Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslaďte dětem jejich den makronkami, dospělé potěší zabaglione

  0:42aktualizováno  0:42
Pistáciové makronky slepované meruňkovým džemem potěší děti úžasnou chutí, krásnou barvou i tím, jak snadno se o ně podělí. Dospělé můžete pohostit žloutkovým krémem ze šumivého vína s ovocem. Oba recepty jsou navíc bezlepkové a hodí se tak i pro celiaky.

Pistáciové makronky s meruňkovým džemem | foto: www.synergiepublishing.com

Pistáciové makronky s meruňkovým džemem

Množství: 24 makronek

Vaření a pečení bez lepku

Americká kuchařka Olivia Dupinová před několika lety zjistila, že příčinou jejích zdravotních problémů je celiakie. Rozhodla se zůstat ve své profesi a vařit a péct z jídel přirozeně bezlepkových. Na svém kontě má již dvě kuchařky, první právě vychází v češtině.

Bez lepku a chutně od Olivie Dupinové vychází nyní i v češtině
  • 75 g pražených vyloupaných pistáciových oříšků (případně i více)
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 velké bílky (pokojové teploty)
  • 50 g krystalového cukru
  • 4–6 kapek zeleného potravinářského barviva
  • 160 g meruňkového džemu

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Pečicím papírem vyložíme 3 pečicí plechy. Dáme stranou.
  2. Pistáciové oříšky dáme do kuchyňského robota nebo mixéru a rozsekáme hodně na jemno. Směs prosejeme přes jemné síto. Větší kousky, které neprošly sítem, dáme zpátky a znovu rozmixujeme. Mixujeme, dokud všechny ořechy neprojdou sítem. Odměříme si přesně 75 g pistáciové mouky. Pistáciovou mouku prosejeme s moučkovým cukrem a dáme stranou.
  3. Do nádoby elektrického mixéru dáme bílky a krystalový cukr. Šleháme při vysokých otáčkách, až se vytvoří měkké kopečky. Šleháme dále a po kapkách přidáváme zelené potravinářské barvivo, dokud směs nezíská požadovanou barvu a nevytvoří tuhý sníh.
  4. Do sněhu přidáváme sypkou směs a opatrně mícháme, až těstíčko klesne a je pěkně hladké a lesklé. Zda má těstíčko správnou konzistenci, poznáme tak, že z něj vytvoříme kopeček, který položíme na těstíčko v misce. Kopeček by se měl v těstíčku "rozpustit“ během 20 vteřin.
  5. Těstíčko přendáme do zdobicího sáčku s obyčejnou kulatou zdobicí špičkou o průměru 1,3 cm. Na připravené pečicí plechy nastříkáme okrouhlé makronky o průměru 2,5 cm v rozestupu 2,5 cm. Makronky by měly být hladké a ploché, pokud na nich zůstávají špičky, těstíčko nebylo dostatečně ušlehané. (V takovém případě ho nandáme zpátky do misky a znovu několikrát prošleháme. Ujistíme se, že kopeček těstíčka se v těstíčku rozpustí během 20 vteřin.) Na tři pečicí plechy nastříkáme celkem 48 makronek. Každým plechem jemně poťukáme o pracovní plochu, aby se z makronek uvolnil zachycený vzduch. Podle chuti makronky posypeme jemně nasekanými pistáciovými oříšky.
  6. Připravené makronky necháme 45 minut odležet na pečicím plechu při pokojové teplotě. Odležené se dobře upečou. Měly by trochu vyběhnout, získat hladký povrch a na spodním okraji by se měla vytvořit zvlněná "nožka". Pečeme po jednom plechu 18 minut. V polovině pečení každý plech obrátíme. Upečené makronky jsou křupavé a lze je snadno sejmout z pečicího papíru.
  7. Necháme vystydnout na pečicím plechu. Zbývající makronky upečeme stejným způsobem. Jakmile jsou všechny upečené a vystydlé, slepíme vždy jeden pár meruňkovým džemem. Slepené makronky uložíme do vzduchotěsné nádoby a před podáváním necháme odležet 24 hodin v chladničce, aby změkly. Podle potřeby je můžeme také zmrazit a spotřebovat během 3 měsíců.

TIP: Makronky můžete slepit jakýmkoli džemem bez semínek, čokoládovým ganache nebo oblíbeným máslovým krémem a stále budou bezlepkové.

Zabaglione se šumivým vínem, jahodami a broskvemi

Zabaglione je elegantně jednoduchý, lehoučký žloutkový krém, který se tradičně připravuje z vína Marsala a podává s kousky ovoce nebo piškotu. V bezlepkové úpravě obsahuje jahody a broskve, které se dobře hodí k šumivému vínu.

Zabaglione se šumivým vínem, jahodami, broskvemi

Množství: 6 porcí

  • 160 ml plnotučné smetany
  • 4 žloutky
  • 65 g cukru
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 120 ml šumivého vína prosecco
  • 290 g jahod na čtvrtky
  • 2 zralé broskve na plátky

  1. Ve velké míse ušleháme plnotučnou smetanu na tuhou šlehačku. Necháme chladit až do dalšího použití.
  2. Do rendlíku nalijeme 5 cm vody a přivedeme ji k pozvolnému varu. Na rendlík položíme kovovou nebo skleněnou misku (dno se nesmí dotýkat vody). Do misky dáme žloutky, cukr, pomerančovou kůru a šumivé víno. Intenzivně šleháme asi 5 až 7 minut, až směs zhoustne a získá světle žlutou barvu.
  3. Jinou velkou mísu naplníme ledovou vodou. Do ní postavíme misku s ušlehanými žloutky a šleháme dalších 5 až 7 minut, až dezert vychladne. Jemně vmícháme vychlazenou šlehačku.
  4. Do 6 sklenic nandáme ve střídavých vrstvách krém a kousky jahod a broskví. Podáváme vychlazené.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.