Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Malé radosti smutného císaře

  15:19aktualizováno  15:19
Čekání na jaro se ani v nejmenším nepodobá slavnému Čekání na Godota. Protože na rozdíl od divadelní postavy jaro vždy přijde. Neznamená to však, že někteří z nás nemohou být trochu netrpěliví. Kopřiva, pažitka, řeřicha, kerblík, šťovík a nať jarní cibulky jsou pro kulinární otroky skutečnými posly jara. Přestože v dnešní globalizované světové kuchyni pojem sezona již téměř vymizel.

Čerstvá řeřicha se dováží celoročně z holandských skleníků, a dokonce i obyčejnou kopřivu, nezbytnou přísadu velikonočních pokrmů, si lze letecky objednat z Chile nebo z Jižní Afriky. Naštěstí přichází jaro a nemusíme tak oslňovat své sousedy poněkud dekadentním pozváním na polévku z kopřiv, které ještě včera rostly na předměstí Santiaga de Chile. I když touha po prvních zelených výhoncích může vést k mnoha nečekaným skutkům.

JARNÍ RECEPTY

Polský spisovatel Henrik Kowalski, pocházející z rakouské Haliče, popisuje ve svém románu Jaro v povětří nejen pubertální osudy chudého chlapce z puritánské katolické rodiny, ale i mohutný vpád jara do ospalého podhorského městečka. "Čerstvých kopřiv matka natrhala celou náruč, nasekala je nožem, promíchala s vařenými brambory a obilným šrotem a zalila čerstvým mlékem. Těsto uhnětla, občas si ruce poprášila moukou, aby se nelepilo na prsty. Nakonec z něj vytvarovala úhledné šišky, byly žluté se zeleným kopřivovým žíháním. Měl jsem na ně chuť, jelikož celou zimu jsem jedl jen nakládané zelí, chleba a občas klobásu v chlebové polívce. Kdykoliv jsem dal šišku do pusy, vrazila mi matka facku a se slovy 'to je pro husy"

Pokud se vydáte na první jarní procházku, porozhlédněte se, zda už někde nerostou kopřivy. Čaj z jejich listů je vynikající tonikum. Obsahuje vitaminy a minerály včetně železa, ale také pomáhá při alergiích, jako je senná rýma a kopřivka. Především tvoří nepostradatelnou součást typického velikonočního pokrmu českého venkova, tzv. hlavičky (nádivka s uzeným masem a čerstvými bylinkami). Excelentní je i kopřivová polévka. Kopřivu sbírejte jen mimo frekventované silnice a na nehnojených loukách. Pokud ji přidáte do polévky, nezapomeňte ji pořádně rozmixovat, neboť její chuť se velmi zintenzivní.

Příchod jara netrpělivě očekával nejen dospívající hrdina románu Henrika Kowalského, ale kupodivu i bývalý německý císař Vilém II., který léta po skončení první světové války trávil ve vyhnanství v Nizozemí. Mezi jeho vášně patřilo nejen vyšívání a štípání dříví, ale i vaření a pečení. Stárnoucí císař, který ještě před pár lety spolurozhodoval o budoucnosti Evropy překvapoval své hosty tím, s jakou vášní a trpělivostí se pouštěl do kulinárních prací.

K jeho chloubě patřilo umění přípravy jarního nudlového těsta. Připravoval je tak, že na čerstvé nudlové těsto do tenka rozválené kladl očištěné a oprané lístky petržele, kopřivy, bazalky, šalvěje a jiných bylin. Poté na ně položil další vrstvu elastického těsta, několikrát vše uválel a nakonec nakrájel na čtverečky, které potom již uvařené přidával do polévky. Když se ho bývalý italský velvyslanec v Berlíně ptal, zdali jej tato činnost uspokojuje, císař Vilém II. odpověděl lakonicky: "Naprosto."

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.