Letní škola vaření: lahodné kompoty, které si zamilujete

  0:50
Se zásobou letní úrody v lahodném sirupu si vystačíte celou zimu. Použít ho můžete jako náplň do koláčů nebo ho sníst jen tak se šlehačkou.

Kompot z rybízů | foto: Stockfood.cz

Soutěž o bohyni české kuchyně

Máte doma sešit plný poznámek, rad a zděděných receptů od babiček a tetiček? Pošlete nám svůj tip na nejlepší radu, která se vám při vaření osvědčila, nebo tradiční rodinný recept a zapojte se tak do velké letní soutěže s Onou Dnes. Padesát příspěvků oceníme dárkem v podobě originální zástěry pro Bohyni České kuchyně a ty nejlepší čeká zveřejnění.

Recepty zasílejte buď poštou na adresu Ona Dnes, Anděl Media Centrum, P. O. Box 43, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 nebo mailem.

Zahradní maliny v cukrovém sirupuZahradní maliny v cukrovém sirupu

Na 4 sklenice o obsahu 0,5 l

Příprava: 15 minut + 15 minut sterilování

* 2 kg zahradních pevných malin
* 0,80 kg cukru krupice + trochu na máčení malin
* šťáva z 1 citronu
* 1 l vody

1. Pevné velké zahradní maliny odstopkujeme a zbavíme lístků a nečistot. Maliny na chvíli, asi na 10 minut, ponoříme do mírně osolené vody nebo slabého cukerného roztoku, abychom je tak zbavili případných červů.

2. Vodu s cukrem svaříme na cukrový nálev, stáhneme ze zdroje tepla a vmícháme citronovou šťávu. Očištěné maliny naskládáme do sklenic, sklepneme o pracovní desku a zalijeme cukerným roztokem.

3. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme v páře při 85 stupních asi 15 minut. Pokud zavařujeme do menších čtvrtlitrových sklenic, můžeme dobu sterilizace zkrátit o pět minut.

Tip
Na kompot se hodí pevné zdravé zahradní maliny, lesní maliny použijte pouze na přípravu šťáv a sirupů. Obdobným způsobem můžete připravit kompot z ostružin a jiného bobulovitého ovoce.

Kompot z rybízůKompot z rybízů

Na 4 sklenice o obsahu 0,5 l

Příprava: 15 minut + 30 minut sterilování 

* 1 kg černého rybízu
* 0,5 kg červeného rybízu
* 0,60-0,90 kg cukru krupice

1. Rybíz ještě se stopkami omyjeme pod studenou vodou, necháme okapat. Teprve poté odstraníme stopky, jinak by při omývání vyteklo z rybízu příliš mnoho šťávy. Červený a černý rybíz promícháme s cukrem a naplníme ho do zavařovacích sklenic. Ovoce ve skle sklepneme poťukáním o desku stolu, aby se ho do sklenic vešlo co nejvíce.

2. Sklenice těsně uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 stupních ve vodě nebo na páře. Množství cukru dávkujte podle zralosti a sladkosti rybízu a podle své chuti. Cukr můžete také svařit s 1 l vody, bobule naskládat do sklenic a zalít teplým cukerným roztokem.

Višňový kompot se zázvorem a skořicíVišňový kompot se zázvorem a skořicí

Na 3 sklenice o obsahu 0,5 l

Příprava: 20 minut + 15-20 minut vaření 

* 1 kg dobře zralých a pevných višní
* 600 g cukru krupice
* 1 l vody
* šťáva a kůra z poloviny citronu, nejlépe bio
* 1,5 cm kousek čerstvého zázvoru
* kousek celé skořice
* 3 lžíce rumu, nemusí být

1. Višně dobře omyjeme, odstopkujeme a naskládáme do dobře umytých zavařovacích sklenic. Do každé sklenice dáme plátek oloupaného zázvoru a kousek citronové kůry (pouze její žlutou část). Vodu svaříme s cukrem a kouskem skořice.

2. Skořici vyjmeme, přidáme rum a teplý nálev nalijeme na višně tak, aby byly potopené, asi 1 cm pod okraj. Sklenice uzavřeme víčky a vaříme v páře při 85-90 stupních 15-20 minut.

Tip
Kompot můžeme připravit bez sterilace plněním do sklenic za tepla – podobně jako džem. Vypeckované višně posypeme cukrem a necháme stát do druhého dne. Potom slijeme šťávu, kterou pustily, uvedeme ji k varu, přidáme citr. kůru, zázvor, skořici a nakonec višně a vaříme 15 minut. Plníme ihned do horkých sklenic, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a zabalíme do přikrývky.

Mirabelkový kompotMirabelkový kompot

Na 3 sklenice o obsahu 0,5 l

Příprava: 10 minut + 15 minut sterilování

* 1 kg zralých, ale tvrdých mirabelek
* 1 l vody 
* 350-450 g cukru krupice, může být i přírodní, podle chuti ovoce
* 2 meruňková jádra

1. Mirabelky omyjeme, zbavíme stopek a necháme okapat. Propícháme je jehlou a naskládáme do dobře vymytých sklenic a do každé sklenice dáme na dno jedno jádro z meruňkové pecky.

2. Svaříme cukr s vodou a cukrovým nálevem zalijeme ovoce až pod okraj tak, aby nevystupovalo nad hladinu. Vyčnívající mirabelky by zhnědly. Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85-90 stupních nebo vaříme v páře. Sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a uschováme.

Rosol z červeného rybízu

Na 4 sklenice o obsahu 250 ml

Příprava: 15 minut + asi 20 minut vaření

* 1,5 kg červeného rybízu
* 700-800 g cukru krupice
* trochu vody na podlití

1. Rybíz důkladně opereme v několika vodách. Bobule otrháme z větviček a zbavíme třapin, vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a uvedeme do varu.

2. Přisypeme trochu cukru a promícháme, tak aby se cukr dostal ke všemu ovoci. Hrnec postavíme na sporák a vaříme na mírném ohni.

3. Hrnec zakryjeme poklicí a rybíz vaříme doměkka, dokud ovoce nepustí šťávu a nezačne se na povrchu tvořit pěna. Šťávu přefiltrujeme přes husté síto, vyložené čistým nenaškrobeným plátnem. Ideální je utěrka či dětská plena.

4. Přefiltrovanou šťávu opět vrátíme do hrnce a dáme vařit na střední plamen. Do šťávy přisypeme zbylý cukr a směs přivedeme k prudkému varu, směs občas promícháme a vaříme, dokud šťáva nezačne rosolovatět.

5. Během vaření rosolu sbíráme z povrchu pěnu a průběžně zkoušíme, zda rosol nemá správnou konzistenci. Pokud při kápnutí na talířek okamžitě tuhne, je hotov. Rosol odstavíme z plotny, přelijeme do vysterilizovaných horkých sklenic až po okraj. Zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru.

Autoři:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...