou kuřecí polévku

  0:05aktualizováno  0:05
Vedle konzumace čerstvých plodů, které vám zajistí dodávku vitaminu C, si můžete šťavnaté citrusy užít i v teplých jídlech. Vařením se sice céčko částečně ničí, ale chuť zůstává a o tu jde také. V první řadě.

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou | foto: MF DNES

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Máte vlastní recept?

Pokud máte vyzkoušený nějaký vlastní zajímavý recept s citrusů, podělte se s ostatními zde.

Příprava: 30 minut
Vaření: 70 minut

Porce pro 4 osoby:

• 2 kuřecí stehna
• 2 kuřecí křídla
• 1 střední bílá nebo žlutá cibule
• 3 větší mrkve
• malá hrst nesolených vyloupaných pistácií
• 2 snítky máty
• olej
• 500 g mandarinek
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl
• 3 lžíce citronové šťávy
• šafrán
• 1 lžíce přírodního cukru

Čtěte v pondělí

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Další recepty na jídla s citrusy najdete v pondělním magazínu Ona Dnes, včetně rad, jak vybírat v obchodech zralé plody a vyhnout se chemikáliím na jejich kůře.

1. Kousky kuřete omyjeme a osušíme, stehna v kloubu rozdělíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Pistácie najemno nasekáme, část lístků máty otrháme na ozdobení, zbytek pokrájíme.

2. V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje, orestujeme kousky kuřete, vyjmeme je a na zbylém tuku orestujeme mrkev a cibuli. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, zalijeme litrem vody a pod pokličkou povaříme asi 30 minut.

3. Z omytých a osušených mandarinek odkrojíme jen svrchní část kůry a pokrájíme ji na tenké nudličky.

4. Zbytek kůry okrájíme až na dužinu a vykrojíme dílky mandarinek ze slupek. Zachytíme šťávu do misky.

5. Z másla a mouky připravíme jíšku. Kousky kuřete vyjmeme, obereme maso a pokrájené je vrátíme do hrnce.

6. Do polévky přidáme jíšku, sůl, citronovou šťávu, šafrán, cukr, případně přilijeme vodu a povaříme 15 minut.

7. Ke konci vaření přidáme dílky, šťávu a kůru mandarinek, nasekanou mátu a pět minut prohříváme. Jednotlivé porce zdobíme pistáciemi a lístky máty.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.