Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Maďarská kuchyně od guláše po langoš

aktualizováno 
Chutnají vám prostá slovenská jídla i rafinované rakouské pokrmy? Pak si zamilujete maďarskou kuchyni, která si z obou vzala to nejlepší a stvořila nejen guláš s velkým G.

Maďarská kuchyně - Taštičky s višňovou marmeládou | foto: IN IMAGES


Maďarský guláš s bramborem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

600 g hovězí kližky 
2-3 lžíce vepřového sádla 
4-5 cibulí 
5 stroužků česneku 
1 lžíce sladké mleté papriky 
1 lžička mleté pálivé papriky 
1 lžíce rajčatového protlaku 
3 papriky, zelené 
2-3 rajčata 
4 střední brambory 
sůl a mletý pepř na dochucení

1. Omyté maso nakrájíme na větší kostky. V kastrole se silným dnem zpěníme na rozehřátém másle cibuli a česnek, přidáme maso a zprudka opečeme za stálého míchání ze všech stran, až se maso na povrchu zatáhne. Dále ho opékáme na mírnějším ohni bez podlití, dokud se šťáva nevydusí na tuk. Guláš tak získá pěknou barvu a výraznou chuť.

2. Osolíme, odstavíme z ohně a vmícháme mletou sladkou i pálivou papriku, promícháme, přidáme rajčatový protlak a podlijeme trochou teplé vody, maximálně do poloviny výšky masa, aby se dusilo, a ne vařilo. Kastrol vrátíme na oheň a pod poklicí dusíme doměkka.

3. Podléváme pouze tehdy, když se všechna šťáva vydusí a hrozí připálení, lepší je dusit maso ve vlastní šťávě. Když je maso téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory, papriky a rajčata a dodusíme pod poklicí doměkka, trvá to asi dalších 20 minut.

4. Nakonec guláš podle gusta dochutíme solí a mletým pepřem a podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem nebo chlebem. 

Houbová polévka s klobásou a kysanou smetanou

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

2 lžíce sádla 
2 lžíce hladké mouky 
1 lžíce mleté sladké papriky 
1 a 1/2 l masového vývaru 
2 cibule 
2 stroužky česneku 
300 g čerstvých hub 
200 g klobásy, např. spišská 
sůl a mletý pepř 
špetka mletého kmínu 
250 ml zakysané smetany 
3 žloutky 
pár snítek čerstvé majoránky

1. V hrnci ze lžíce rozehřátého sádla a mouky připravíme jíšku, odstavíme ji z ohně a vmícháme mletou papriku. Zalijeme vývarem, prošleháme, vrátíme na sporák a uvedeme k varu.

2. V pánvi mezitím zpěníme na zbylém sádle cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, sůl, pepř a kmín a dusíme. Podušené houby přidáme do vařící se polévky s nakrájenou klobásou a asi 20 minut povaříme.
Kysanou smetanu prošleháme se žloutky, nalijeme do polévky a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme ozdobené zbylou kysanou smetanou a majoránkou. 

Langoše se smetanou a koprem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

500 g hladké mouky 
1/2 lžičky soli 
1/2 kostky droždí 
1 lžička cukru krupice 
50 ml mléka 
vlažná voda dle potřeby 
olej na smažení 
4 stroužky drceného česneku 
2 lžíce másla 
400 ml kysané smetany 
menší svazek čerstvého kopru 
svazek ředkviček na ozdobu

1. Z droždí, vlažného mléka, cukru a lžičky mouky připravíme kvásek a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí, vlijeme vykynutý kvásek a podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Zpracujeme v hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut vykynout.

2. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky a rukama z nich utvoříme placky o průměru asi 20 cm. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova a potom necháme okapat na papírových ubrouscích.

3. V kastrůlku rozehřejeme máslo s drceným česnekem a každou placku pomocí mašlovačky potřeme touto směsí. Na střed každé placky navršíme trochu kysané smetany smíchané s usekaným koprem a ozdobíme plátky omytých ředkviček.

