Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní škola vaření: ryby, které vám budou určitě chutnat

aktualizováno 
Ačkoliv patří rybí maso k tomu nejzdravějšímu, co si můžete koupit, na českých stolech se objevuje zřídka. Přitom z ryb můžete uvařit i takovou klasiku, jako je guláš.

Dušený sumec | foto: Isifa/Stockfood

Češi snědí za rok průměrně pět kilogramů ryb na osobu, a to je žalostně málo, uvědomíme-li si, že podle doporučení odborníků by měla být tučnější ryba na stole minimálně dvakrát týdně. Tučnější rybou se rozumí makrely, ale také šproty, zatímco třeba losos a kapr patří ke středně tučným rybám a za "light" bychom pak s klidem mohli označit treskovité ryby, které v podobě mraženého filé jíme nejčastěji.

Jenže právě tučné rybí maso naše těla zásobuje užitečnými omega3-mastnými kyselinami, které preventivně působí proti řadě civilizačních chorob. Chcete-li tedy udělat něco pro své zdraví, změňte své návyky a naučte se ryby vařit v našem dalším díle Školy vaření. Recepty, které jsme pro vás připravili, mohou totiž změnit zažité představy, že ryba "zavání" a maso má mdlou a nevýraznou chuť.

V případě ryb se vyplatí trochu provětrat peněženku. Chlazené ryby, které jsou bohužel stále dost drahé, mají úplně jinou chuť než ty zamrazované. Navíc neobsahují tolik vody. Pokud mezi mraženými rybami hledáte "kvalitu", zkuste sumečka Pangasia.

CANDÁT S HŘÍBKY

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 4 candátové filety, cca po 200 g * 200 g čerstvých hřibů * 3 lžíce másla * 1 rozmarýnová větvička * 50 ml bílého vína * 2 lžíce nasekané petržele * sůl, pepř

1. Rybu omyjeme a osušíme. Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky.

2. Candáta s rozmarýnem opékáme na rozpáleném másle ze strany s kůží asi 4 minuty. Osolíme, opepříme, otočíme a přidáme do pánve houby. Další 3 až 4 minuty opékáme. Houby několikrát obrátíme. Podlijeme vínem a necháme asi 1 minutu povařit.

3. Nakonec přidáme petržel, dochutíme solí a pepřem a přendáme na předehřáté talíře.

ŠTIKA S BYLINKAMI A OMÁČKOU

Pro 4-6 osob

Příprava: 40 minut

* 1 vykuchaná očištěná štika, cca 1,8 kg * 100 ml rybího vývaru * 200 ml smetany * 150 g zakysané smetany * sůl, bílý pepř * hrst míchaných bylinek (bazalka, kopr, kerblík, petržel apod.)

1. Rybu omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Do pekáče rozložíme asi polovinu bylinek a na ně položíme rybu.

2. Přidáme vývar, smetanu a zakysanou smetanu a v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut pečeme.

3. Během pečení rybu podléváme smetanovou omáčkou. Štiku přendáme na talíř vyložený zbytkem bylinek a omáčku propasírujeme, dochutíme solí a pepřem a přelijeme jí rybu.

DUŠENÝ SUMEC SE ZELNOU ROLÁDOU

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 kousky sumčího filetu, každý cca 160 g * 1 lžíce hořčičných semínek * 1 lžíce koriandrových semínek * 100 ml bílého vína * 1 lžíce (hrubé) hořčice * 100 ml smetany

Zelná roláda: 
* 1 malý pórek * 4 cibule * 2 stroužky česneku * 2 lžíce másla * 350 g kysaného zelí * 250 ml suchého bílého vína * 4 velké zelné listy * 2 lžičky granulovaného zeleninového vývaru * 1 lžíce kukuřičného škrobu * sůl, pepř * bylinky na ozdobu

1. Pórek očistíme, omyjeme a bílou a světle zelenou část nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, česnek oloupeme. Polovinu cibule, propasírovaný česnek a pórek zpěníme na 2 lžících másla, přidáme kysané zelí a víno a asi 15 minut necháme vařit, dokud není tekutina takřka odpařená. Kukuřičný škrob rozmícháme s asi lžící vody do hladka a vmícháme k zelí. Dochutíme solí a pepřem.

