Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Máme se bát 'éček' v potravinách?

  20:44aktualizováno  20:44
Jedno je nutné přiznat: chemické látky v potravinách jsou dnes nutností. Díky takzvaným éčkům - podle toho, že se na obalech označují písmenem E a číslicí - vydrží jogurt v ledničce třeba měsíc. Potraviny se hned nekazí, pečivo vydrží nadýchané.

Moderní velkovýroba potravin by se bez podobných pomocníků neobešla.

Na druhou stranu jsou éčka, bez nichž by se vlastně dalo obejít: třeba jedovatě zářící barviva v nanucích a limonádách, smetanová příchuť ve zmrzlině. Nebo fosforečnany držící vodu v rybích prstech nebo salámech, kde je skutečného masa pomálu.

Případně umělá sladidla a příchuti v energetických nápojích. Pomáhají zboží lépe prodat, byť někdy jen díky tomu, že simulují vlastnosti, které ve skutečnosti nemá. Ovšem i tyhle chemikálie konzumují lidé ve velkém.

Lékaři a vědci se přitom dosud neshodli na tom, na kolik jsou některé chemikálie - například barviva, umělá sladidla nebo příchutě - nebezpečné. Podezírají je z toho, že způsobují alergické reakce, poruchy chování a třeba také rakovinu.

V každém případě nejde o přirozenou součást stravy, a tak platí: pokud můžete, vyhněte se jim. Dvojnásob to lze vztáhnout na děti, protože pro vyvíjející se organismus může být zátěž chemií ještě horší.

Éčka v jídle: vyhýbat se jim, nebo ne?
Bojíte se chemie v potravinách? Přehnaný strach není nutný, ale některým přísadám neboli "éčkům" je lepší se vyhnout.

Modrý nanuk, pestrobarevné bonbony, jogurty vonící po jahodách, s nimiž se v životě nesetkaly, jídlo ze zbytků ryb zvané krabí prsty. Nebo třeba zářivě zelenkavý nápoj, který sice chutná sladce, ale kalorický není, protože cukr nahradilo umělé sladidlo.

Ve všech zmíněných potravinách jsou přídatné látky, lidově zvané "éčka". Zatímco jedni je konzumují bez nejmenších obav, jiní čas od času zatrnou při zprávě, že chemie v potravinách může být nebezpečná.

Nebezpečné kombinace
"Všechny přídatné látky používané v potravinách jsou bezpečné, byly vyzkoušené a jejich obsah podléhá normám," říká Dagmar Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Zároveň připouští, že když se jí někdo zeptá, doporučí mu, ať jí éček spíše méně. inými slovy, je to sice vyzkoušené, ale pořád je to chemie, která nemusí tělu dělat dobře.

Některá éčka jsou sice třeba jenom vitaminy nebo barviva stejná jako přírodní, ale jiná jsou vymyšlená i vyrobená v laboratoři a mohou být pro tělo zátěží. Problém může být také v tom, že éčka se zkouší jednotlivě a nikdo už nemusí vědět, co se bude dít, když je v jídle různě kombinujeme," říká pražská lékařka Vladimíra Strnadelová, která se věnuje zdravé výživě.

Podle ní jedna přídatná látka v jídle nikomu neblíží, dlouhodobá konzumace mnoha různých chemikálií v jídle však ano. "Zatěžuje to ledviny, negativně působí na nervy, řídící činnost vnitřních orgánů, narušuje trávení," vyjmenovává možné problémy.

Rakovina? Nikdo neví
Asi největší obava se týká otázky, zda éčka způsobují rakovinu. Jasná odpověď na tuto otázku zatím neexistuje. "Je to nesmysl," říká rezolutně Winklerová.

To, že některé přídatné látky mohou být při dlouhodobém požívání rakovinotvorné, přitom nevylučují ani onkologové. "Ano, toto podezření existuje," potvrdil onkolog Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Odkázal přitom na Světovou zdravotnickou organizaci její materiály o možných karcinogenech. Z těch vycházela také autorka publikace Víme, co jíme aneb průvodce Éčky v potravinách Tereza Vrbová, jinak profesí přírodovědkyně.

 Mezi ty potenciálně karcinogenní zařadila třeba některá umělá sladidla, jako je sacharin nebo aspartam. "Problém je v tom, že se éčka běžně testují pouze na zvířatech. Různé studie si navíc často protiřečí," říká k nebezpečí vzniku rakoviny Vrbová.

Asi největší riziko představuje chemie v potravinách pro děti. Zatímco v základních potravinách se příliš používat nesmějí, v různých dětských pamlscích jich bývá hodně. "Mají vliv na mozkovou činnost malých dětí," upozorňuje Strnadelová.

Podezřelá jsou zejména některá barviva, například tartrazin. Dětem více než dospělým hrozí, že na chemii v jídle zareagují citlivě, například vyrážkou nebo nevolností.

CO VŠECHNO JE V JÍDLE Z TOVÁREN?

Hlavní přísady používané při průmyslové výrobě potravin:

Antioxidanty - brání změnám barvy jídla, případně oxidaci olejů. Patří mezi ně i vitamin C

Barviva - zvyšují lákavost potravin, mohou být přírodní nebo umělá

Konzervační činidla - prodlužují trvanlivost, ale některá, jako třeba kyselina benzoová nebo siřičitany, jsou podezřelá z negativního vlivu na lidské zdraví

Okyselující látky - dodávají jídlu chuť, některé se vyskytují v potravinách i přirozeně

Tavicí soli - sýry se díky nim lépe roztírají, obsahují fosfor, nejsou vhodné pro malé děti

Kypřicí látky - pekařské výrobky jsou díky nim nadýchané

Náhradní sladidla - většinou snižují kalorickou hodnotu potravin a nápojů

Stabilizátory - zachovávají podobu potravin, například brání kakau, aby se usazovalo na dně kakaového nápoje

Autoři:




Nejčtenější

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Sedm příznaků zánětu močových cest, které byste neměli podceňovat

Infekce močových cest je velmi časté onemocnění a podle statistik potká každou ženu nejméně jednou za život. Symptomy se mohou pohybovat od velmi jemných a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Jídlem k produktivitě. Pomůže banán, losos i brokolice

Rychle povzbudit myšlení, lépe se soustředit na učení nebo zvýšit produktivitu v práci – všechno jde i bez léků a syntetických doplňků stravy. Zkuste do...  celý článek

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.