Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní škola vaření: domácí bavorská sekaná podle kluka v akci Filipa Sajlera

  0:51aktualizováno  0:51
Kromě pokrmů z jednoho hrnce jsme pro vás připravili také recept na domácí bavorskou sekanou podle Filipa Sajlera, který vystupuje v pořadu Kluci v akci.

Domácí bavorská sekaná | foto: Profimedia.cz

ČERSTVÁ ZELENINA S VAJÍČKY A KLOBÁSOU

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 300 g rajčat * 300 g paprik * 500 g vařených brambor * 2 šalotky * 2 feferonky * 1 pikantní klobása chorizo nebo dunajská * 5 vajec * 1 lžíce másla * 1 lžíce olivového oleje

1. Papriky a rajčata omyjeme, nakrájíme na větší kousky, cibulku nasekáme nadrobno a feferonky podélně rozřízneme, odstraníme semínka a žebrování a nakrájíme na proužky. Salát zakapeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. ¨

2. Na pánvi zpěníme nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova, přidáme nakrájené uvařené brambory a chvíli společně opékáme. Směs zalijeme rozšlehanými vajíčky, dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání smažíme, dokud vajíčka nejsou pevná. Přidáme nakrájenou klobásu.
Vaječnou směs podáváme s čerstvým pečivem.

Tip
Kdo nemá rád pikantní chutě, vynechá feferonky.

DOMÁCÍ BAVORSKÁ SEKANÁ

Pro 6 osob

Recept: Filip Sajler

* 600 g vepřového masa libového * 600 g vepřového bůčku * 150 g vepřových jater * mletý kmín * jemně sekaná petrželová nať * 4 stroužky česneku * muškátový oříšek * majoránka * mleté nové koření * citronová kůra * bílý pepř * sůl * 10 dlouhých jemných plátků uzené slaniny

1. Maso a játra nakrájíme na kostky a společně s 200 g ledu rozsekáme v mixéru na jemnou masovou fáš a dle potřeby přiléváme vodu, nakonec ochutíme kořením, solí a česnekem. Vložíme do formy vyložené slaninou nebo vytvarujeme a slaninou obalíme, pečeme na 150 °C cca 60-70 minut.

2. Podáváme s bramborovým nebo zelným salátem, ale nejlépe pouze s křupavým pečivem a hořčicí. Vletních měsících se může i netradičně podávat s vypečenou šťávou, opečenými rajčaty a těstovinami.

Tip
Do sekané můžete pro zjemnění přidat na kostky nakrájený tvrdý sýr.

DOMÁCÍ CHLÉB

Na 1 bochník

Příprava: 30 minut + 2-3 hodiny kynutí, pečení 30 minut

* 250 g hladké pšeničné mouky 00 extra + trochu na poprášení a podsypání * 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky * 150 g žitné celozrnné jemně mleté mouky * 2 lžičky soli * 1 lžíce cukru krupice * 1/2 balíčku čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker * 300 ml vlažné vody * 1 lžíce sezamových semínek * 1 lžíce lněných semínek * 1 lžíce kmínu nebo máku

Připravíme si a odvážíme všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu.

1. Do mísy prosejeme špaldovou a žitnou mouku a obě mouky promícháme se solí. Přidáme hladkou mouku a uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí s cukrem.

2. K droždí vlijeme část vlažné vody. Mezi prsty promneme droždí s vodou a trochou mouky. Při použití suchého droždí smícháme suché přísady, vlijeme vodu a zpracujeme hnětačem a pokračujeme bodem 6.

3. Mísu přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Přilijeme vodu a hnětačem zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Těsto přendáme na pomoučený vál a zapracujeme do něj semínka a propracujeme.

4. Utvoříme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžeme přikrýt, aby neoschlo a vyvarujeme se průvanu.

5. Vykynuté těsto ještě jednou dobře propracujeme na vále, aby z něj vyšel vzduch, a vypracujeme opět hladký bochánek. Povrch potřeme vodou a necháme na plechu znovu vykynout.

6. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Vykynutý bochník před pečením poprášíme moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme ve spodní části trouby asi 30 minut.

7. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Upečený bochník by měl znít na poklep dutě. Vychladlý chléb uchováme zabalený v čisté utěrce.

Tip
Potřete-li povrch chleba žloutkem rozmíchaným se lžící vody, chléb bude krásně lesklý a hladký. Aby bochník při pečení nepopraskal, můžete jeho povrch při druhém kynutí nebo před pečením nakrojit do kříže. Chléb můžeme péct i ve formě.

POMAZÁNKY

Rychlou večeři nebo nápaditou svačinu připravíte z čerstvé pomazánky a na klínky nakrájeného pečiva nebo zeleniny.

Sýrová s kukuřicí:
Krémový tavený sýr promícháme se sterilovanou kukuřicí, okurkou a šunkou nakrájenou na kostičky. Přidat můžeme i česnek. 

Pomazánku můžeme podávat s čerstvým pečivem nebo jako dip k vařeným novým bramborům či nakrájené zelenině.

Tuňákový krém:
Konzervu tuňáka ve vlastní šťávě slijeme a promícháme s malou lučinou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

Rybičková pomazánka se hodí k čerstvé zelenině, pečivu, mexickým chipsům. Vyrobit ji můžete i ze sardinek, lososa či jiných rybiček nebo obyčejného uzeného sledě.

Budapešť:
Vaničku jemného tvarohu promícháme s jedním jogurtem a najemno nasekanou jarní cibulkou. Dochutíme dvěma lžičkami sladké papriky, solí, pepřem.

Hodí se jako dip k bramborům, s čerstvým pečivem a výborná, i když nezvyklá je v kombinaci s haluškami.

Bylinková:
Pomazánkové máslo promícháme s dostupnými zelenými bylinkami. Dochutíme solí, pepřem a celými lístky bazalky. 

Hodí se k topinkám, zapečeným bramborám a čerstvému pečivu.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.