Lečo s čabajskou klobásou

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

2 lžíce sádla nebo oleje 
2 střední cibule 
1 lžička mleté sladké papriky 
1/2 lžičky mleté pálivé papriky 
6 větších zelených paprik 
4 velká rajčata 
250 g kvalitní klobásy, např. spišská nebo čabajská 
sůl a mletý pepř na dochucení

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme semeníku a oboje nakrájíme na menší kousky. Cibuli a klobásu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.

2. Ve větším kastrole rozehřejeme sádlo nebo olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, hrnec stáhneme z ohně, aby se snížila teplota tuku, a zaprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou.

3. Přidáme nakrájené papriky, rajčata a oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu. Osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Občas zamícháme a dusíme, až je zelenina měkká a šťáva částečně vydušená.

4. Nakonec lečo dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako lehkou večeři s vařenou rýží nebo pečivem. 

Granátos kockačili Grenadýrmarš

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

600 g vařených brambor, oloupaných 
300 g fleků nebo flíčků, nejlépe domácích 
3 cibule, nakrájené nadrobno 
3 lžíce sádla 
1 lžíce sladké mleté papriky 
1 lžička pálivé mleté papriky 
sůl a mletý pepř na dochucení 
na ozdobu několik ředkviček,
trochu zelené petrželky a pažitky

1. Těstoviny (nejlépe flíčky) uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, do které jsme přidali lžičku sádla, aby se nelepily. Scedíme je a propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky.

2. V kastrole rozehřejeme zbylé sádlo a osmažíme na něm cibulku dorůžova, přidáme brambory, osolíme, opepříme a krátce osmahneme a přimícháme uvařené flíčky.

3. Společně ještě chvíli opékáme a nakonec do pokrmu zamícháme sladkou a pálivou papriku a stáhneme z ohně.

4. Grendaýrmarš podáváme se zeleninovým salátem nebo čerstvou či v Maďarsku oblíbenou kysanou zeleninou.

Taštičky s višňovou marmeládou

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

500 g polohrubé mouky 
1 lžička soli 
2 vejce 
trochu vody, asi 150-200 ml 
200 g višňové marmelády nebo povidel 
150 g másla 
trochu moučkového cukru na posypání

1. Z prosáté mouky, soli, vajec a vody vypracujeme tužší hladké nelepivé těsto. Vyválíme ho na plát asi 3 mm silný a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Do středu každého kolečka dáme lžičku marmelády, přehneme a okraje pevně stiskneme k sobě.

2. Okraje těsta můžeme potřít bílkem nebo vodou a potom přimáčknout prsty nebo vidličkou, aby se okraje lépe spojily. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 6 minut.

3. Uvařené taštičky vyjmeme cedníkem, necháme okapat a podáváme přelité rozpuštěným máslem a sypané moučkovým cukrem. Uvařené taštičky také můžeme krátce osmažit na rozehřátém másle a potom pocukrovat.

TIP
Připravuje se i ze syrových brambor, které se dusí ve vlastní šťávě na cibulce, někdy se také mastÍ rozškvařenou slaninou.

TIP
Zaujala vás barvitá uherská kuchyně? Spoustu dalších tipů, informací a receptů najdete ve výpravném průvodci Maďarskem a jeho kulinářskými specialitami s názvem Culinaria Maďarsko, jejž vydal Slovart. Více na www. slovart.cz

 

Pod maďarskou pokličkou

PAPRIKA je nenahraditelnou součástí maďarské kuchyně. Bodejť by také ne, když ta nejkvalitnější, nejchutnější a nejpálivější se pěstuje právě v Maďarsku.
 
KYSANÁ SMETANA je další ingredience, bez které by to nešlo. Zjemňují se s ní husté polévky i jednoduše rafinovaná jídla z masa či zeleniny.
 
ZELÍ má v maďarské kuchyni výsostné postavení a používá se nejen jako příloha, ale zelné listy se také plní různými náplněmi, třeba mletým masem.

 

Autoři:






Nejčtenější

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.