Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní škola vaření: žemlovka i guláš netradičně

  0:31aktualizováno  0:31
Ve druhé části letní školy vaření zaměřené na českou klasiku se naučíte připravit jak "obyčejný" smažený řízek, tak i specialitu šéfkuchaře - telecí guláš podle klokočenských vinařů.

Jemná tvarohová žemlovka s meruňkami | foto: Isifa

SMAŽENÝ ŘÍZEK 

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut, smažení 10-15 minut

* 600-800 g telecí kýty * sůl * 6 lžic hladké mouky na obalení * 2 vejce * jemná strouhanka na obalení, asi 150-200 g * olej na smažení * 1 citron k podávání * bramborový nebo zeleninový salát k podávání

1.  Z omyté a osušené telecí kýty nakrájíme přes masová vlákna 4 silnější plátky. Plátky podélně rozřízneme, ale nedokrojíme do konce, rozevřeme jak knihu a naklepeme přes fólii a z obou stran osolíme. Vzniknou tak větší asi 1,5-2 cm silné plátky. Řízky obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s lžičkou vody a jemné proseté strouhance. Pořádně ji přitiskneme k masu a přebytečnou lehce oklepeme.

2. Maso vkládáme do pánve nebo kastrolu s vyšší vrstvou dobře rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené řízky necháme okapat nebo odsajeme přebytečný tuk na papírových ubrouscích a podáváme se skrojky citronu a lehkým bramborovým či zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem.

Tip
Řízky připravte z vepřové kýty nebo máte-li rádi prorostlejší maso, klidně z vykostěné krkovice.

BRAMBOROVÝ SALÁT

Příprava: 40 minut

Na salát:
Promíchejte 300 g brambor vařených ve slupce a nakrájených na plátky s 200 g na plátky nakrájené salátové okurky a promíchejte se zálivkou z 2 lžic francouzské hořčice, 4 lžic olivového oleje, 2 lžic bílého vinného octa, soli a mletého pepře.

JEMNÁ TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA S MERUŇKAMI

Na pekáček 20x20 cm (10 až 12 kusů)

Příprava: 40 minut

* 400 g světlého toastového chleba * 400-500 ml mléka * 500 g měkkého tvarohu * 2 vejce * 1 sáček vanilkového cukru * 4 polévkové lžíce cukru krupice * 2 hrsti spařených rozinek * 1 lžička najemno strouhané citronové kůry, bio * 300 g kompotovaných meruněk bez nálevu nebo čerstvých, rozpůlených a vypeckovaných * 40 g másla * 1 polévková lžíce másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku * 2 lžíce cukru moučky na posypání

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V míse utřeme tvaroh s oběma cukry, jedním vejcem, citronovou kůrou a vmícháme hrst rozinek. V mléce rozšleháme druhé vejce a pokropíme jím připravený toastový chléb.

2. Dno pekáčku vyložíme 1/3 navlhčeného chleba, potřeme 1/2 dávky tvarohu, poklademe 1/2 okapaných meruněk a znovu zakryjeme třetinou pečiva, zbylým tvarohem a meruňkami a zakončíme vrstvou chleba.
Povrch poklademe plátky másla, posypeme zbylými rozinkami a přelijme zbylým mlékem s vejcem.

3. Přiklopíme pokličkou a pečeme při 180 stupních asi 40 minut dorůžova. Posledních 5 minut dopékáme bez pokličky. Žemlovka je výborná i studená a lépe se krájí.

Tip
Místo tvarohu vrstvěte na žemle nahrubo nastrouhaná jablka, posypte je rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem nebo kombinujte tvaroh a strouhaná jablka.

TELECÍ GULÁŠ DLE KLOKOČENSKÝCH VINAŘŮ

Pro 4 osoby

Recept: JAROSLAV SAPÍK, ŠÉFKUCHAŘ RESTAURACE U KONĚ NA KLOKOČNÉ

* 800 g telecího krku * 600 g cibule * 80 g česneku * 1 lžíce protlaku * 3 lžíce kvalitní červené papriky * 2 lžíce sádla * sůl, pepř, kmín, majoránka * 4 dl telecího vývaru * 3 dl modrého portugalu

1. Připravíme pekáček, který vymažeme sádlem a vložíme do rozpálené trouby.

2. Než se nám rozehřeje sádlo, v misce smícháme na kostky nakrájené maso s nahrubo nakrájenou cibulí, protlakem, paprikou, solí, utřeným česnekem, pepřem, kmínem. Vše vložíme do rozpáleného pekáčku a orestujeme. Podléváme vývarem a červeným vínem a pečeme do změknutí masa. Nakonec dochutíme a přidáme majoránku.

3. Takto připravovaný guláš má krásnou barvu a silnou přírodní štávu bez mouky. Dekorovat ho můžeme vajíčkem uvařeným nahniličko, opečeným párečkem, smaženou petrželovou natí a pečenými cherry rajčátky. Podáváme s těstovinami nebo bramborami.

Tip
Hotový guláš bohatě posypte při podávání čerstvou mladou cibulkou i s natí.

BRAMBORÁKY

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + pečení na pánvi, celkem asi 30 minut

* 1 kg brambor * 2 lžíce horkého mléka * 1-2 vejce * 100-150 g hladké mouky * sůl a mletý pepř * hrst sušené majoránky * 6 stroužků česneku, prolisovaného * olej nebo sádlo na smažení

1. Brambory oloupeme a nastrouháme na středně hrubém až hrubším struhadle, necháme chvíli odstát a slijeme vodu,kterou brambory pustily, a ještě je vymačkáme nebo necháme vykapat v cedníku.

2. Na strouhané okapané brambory dáme do mísy a promícháme s horkým mlékem. Přidáme vejce, mouku, osolíme, opepříme, ochutíme rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem a dobře zamícháme.

3. V pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a pomocí lžíce vkládáme do horkého tuku trochu těsta, rozetřeme ho na placičky a pečeme nejdříve po jedné a pak po druhé straně dozlatova.

5. Mnohem lépe než velké placky se nám budou smažit bramboráčky velikosti lívance. Po upečení pokládáme na papírové ubrousky, necháme odsát přebytečný tuk a ihned podáváme.

Tipy
* Trocha horkého mléka brání černání brambor.
* Do těsta můžete přidat také drcený nebo mletý kmín a místo sušené velkou hrst čerstvé majoránky nebo oregana. 
* Bramborák můžete vylepšit na kostičky nakrájeným uzeným masem, šunkou, salámem, cibulovou natí a podobně. 
* Brambory můžete nastrouhat také najemno nebo část najemno a část nahrubo. 
* Čím méně dáte do těsta mouky, tím budou bramboráčky křupavější.

Autor:




Nejčtenější

Zpěvačka s spisovatelka Natálie Kocábová při rozhovoru pro OnaDnes.cz
Natálie Kocábová: Asi už nebudu chlapům tak věřit

Protekční dcera, tak se na ni léta pohlíželo. Aby ne, když ji otec v patnácti vtáhl do showbyznysu. Ale jako by se z toho vymanila. Natálie Kocábová už sama za...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.