2. Zelné listy blanšírujeme asi 2 minuty ve vroucí vodě, prudce ochladíme a necháme okapat. Na listy rozdělíme náplň a zavineme závitky. Ovážeme pórkem a zpevníme ještě kuchyňskou nití. Do parního hrnce, případně hrnce na těstoviny se sítem, nalijeme bílé víno a přikryté necháme dojít k varu. Na vložku hrnce vložíme sumčí filety, osolíme, opepříme a posypeme rozdrcenými kariandrovými a hořčičnými semínky. Přidáme roládky a vložíme do parního hrnce. Přikryté necháme na mírném plameni asi 10 minut dusit.

3. Rybí filety a rolády přendáme na nahřáté talíře a připravíme si omáčku. Smícháme bílé víno s hořčicí a smetanou, povaříme, osolíme a opepříme a nakonec rozmixujeme. Omáčkou přelijeme rybu a servírujeme. Podáváme s čerstvým pečivem.

LETNÍ RYBÍ EINTOPF S PAPRIKOU

Pro 6 osob

Příprava: 90 minut

* 800 g rybích filetů dle chuti (např. halibut, pstruh, treska) * 1 neošetřený citron * sůl * 300 g rybích kostí * 1 l rybího vývaru * 400 g chobotniček (i z plechovky) * 2 lžíce olivového oleje * 1 velká cibule * 2 červené papriky * 2 stonky řapíkatého celeru * 750 g rajčat * 2 lžíce rajčatového protlaku * 1 lžička mleté papriky * 1 zelená feferonka * 1 sklenička sherry * kopr na ozdobu

1. Ryby omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Z citronu vymačkáme šťávu, pokapeme jí maso a lehce posolíme. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme po délce na proužky.

2. Chobotničky nakrájíme na malé kousky. Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na oleji. Přidáme chobotnici a na středním plameni v přikrytém hrnci asi 20 minut dusíme. Papriku omyjeme, zbavíme semínek, rozčtvrtíme a poté nakrájíme na proužky. Celer omyjeme, očistíme a nakrájíme rovněž na tenké plátky. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme středů a nahrubo nakrájíme.

3. Protlak a mletou papriku přidáme do hrnce, promícháme s chobotnicí. Omyjeme feferonku, podélně ji rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké proužky.

4. Cibule, papriku a celer přidáme do hrnce, podusíme. Poté vmícháme rajčata a okořeníme tymiánem a solí. Přilijeme rybí vývar, hrnec přiklopíme a vše necháme asi 30 minut dusit. Přidáme rybí maso a na mírném plameni povaříme dalších asi 15 minut. Dochutíme sherry, solí a pepřem a ozdobené koprem podáváme.

KAPŘÍ GULÁŠ

Pro 4 osoby

Příprava: 60 minut

Na rybí základ:
* 1 kapr (cca 2,4 kg) * sůl, pepř * 1 stroužek česneku * 80 g cibule * 100 g rajčat * 1 fenykl * 80 g pórku * 1 větvička tymiánu * 1 stonek petržele * 1 bobkový list * 1/2 lžičky kmínu

Na guláš:
* 400 g rajčat * 80 g červené papriky * 30 g másla * 100 g cibule * 1 lžíce mleté sladké papriky * kousek citronové kůry * citronová šťáva * 1 lžíce najemno nakrájené petržele

1. Kapra zbavíme šupin, vykucháme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Zbavíme jej velkých kostí a uložíme do ledničky. Kapří hlavu, ocas a kosti rovněž pořádně propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Česnek propasírujeme a cibuli nakrájíme na malé kostičky, rajčata, fenykl a pórek nakrájíme na větší kousky a spolu s bylinkami a kořením přidáme k vývaru, necháme vzkypět, sebereme pěnu a necháme 20 minut vařit. Vývar přecedíme přes plátno a cedník a svaříme ho zhruba na polovinu.

2. Oloupeme a rozčtvrtíme rajčata, odstraníme z nich semínka a nakrájíme je na kostičky. Papriku zbavíme slupky a nakrájíme ji na proužky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a mletou papriku a necháme asi 1-2 minuty dusit.

3. Přilijeme zredukovaný vývar, přivedeme opět k varu a vaříme, dokud se objem nezredukuje o čtvrtinu – mělo by nám zůstat asi 0,5 litru tekutiny. Rajčata a papriku přidáme do hrnce a vaříme 45 minut. Maso nakrájíme na 3cm kousky, osolíme, opepříme a spolu s citronovou kůrou přidáme do hrnce. Přikryté vaříme ještě asi 4-5 minut. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.