Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Lilek s ořechy na gruzínský způsob

  15:15aktualizováno  15:15
Lela, která recept do Česka přivezla, pochází z Gruzie. Žije tu s manželem a dvěma dětmi Aničkou a Nikou. Gruzii se rozhodli opustit, protože manžel a tím i celá rodina byli diskriminováni kvůli svému židovskému původu a politickým názorům.

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit) | foto: Berkat

Oba dva se naučili velmi dobře česky a stále se vzdělávají. Děti chodí do české školy a mluví česky stejně dobře jako jejich spolužáci.

Bohužel najít práci je pro oba manžele velmi obtížné, tak vykonávají příležitostné nekvalifikované práce jako je úklid, ochrana objektů…atd.

Celá rodina žije již tři roky v nejistotě z toho, zda dostane azyl. V tuto chvíli byla zamítnuta jejich poslední žádost o azyl a celá rodina opět stojí před otázkou co bude dál.- více zde

Lilek s ořechy (Badridžany nigvzit)

POTŘEBUJETE:
1 kg lilku (asi 3 ks)
olej na smažení
1 palička česneku
kmín
sůl
500 g vlašských ořechů

1. Lilky omyjeme a nakrájíme na dlouhé středně silné plátky. Položíme do mísy a zalijeme slanou vodou, která poté ztmavne. Necháme 15 minut uležet.
2. Lilky vyjmeme, vymačkáme přebytečnou vodu a dáme smažit z obou stran ve větším množství oleje.
3. Smažíme rychle, jen několik minut.

Připravíme si směs:
Nastrouháme velmi jemně vlašské ořechy, přidáme rozmačkaný česnek, kmín, trošku soli a trochu vody, aby byla směs vlahá.

Směs klademe na osmažené lilky po celé délce, smotáme a podáváme.

Autor:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.