Toto léto patří hříšně dobrému máslu, karamelkám, medu a vanilce i pořádně vychlazeným koktejlům s citrusy.
Máslo
Gurmánské vůně se těší opět velkému zájmu ze strany tvůrců i zákazníků. Jednou ze žhavých novinek je luxusní aroma másla, vanilky, karamelek, kandovaných mandlí a klementinek, ke kterým mistr parfumér Thierry Wasser přimíchal ještě sůl, slunce, kumarin (aroma čerstvě pokosené trávy) a spoustu květin.
Proč tolik jídla v parfémech? Důvod je zcela prostý, výsledný parfém má za úkol přinášet pocity komfortu, bezpečí a zároveň svádět k hříchu stejně jako opulentní hostina s nejvybranějšími lahůdkami. Gurmánské vůně jsou obecně sladké, ale ne určené pro Barbie v růžových šatičkách. Na tento typ parfému musíte mít dostatek sebevědomí, neboť gurmánské aroma skutečně vzbuzuje dost pozornost. S ohledem na svůj charakter se perfektně hodí do letních nocí a na chladnější období.
Voda
Vodní parfémy neodmyslitelně patří k letním dnům, kdy teplota stoupá nad pohodlnou úroveň. Přinášejí pocit pohodlí a také tolik potřebnou energii, o kterou žhavé slunce celý organismus doslova okrádá.
Vodní parfém vás zaujme hned na první přičichnutí, vrchní tóny tvoří vodní květiny a šťavnaté ovoce. Hodí skutečně prakticky pouze na léto, kdy vynikne jejich jemná krása a vy můžete využít jejich vlastností.
Karamel
Smyslný odér karamelu s výraznou hloubkou primárně svádí smysly, jen těžko se mu odolává. Útočí nejen na nos, na vůni karamelu reagují i chuťové pohárky. Samotným parfémům dodává tato gurmánská ingredience na osobitosti, karamelové vůně poznáte snadno. Osobně k nim lidé mají velmi vyhraněný vztah - buď je vášnivě milují, nebo naopak nesnášejí.
V moderní historii se karamel začal používat již v 70. letech, boom nastal až v letech devadesátých, kdy byl na trh uveden Angel od Thierry Muglera následovaný Wish od Chopard. Dnes se sladké karamelové tóny používají i pro celkové uspokojení mysli, kdy můžete tělo ošálit při chuti na sladké.
Med
Sladká přísada oblíbená v kuchyních napříč kulturami se v parfumářství používá pro vytvoření hřejivého základu, osvěžení citrusových a orientálních ingrediencí a zdůraznění květinových kompozic. Med vyvolává pocit komfortu a zklidnění. Výsledný vonný efekt hodně záleží na původu použitého medu, může v sobě nést stopy po květinách, dřeva, bylinek, ale také tabáku.
Limetka
Výraznější než citron, svěžejší, vzdušnější, pikantnější. Tvůrci parfémů používají limetky kvůli jejich lehce nasládlém podtónu a lehkosti, která je zároveň velmi intenzivní. Najdete ji často ve vrchních tónech osvěžujících letních vůní, kde sice sama o sobě vyprchává velmi rychle, ale zanechává dojem i po delší době. Chcete-li se ochladit v horkých letních dnech, sáhněte právě po parfému s výraznou limetkou.
Grapefruit
V historii parfumářství byste grapefruit hledali marně, jelikož pochází původně z Karibiku. Dnes se aromatický olej, získávaný ze slupek, hojně používá v aromaterapii a samozřejmě i vůních postavených na citrusových základech. Stejně jako ostatní citrusy se grapefruit používá v nejvrchnějších tónech, které pocítíte jako první. Parfémům dodává lehkou pikantnost a osvěžující začátek celé vonné kompozice.
I u tohoto druhu citrusu najdete různé druhy, které se od sebe liší v drobných detailech. Jeho aroma může být lehce trpké i nasládlé. Grapefruitové vůně obecně patří mezi velmi vyhledávané zejména v letním období, stojí za to je vyzkoušet ve dnech, kdy potřebujete vzpruhu a energii.
Bergamot
Velmi oblíbená ingredience při tvorbě elegantních, svěžích, příjemně nasládlých parfémů se pěstuje ve velkém na jihu Itálie, až 80 % celosvětové produkce pochází z Kalábrie. Bergamot vypadá jako přerostlá limetka, jeho výrazně hořká chuť jej činí prakticky nepoživatelným s výjimkou čajových směsí Earl Grey a bonbónů.
Bergamotové silice našly své široké uplatnění v dámských i pánských vůních, jsou dokonce součástí vůbec první kolínské vody ze 17. století. V aromaterapii se s pomocí jemně nasládlého, ovocného aroma léčí deprese a také zažívací problémy. Jelikož voní sladčeji než ostatní citrusy, najdete jej napříč vůněmi. Výrazné bergamotové parfémy ocení zejména ženy, které si nepotrpí na klasické citrusové vůně, ale zároveň se nechtějí vzdát svěží lehkosti.
Pačuli
Exotická rostlinka má ve výrobě parfémů tradičně velmi silnou pozici. Najdete ji v obrovském množství vůní od velmi luxusních po cenově dostupnější.
Pačule obecná, ze které se extrahuje vonný olej, se dá směle zařadit mezi velmi sexy vůně. Temné, nasládlé aroma s mátovo-dřevitým podtónem se hodí do lehkých pudrových parfémů stejně jako do těžkých orientálních a zelených chypre vůní.
Pačuli má jednu úžasnou vlastnost, časem totiž její vonné vlastnosti dozrávají. Z lehké až trpké vůně časem vzniká šik aroma s ovocným nádechem. Na psychiku působí skutečně blahodárně, zmírňuje deprese, úzkosti, esence je protizánětlivá a jako bonus je považována za afrodisiakum. Hledáte-li elegantní parfém pro letní milostný románek, sáhněte po pačuli.
Vanilka
Jen těžko byste našli klasičtější i zatracovanější ingredienci, než je vanilka. Sladkou vůni si lidská mysl automaticky pojí s příjemnými pocity hojnosti, kdy je doma plno napečeného cukroví. Vanilka se i kvůli tomu řadí mezi silná afrodiziaka. Na druhou stranu dokáže být hodně silná až nepříjemná a ne každá kůže ji dobře interpretuje.
Často ji najdete ve vůních zaměřených na velmi mladou klientelu nebo naopak v silně svůdných parfémech pro zralé ženy. V kombinaci s pepřem, šťavnatým ovocem a citrusy se velmi dobře hodí jako parfém na celý den. Dobře se vám bude nosit v kombinaci se stroze elegantním oblečením, kterému dodá tu správnou špetku koketnosti.