Letní škola vaření: žemlovka i guláš netradičně

  0:31
Ve druhé části letní školy vaření zaměřené na českou klasiku se naučíte připravit jak "obyčejný" smažený řízek, tak i specialitu šéfkuchaře - telecí guláš podle klokočenských vinařů.

Jemná tvarohová žemlovka s meruňkami | foto: Isifa

SMAŽENÝ ŘÍZEK 

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut, smažení 10-15 minut

* 600-800 g telecí kýty * sůl * 6 lžic hladké mouky na obalení * 2 vejce * jemná strouhanka na obalení, asi 150-200 g * olej na smažení * 1 citron k podávání * bramborový nebo zeleninový salát k podávání

1.  Z omyté a osušené telecí kýty nakrájíme přes masová vlákna 4 silnější plátky. Plátky podélně rozřízneme, ale nedokrojíme do konce, rozevřeme jak knihu a naklepeme přes fólii a z obou stran osolíme. Vzniknou tak větší asi 1,5-2 cm silné plátky. Řízky obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s lžičkou vody a jemné proseté strouhance. Pořádně ji přitiskneme k masu a přebytečnou lehce oklepeme.

2. Maso vkládáme do pánve nebo kastrolu s vyšší vrstvou dobře rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené řízky necháme okapat nebo odsajeme přebytečný tuk na papírových ubrouscích a podáváme se skrojky citronu a lehkým bramborovým či zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem.

Tip
Řízky připravte z vepřové kýty nebo máte-li rádi prorostlejší maso, klidně z vykostěné krkovice.

BRAMBOROVÝ SALÁT

Příprava: 40 minut

Na salát:
Promíchejte 300 g brambor vařených ve slupce a nakrájených na plátky s 200 g na plátky nakrájené salátové okurky a promíchejte se zálivkou z 2 lžic francouzské hořčice, 4 lžic olivového oleje, 2 lžic bílého vinného octa, soli a mletého pepře.

JEMNÁ TVAROHOVÁ ŽEMLOVKA S MERUŇKAMI

Na pekáček 20x20 cm (10 až 12 kusů)

Příprava: 40 minut

* 400 g světlého toastového chleba * 400-500 ml mléka * 500 g měkkého tvarohu * 2 vejce * 1 sáček vanilkového cukru * 4 polévkové lžíce cukru krupice * 2 hrsti spařených rozinek * 1 lžička najemno strouhané citronové kůry, bio * 300 g kompotovaných meruněk bez nálevu nebo čerstvých, rozpůlených a vypeckovaných * 40 g másla * 1 polévková lžíce másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku * 2 lžíce cukru moučky na posypání

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V míse utřeme tvaroh s oběma cukry, jedním vejcem, citronovou kůrou a vmícháme hrst rozinek. V mléce rozšleháme druhé vejce a pokropíme jím připravený toastový chléb.

2. Dno pekáčku vyložíme 1/3 navlhčeného chleba, potřeme 1/2 dávky tvarohu, poklademe 1/2 okapaných meruněk a znovu zakryjeme třetinou pečiva, zbylým tvarohem a meruňkami a zakončíme vrstvou chleba.
Povrch poklademe plátky másla, posypeme zbylými rozinkami a přelijme zbylým mlékem s vejcem.

3. Přiklopíme pokličkou a pečeme při 180 stupních asi 40 minut dorůžova. Posledních 5 minut dopékáme bez pokličky. Žemlovka je výborná i studená a lépe se krájí.

Tip
Místo tvarohu vrstvěte na žemle nahrubo nastrouhaná jablka, posypte je rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem nebo kombinujte tvaroh a strouhaná jablka.

TELECÍ GULÁŠ DLE KLOKOČENSKÝCH VINAŘŮ

Pro 4 osoby

Recept: JAROSLAV SAPÍK, ŠÉFKUCHAŘ RESTAURACE U KONĚ NA KLOKOČNÉ

* 800 g telecího krku * 600 g cibule * 80 g česneku * 1 lžíce protlaku * 3 lžíce kvalitní červené papriky * 2 lžíce sádla * sůl, pepř, kmín, majoránka * 4 dl telecího vývaru * 3 dl modrého portugalu

1. Připravíme pekáček, který vymažeme sádlem a vložíme do rozpálené trouby.

2. Než se nám rozehřeje sádlo, v misce smícháme na kostky nakrájené maso s nahrubo nakrájenou cibulí, protlakem, paprikou, solí, utřeným česnekem, pepřem, kmínem. Vše vložíme do rozpáleného pekáčku a orestujeme. Podléváme vývarem a červeným vínem a pečeme do změknutí masa. Nakonec dochutíme a přidáme majoránku.

3. Takto připravovaný guláš má krásnou barvu a silnou přírodní štávu bez mouky. Dekorovat ho můžeme vajíčkem uvařeným nahniličko, opečeným párečkem, smaženou petrželovou natí a pečenými cherry rajčátky. Podáváme s těstovinami nebo bramborami.

Tip
Hotový guláš bohatě posypte při podávání čerstvou mladou cibulkou i s natí.

BRAMBORÁKY

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + pečení na pánvi, celkem asi 30 minut

* 1 kg brambor * 2 lžíce horkého mléka * 1-2 vejce * 100-150 g hladké mouky * sůl a mletý pepř * hrst sušené majoránky * 6 stroužků česneku, prolisovaného * olej nebo sádlo na smažení

1. Brambory oloupeme a nastrouháme na středně hrubém až hrubším struhadle, necháme chvíli odstát a slijeme vodu,kterou brambory pustily, a ještě je vymačkáme nebo necháme vykapat v cedníku.

2. Na strouhané okapané brambory dáme do mísy a promícháme s horkým mlékem. Přidáme vejce, mouku, osolíme, opepříme, ochutíme rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem a dobře zamícháme.

3. V pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a pomocí lžíce vkládáme do horkého tuku trochu těsta, rozetřeme ho na placičky a pečeme nejdříve po jedné a pak po druhé straně dozlatova.

5. Mnohem lépe než velké placky se nám budou smažit bramboráčky velikosti lívance. Po upečení pokládáme na papírové ubrousky, necháme odsát přebytečný tuk a ihned podáváme.

Tipy
* Trocha horkého mléka brání černání brambor.
* Do těsta můžete přidat také drcený nebo mletý kmín a místo sušené velkou hrst čerstvé majoránky nebo oregana. 
* Bramborák můžete vylepšit na kostičky nakrájeným uzeným masem, šunkou, salámem, cibulovou natí a podobně. 
* Brambory můžete nastrouhat také najemno nebo část najemno a část nahrubo. 
* Čím méně dáte do těsta mouky, tím budou bramboráčky křupavější.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...