Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nadopujte se céčkem, zkuste mandarinkovou kuřecí polévku

  0:05aktualizováno  0:05
Vedle konzumace čerstvých plodů, které vám zajistí dodávku vitaminu C, si můžete šťavnaté citrusy užít i v teplých jídlech. Vařením se sice céčko částečně ničí, ale chuť zůstává a o tu jde také. V první řadě.

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou | foto: MF DNES

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Máte vlastní recept?

Pokud máte vyzkoušený nějaký vlastní zajímavý recept s citrusů, podělte se s ostatními zde.

Příprava: 30 minut
Vaření: 70 minut

Porce pro 4 osoby:

• 2 kuřecí stehna
• 2 kuřecí křídla
• 1 střední bílá nebo žlutá cibule
• 3 větší mrkve
• malá hrst nesolených vyloupaných pistácií
• 2 snítky máty
• olej
• 500 g mandarinek
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl
• 3 lžíce citronové šťávy
• šafrán
• 1 lžíce přírodního cukru

Čtěte v pondělí

Mandarinková kuřecí polévka s pistáciemi a mátou

Další recepty na jídla s citrusy najdete v pondělním magazínu Ona Dnes, včetně rad, jak vybírat v obchodech zralé plody a vyhnout se chemikáliím na jejich kůře.

1. Kousky kuřete omyjeme a osušíme, stehna v kloubu rozdělíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Pistácie najemno nasekáme, část lístků máty otrháme na ozdobení, zbytek pokrájíme.

2. V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje, orestujeme kousky kuřete, vyjmeme je a na zbylém tuku orestujeme mrkev a cibuli. Kousky kuřete vrátíme do hrnce, zalijeme litrem vody a pod pokličkou povaříme asi 30 minut.

3. Z omytých a osušených mandarinek odkrojíme jen svrchní část kůry a pokrájíme ji na tenké nudličky.

4. Zbytek kůry okrájíme až na dužinu a vykrojíme dílky mandarinek ze slupek. Zachytíme šťávu do misky.

5. Z másla a mouky připravíme jíšku. Kousky kuřete vyjmeme, obereme maso a pokrájené je vrátíme do hrnce.

6. Do polévky přidáme jíšku, sůl, citronovou šťávu, šafrán, cukr, případně přilijeme vodu a povaříme 15 minut.

7. Ke konci vaření přidáme dílky, šťávu a kůru mandarinek, nasekanou mátu a pět minut prohříváme. Jednotlivé porce zdobíme pistáciemi a lístky máty.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.