Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní škola vaření: těstoviny podle šéfkuchaře

aktualizováno 
V pokračování pátého dílu Školy vaření, který jsme věnovali těstovinám, se můžete mimo jiné těšit na speciální recept šéfkuchaře Radka Hasmana.

Tortellini s bylinkovo-sýrovou náplní a parmazánem | foto: Isifa

Nudle s mákem a s medem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 400 g nudlí * sůl * 100 g másla * 150 g mletého máku
* moučkový cukr dle chuti * med dle chuti * hroznové víno k podávání

Nudle vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a promícháme se změklým máslem. Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem a sypeme jím jednotlivé porce horkých nudlí. Zakapeme podle chuti medem a podáváme doplněné hroznovým vínem nebo jiným čerstvým ovocem.

Tip
Na přípravu se hodí čerstvé těstoviny podle základního receptu - čtěte Letní škola vaření: jednoduché a chutné těstoviny. Pokud nemáte čas na jejich výrobu, kupte si v supermarketu čerstvé chlazené italské těstoviny tagliatelle, které před vařením nakrájejte na pěticentimetrové kousky. Sušené bezvaječné levné těstoviny nebudou mít totiž nikdy tu správnou chuť.

Canneloni se sušenými rajčaty

PODLE RADKA HASMANA, ŠÉFKUCHAŘE RESTAURACE AROMI

Příprava: 3 hodiny

Těsto:
* 1 kg hladké mouky * 8 žloutků * 1/2 lžíce olivového oleje

Náplň:
* 200 g ricotty * 200 g sušených rajčat
* 100 g strouhaného parmazánu * 3 žloutky * muškátový květ

Omáčka: 
* 800 g drcených rajčat * 100 g cibule * 100 ml olivového oleje * 50 g másla

1. Čerstvá rajčata zpaříme ve vroucí vodě na 10-15 sekund, pak je zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Nakrájíme je na čtvrtiny a zhruba 3 hodiny je necháme sušit v troubě při 40 °C.

2. Do větší mísy vsypeme mouku, žloutky a olej. Důkladně směs promícháme, aby nevznikly žmolky, a vypracujeme hladké těsto.

3. Do jiné mísy vložíme ricottu a rajčata na náplň. Přidáme parmazán, žloutky, sůl, pepř a špetku muškátového květu. Směs důkladně promícháme a necháme odstát.

4. Z hotového těsta vyválíme pláty tenké 1 mm. Vložíme je do vroucí vody na 1 minutu a ihned je zchladíme ve studené vodě. Položíme je na plátěný ubrousek, naplníme ricotovo-rajčatovou náplní a zabalíme do trubky.

5. Do hrnce vlijeme olivový olej, necháme ho rozpálit a zesklovatíme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme loupaná rajčata, 3 lístky bazalky a asi hodinu směs prováříme. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a vmícháme máslo.

6. Naplněné canneloni posypeme strouhaným parmazánem, pokapeme olivovým olejem a necháme je zapéct 5 minut při 190 °C. Podáváme s tomatovou omáčkou a čerstvými lístky bazalky.

Tortellini s bylinkovo-sýrovou náplní a parmazánem

Pro 4-6 osob

Na těsto:
* 300 g hladké mouky 00 + trochu na podsypání těsta
* 2 vejce * 3-4 žloutky * voda nebo rozšlehané vejce na potření okrajů

Náplň a dokončení:
* 300 g ricotty * 2 vejce + 1 žloutek * 2 hrsti usekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka, majoránka apod.) * sůl a mletý pepř * 50 g strouhaného parmazánu
* několik snítek šalvěje * 2 lžíce másla * hrst petrželky k podávání * hoblinky parmazánu k podávání

1. Připravíme těsto podle základního receptu. Vál poprášíme moukou, těsto zploštíme dlaní, opět poprášíme moukou a vyvalujeme pomoučeným válečkem.

2. Těsto vyvalujeme od středu ke krajům a podle potřeby podsypáváme a obracíme. Takto postupně vyválíme placky o síle asi 1-2 mm a před plněním těsto přikryjeme.

3. Pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrajujeme kolečka o průměru asi 4-5 cm. Zbylé těsto opět zpracujeme a vyválíme. Okraje skleničky vždy smočíme ve vodě a těsto stále přikrýváme.

4. V míse utřeme ricottu, vejce a žloutek, vmícháme parmazán, jemně usekané bylinky a podle chuti osolíme a opepříme.

5. Do středu každého kolečka klademe lžičkou náplň, těsto přehneme a stiskneme k sobě okraje potřené vodou či vejcem.

6. Takto připravené půlměsíčky otočíme kolem prstu a jejich okraje opět stiskneme k sobě tak, aby nám vznikl "prstýnek".

7. Tortellini vkládáme postupně do většího množství osolené vody a vaříme,dokud nevyplavou na povrch,asi 2-5 minut. Vyjmeme je z vody a necháme okapat.

8. V pánvi rozpustíme máslo a zpěníme na něm lístky šalvěje. Tortellini před podáváním prohřejme se šalvějovým máslem.

9. Tortellini podáváme sypané usekanou zelenou petrželkou, hoblinkami parmazánu a čerstvě mletým pepřem.

Tip
Místo vykrajování koleček těsto rozkrájejte na čtverce a po naplnění přehněte na trojúhelníky, které pak stejným způsobem otočte kolem prstu a spojte. Tortellini můžete vařit také v ne příliš mastném vývaru.

Autor:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.