Doba přípravy
60 min, podle množst
Těsto:
1/2 l mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
sůl
20 g droždí
hladká mouka
Kysaná smetana pár lístků máty nebo meduňky
olej na smažení
Jahodový rozvar
Jahody
cukr
Z uvedených surovin vypracujeme husté, tekuté těsto. Řidší než na bramboráky.
Těsto necháme na teplém místě kynout.
1. Jahody pokrájíme, (rozmačkáme) promícháme s cukrem a v kastrolku chvilku povaříme, abychom zredukovali tekutinu.
2. Jahody pouze rozmačkáme s cukrem.
Pánev, ideálně lívanečník, vymažeme olejem.
Postupně naběračkou lijeme těsto a smažíme lívanečky. Odkládáme na teplé místo na papírové ubrousky, abychom odsáli přebytečný olej.
Poznámka
Lívanečky zdobíme kopečkem kysané smetany a přelijeme jahodovou omáčkou.
Navrch ozdobíme mátovým lístkem.
Místo kysané smetany můžeme použít vyšlehaný tvaroh.