Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Malá městská zabijačka

  0:19aktualizováno  0:19
Malou zabijačku si můžete připravit i v paneláku. Suroviny na naše vepřové hody totiž koupíte v obyčejném řeznictví a recepty zvládne i začátečník.

Pečené koleno se zeleninou | foto: Isifa

Pečené koleno se zeleninou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 10 minut + 2-2,5 hodiny pečení

* 1 vepřové koleno
* sůl
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1 hlavička česneku
* 1 velká cibule nebo svazek lahůdkové
* 1 pórek
* 4 mrkve
* čerstvá petrželka nebo koriandr k podávání

1. Koleno omyjeme, nařízneme, aby se lépe propékalo, a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou, osolíme a okořeníme. Přidáme celé oloupané stroužky česneku, klínky oloupané cibule nebo na větší kusy překrájenou mladou cibuli, přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů.

2. Po půl hodině maso otočíme, podle potřeby podlijeme a pečeme další půlhodinu. Změklou kůži nařízneme nožem na několika místech, aby se lépe vypekla, a pečeme další zhruba půlhodinu.

3. Když je maso téměř měkké, přidáme dobře překrájený pórek a na hrubo nakrájenou mrkev, přisolíme a dopečeme stále ještě pod poklicí doměkka. Podle potřeby podléváme vodou a maso přeléváme šťávou. Nakonec dopečeme bez poklice na barvu a aby se kůžička vypekla. Vyjmeme z trouby, maso necháme chvíli odpočinout a krájíme na porce.


Pravý sulc čili huspenina

Tři vepřové nožičky a maso (300-400 g vepřového) omyjeme, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme několik kuliček celého pepře, nového koření a 1 bobkový list a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem do změknutí masa, během vaření sbíráme z povrchu tuk a pěnu, vaříme-li v tlakovém hrnci, tuk sebereme až po uvaření. Před koncem varu přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, ocet (50-70 ml) a dovaříme doměkka. Vývar přecedíme, necháme ustát a sebereme tuk. Maso a zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a v míse promícháme s vývarem a dochutíme. Směs nalijeme do formy, necháme vychladnout a ztuhnout v lednici.

Domácí sádlo se škvarky

NA 0,5-0,75L SKLENICI (PODLE OBSAHU VODY V SYROVÉM SÁDLE)

Příprava: 10 minut + 3-4 hodiny škvaření + doba na zchladnutí

* 1 kg syrového vepřového sádla
* trochu vody na podlití
* sůl a mletý pepř, nemusí být
* pár lístků rozmarýnu, nemusí být

1. Omyté a osušené sádlo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1-3 cm. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu se silnějším dnem, neměl by být úplně plný, podlijeme trochou vody, aby se ze začátku sádlo lépe rozpouštělo, a zahříváme a škvaříme na sporáku při teplotě do 120 stupňů. Při vyšší teplotě by sádlo dostalo nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 stupňů by bylo chuťově neutrální a mělo nižší trvanlivost. Během škvaření obsah nádoby promícháváme, především zpočátku, aby se sádlo nepřipalovalo. Sádlo je hotové, když škvarky vystupují k hladině a sádlo již nepění.

2. Sádlo stáhneme z ohně a necháme chladnout, během chladnutí ho občas promícháme a ještě tekuté přelijeme i se škvarky do dobře umytých a suchých sklenic. Sádlo můžeme po vyškvaření přecedit a škvarečky osolit, popřípadě opepřit a ještě horké promíchat s usekanými lístky rozmarýnu a uchovat zvlášť, oddělené od čistého sádla nebo je pomlít na škvarkovou pomazánku se solí a mletým pepřem, popřípadě bylinkami.

3. Vychladlé ztuhlé sádlo uchováváme přikryté na suchém, tmavém a chladném místě.

Zabijačkový guláš s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + dušení asi 50 minut

* 400 g vepřové plece
* 1 lžíce sádla
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 1 lžička rajčatového protlaku
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* sůl
* voda a pivo na podlévání
* 100 g vepřových jater
* 200 g žampionů
* střídka chleba na zahuštění
* 1 lžíce majoránky
* mletý pepř

1. V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli a česnek do růžova. Přidáme nakrájené maso, poprášíme paprikou a podlijeme trochou piva a vody, přidáme rajčatový protlak, kmín, osolíme a pod poklicí dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme.

2. Když je maso téměř měkké, přidáme játra a houby a podle potřeby zahustíme střídkou oschlého chleba nebo podlijeme vodou a ještě asi 15-20 minut provaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou.

TIP
Na knedlíky nakrájíme 4 tvrdší žemle na kostičky, přidáme 2 vejce, 150-200 ml mléka, špetku muškátového květu a posypeme petrželkou a 4 lžícemi hrubé mouky, osolíme a promícháme. Necháme chvíli stát a poté rukama tvarujeme 8 kulatých knedlíků o průměru asi 5-6 cm, které obalíme v hrubé mouce a dáme vařit do osolené vroucí vody na 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme z vody děrovanou naběračkou a rozkrojíme.

Jelítka s pečenými jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 15 minut opékání

* 4 žemlová nebo kroupová jelítka
* 4 menší nebo 2 velká jablka
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 4 snítky tymiánu
* 4 lžíce nastrouhaného křenu
* 2 lžíce citronové šťávy

1. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na menší dílky. Vložíme je do misky, zakapeme lžící citronové šťávy a promícháme, aby jablka na řezu nezhnědla.

2. V pánvi rozehřejeme většinu sádla nebo oleje a opečeme na něm ze všech stran jelítka. Přendáme na talíř a uchováme v teple. Do výpeku přidáme zbylý tuk, vsypeme jablka, snítky rozmarýnu a opékáme, dokud jablka částečně nezměknou. Občas je promícháme.

3. Jelítka nakrájíme na menší kousky a podáváme s opečenými jablky s tymiánem a strouhaným křenem promíchaným se zbylou citronovou šťávou.

TIP
Použijete-li kyselá jablka, můžete je při opékání lehce poprášit krupicovým cukrem, nechat zkaramelizovat a nakonec dochutit citronovou šťávou

Masový aspik se zeleninou

NA 1L FORMU

Příprava: 20 minut + 3-4 hodiny tuhnutí

* 300 g vařeného vepřového masa
* 100 g pórku
* 100-150 g nakládané zeleniny
* 1 sáček aspikové želatiny, asi 33 g
* sůl a mletý pepř
* ocet a cukr
* čerstvý křen
* 1 cibule
* sterilované nebo krátce povařené a vychlazené lusky fazolek nebo hrášku

1. Maso nakrájíme na drobné nudličky nebo kostičky. Dobře omytý pórek nakrájíme na jemné proužky a vše promícháme v míse s dobře okapanou sterilovanou zeleninou. Opepříme dle chuti.

2. Podle návodu na obalu připravíme želatinu, necháme ji chvíli nabobtnat ve studené vodě a pak zahřejeme pod bod varu (želatina se nesmí vařit) a odstavíme z ohně. Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě osolíme a dochutíme octem a cukrem dle vlastní chuti.

3. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií a vsypeme do ní masovo-zeleninovou směs. Přelijeme želatinou pokojové teploty a necháme ztuhnout v chladničce. Po 3-4 hodinách můžeme aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet. Podáváme se strouhaným křenem, sterilovanými nebo vařenými fazolkovými či hráškovými lusky ochucenými octem, solí a drceným pepřem a s plátky cibulky.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.