Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslaďte dětem jejich den makronkami, dospělé potěší zabaglione

  0:42aktualizováno  0:42
Pistáciové makronky slepované meruňkovým džemem potěší děti úžasnou chutí, krásnou barvou i tím, jak snadno se o ně podělí. Dospělé můžete pohostit žloutkovým krémem ze šumivého vína s ovocem. Oba recepty jsou navíc bezlepkové a hodí se tak i pro celiaky.

Pistáciové makronky s meruňkovým džemem | foto: www.synergiepublishing.com

Pistáciové makronky s meruňkovým džemem

Množství: 24 makronek

Vaření a pečení bez lepku

Americká kuchařka Olivia Dupinová před několika lety zjistila, že příčinou jejích zdravotních problémů je celiakie. Rozhodla se zůstat ve své profesi a vařit a péct z jídel přirozeně bezlepkových. Na svém kontě má již dvě kuchařky, první právě vychází v češtině.

Bez lepku a chutně od Olivie Dupinové vychází nyní i v češtině
  • 75 g pražených vyloupaných pistáciových oříšků (případně i více)
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 velké bílky (pokojové teploty)
  • 50 g krystalového cukru
  • 4–6 kapek zeleného potravinářského barviva
  • 160 g meruňkového džemu

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Pečicím papírem vyložíme 3 pečicí plechy. Dáme stranou.
  2. Pistáciové oříšky dáme do kuchyňského robota nebo mixéru a rozsekáme hodně na jemno. Směs prosejeme přes jemné síto. Větší kousky, které neprošly sítem, dáme zpátky a znovu rozmixujeme. Mixujeme, dokud všechny ořechy neprojdou sítem. Odměříme si přesně 75 g pistáciové mouky. Pistáciovou mouku prosejeme s moučkovým cukrem a dáme stranou.
  3. Do nádoby elektrického mixéru dáme bílky a krystalový cukr. Šleháme při vysokých otáčkách, až se vytvoří měkké kopečky. Šleháme dále a po kapkách přidáváme zelené potravinářské barvivo, dokud směs nezíská požadovanou barvu a nevytvoří tuhý sníh.
  4. Do sněhu přidáváme sypkou směs a opatrně mícháme, až těstíčko klesne a je pěkně hladké a lesklé. Zda má těstíčko správnou konzistenci, poznáme tak, že z něj vytvoříme kopeček, který položíme na těstíčko v misce. Kopeček by se měl v těstíčku "rozpustit“ během 20 vteřin.
  5. Těstíčko přendáme do zdobicího sáčku s obyčejnou kulatou zdobicí špičkou o průměru 1,3 cm. Na připravené pečicí plechy nastříkáme okrouhlé makronky o průměru 2,5 cm v rozestupu 2,5 cm. Makronky by měly být hladké a ploché, pokud na nich zůstávají špičky, těstíčko nebylo dostatečně ušlehané. (V takovém případě ho nandáme zpátky do misky a znovu několikrát prošleháme. Ujistíme se, že kopeček těstíčka se v těstíčku rozpustí během 20 vteřin.) Na tři pečicí plechy nastříkáme celkem 48 makronek. Každým plechem jemně poťukáme o pracovní plochu, aby se z makronek uvolnil zachycený vzduch. Podle chuti makronky posypeme jemně nasekanými pistáciovými oříšky.
  6. Připravené makronky necháme 45 minut odležet na pečicím plechu při pokojové teplotě. Odležené se dobře upečou. Měly by trochu vyběhnout, získat hladký povrch a na spodním okraji by se měla vytvořit zvlněná "nožka". Pečeme po jednom plechu 18 minut. V polovině pečení každý plech obrátíme. Upečené makronky jsou křupavé a lze je snadno sejmout z pečicího papíru.
  7. Necháme vystydnout na pečicím plechu. Zbývající makronky upečeme stejným způsobem. Jakmile jsou všechny upečené a vystydlé, slepíme vždy jeden pár meruňkovým džemem. Slepené makronky uložíme do vzduchotěsné nádoby a před podáváním necháme odležet 24 hodin v chladničce, aby změkly. Podle potřeby je můžeme také zmrazit a spotřebovat během 3 měsíců.

TIP: Makronky můžete slepit jakýmkoli džemem bez semínek, čokoládovým ganache nebo oblíbeným máslovým krémem a stále budou bezlepkové.

Zabaglione se šumivým vínem, jahodami a broskvemi

Zabaglione je elegantně jednoduchý, lehoučký žloutkový krém, který se tradičně připravuje z vína Marsala a podává s kousky ovoce nebo piškotu. V bezlepkové úpravě obsahuje jahody a broskve, které se dobře hodí k šumivému vínu.

Zabaglione se šumivým vínem, jahodami, broskvemi

Množství: 6 porcí

  • 160 ml plnotučné smetany
  • 4 žloutky
  • 65 g cukru
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 120 ml šumivého vína prosecco
  • 290 g jahod na čtvrtky
  • 2 zralé broskve na plátky

  1. Ve velké míse ušleháme plnotučnou smetanu na tuhou šlehačku. Necháme chladit až do dalšího použití.
  2. Do rendlíku nalijeme 5 cm vody a přivedeme ji k pozvolnému varu. Na rendlík položíme kovovou nebo skleněnou misku (dno se nesmí dotýkat vody). Do misky dáme žloutky, cukr, pomerančovou kůru a šumivé víno. Intenzivně šleháme asi 5 až 7 minut, až směs zhoustne a získá světle žlutou barvu.
  3. Jinou velkou mísu naplníme ledovou vodou. Do ní postavíme misku s ušlehanými žloutky a šleháme dalších 5 až 7 minut, až dezert vychladne. Jemně vmícháme vychlazenou šlehačku.
  4. Do 6 sklenic nandáme ve střídavých vrstvách krém a kousky jahod a broskví. Podáváme vychlazené.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

V teplých měsících je pravidelná péče o nohy zcela zásadní.
Pěkné nohy na léto? Cesta k nim je jednodušší, než byste čekali

Pokud jste si zrovna uvědomili, že doba sandálů a sandálků se blíží, ale vaše nohy na to ještě nejsou tak docela připravené, nejste v tom sami. Naštěstí se to...  celý článek

Další z rubriky

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Plněná vejce se sušenými rajčaty
Vejce, to není jen pomazánka. Poradíme vám, jak naložit s koledou

Až se v pondělí vaši kluci vrátí z koledy, najdete mezi čokoládovými dobrotami určitě také spoustu vajíček natvrdo, nad kterými budou koledníci ohrnovat nos....  celý článek

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test
Pro maminky, které potrápil zpropadený triple test

Až si budete lámat hlavu nad tím, kam o prázdninách umístit své ratolesti, přečtěte si několik (uživatelkami) osvědčených tipů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.