Doporučujeme

Salát s rajčaty a bylinkovým sýrem

Salát s rajčaty a bylinkovým sýrem | foto: In Images

Letní saláty klasicky i exoticky

Komu by se chtělo v teplém létě jíst sytá a horká jídla. Saláty mohou s úspěchem nahradit oběd i večeři, jsou zdravější, lehčí a mají nekonečně mnoho variant. Ať už si vyberete z naší nabídky nebo si vymyslíte vlastní mix, určitě si pochutnáte.


Salát z různých druhů salátů

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

* 500 g různých listových salátů
* 4 rajčata
* 2 papriky, červená a žlutá
* 1 bílá cibule, salátová
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka, tymián, oregano, saturejka)

1. Listy salátů natrháme na menší kousky a dáme do salátové mísy. Rajčata a papriky omyjeme, osušíme, cibuli oloupeme. Rajčata nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semeníků a nakrájíme je na tenké proužky a cibuli na tenká půlkolečka.

2. Nakrájenou zeleninu přidáme do mísy. Bylinky nasekáme najemno a zlehka vše promícháme se salátem.

3. Olivový olej prošleháme se špetkou soli a pepře a přelijeme přes salát, promícháme a ihned podáváme.


TIP
Salát připravujte těsně před podáváním, po zakapání zálivkou ztrácí svěžest, vadne a hnědne. Podle chuti a možností můžete bylinky různě kombinovat, přidat majoránku, yzop, šalvěj, mateřídoušku...


Salát s chřestem, liškami a květy

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*400-500 g zeleného chřestu
*sůl
*1 lžička másla
*šťáva z 1/2 citronu
*1 lžička cukru
*200 g nakládaných lišek
* 300 g různých salátových listů (lollo rosso, bianco, endivie, rukola, polníček apod.)
*hrst jedlých květů
*200 g třešní

Na zálivku:
*6 lžic olivového oleje
*4 lžíce vinného octa balzamiko
*1 lžička dijonské hořčice
*2-3 lžíce javorového sirupu
*sůl

1. Chřest oloupeme, odkrojíme zdřevnatělou část stonku a vložíme ho do vroucí vody se solí, citronovou šťávou, máslem a cukrem. Vaříme asi 3-5 minut. Chřest vyjmeme a zchladíme ho ve studené vodě s ledem.

2. Nakládané houby slijeme. Salát natrháme na kousky. V misce prošleháme metličkou všechny ingredience na zálivku.

3. V salátové míse zlehka promícháme listy salátu s liškami a částí květů, rozdělíme na talíře a přidáme chřest. Posypeme zbylými květy, dozdobíme třešněmi a při podávání zakápneme připravenou zálivkou.

Kuřecí salát s ananasem a žampiony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35-40 minut + doba na odležení a vychlazení

*1 ananas, asi 400 g dužiny
*2 kuřecí prsa, 300-400 g
*2 lžíce olivového oleje
*4 větší žampiony
*sůl a hrubě mletý pepř
*1 lžička sušené šalvěje
*1 pórek
*hrst zelených oliv bez pecek
*2-3 lžíce majonézy
*3 lžíce bílého jogurtu
*citronová šťáva na dochucení
*trocha cukru na dochucení

1. Žampiony oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Kuřecí prsa pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a okořeníme šalvějí. Maso zprudka z obou stran opečeme, pak dopékáme na mírném plameni, dokud není kuře propečené. Maso vyjmeme z pánve, přidáme zbylý olej, vsypeme žampiony a opékáme na mírném ohni asi 5 minut. Osolíme a opepříme až nakonec.

2. Maso nadrobno nakrájíme a přidáme k žampionům. Ananas okrájíme, vykrojíme tuhý střed, nakrájíme na kousky a přidáme k masu. Pórek důkladně omyjeme, nakrájíme na plátky a společně s nakrájenými olivami přidáme do salátu.

3. Vše promícháme s majonézou, jogurtem a dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem, podle chuti můžeme doladit trochou cukru, většinou to ale není potřeba. Necháme v lednici alespoň hodinu odležet a vychladit a potom podáváme.

Míchaný salát s avokádem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*4 žampiony
*sůl
*1 avokádo
*1 lžíce limetkové šťávy
*menší svazek ředkviček
* 400 g různých listů salátu (polníček, hlávkový salát, rukola, čekanka, potočnice apod.)
*2-3 rajčata

Na zálivku:
* šťáva z 1 větší limetky nebo citronu
* 1 lžička limetkové nebo citronové kůry
*6 lžic olivového oleje
*1 lžička třtinového cukru
*sůl a mletý pepř
*1 lžíce francouzské hořčice
*špetka mletého koriandru

1. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku.

2. Žampiony nakrájíme na tenké plátky. Vsypeme je do vroucí osolené vody, 5 minut povaříme a necháme vychladnout.

3. Avokádo podélně nakrojíme a vyjmeme pecku, oloupeme slupku, nakrájíme ho na plátky a zakapeme limetkovou šťávou. Ředkvičky nakrájíme na kolečka. Rajčata nakrájíme na dílky. Větší listy salátu natrháme a zlehka promícháme s ostatní připravenou zeleninou v salátové míse. Salát přelijeme připravenou zálivkou a ihned podáváme.

Salát s hovězím masem a jahodami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

*300-400 g rostbífu
*1 římský salát
*200 g jahod
*2-3 broskve

Na zálivku:
*4 lžíce jahodového džemu
*šťáva z 1 citronu
*sůl a mletý pepř
*1 lžíce sladké čili omáčky

1. Upečené studené maso nakrájíme přes vlákna na tenčí plátky. Listy salátu natrháme na menší kousky. Větší kusy překrojíme.

2. Broskve oloupeme a nakrájíme na dílky. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku.

3. Kousky salátu, jahod a broskví rozdělíme na talíře, obložíme masem a přelijeme připravenou zálivkou.

Salát s rajčaty a bylinkovým sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 400 g směsi listových salátů (rukola, lollo rosso, lollo bianco, roketa apod.)
*4 velká rajčata
*pár snítek čerstvé bazalky
*200 g bylinkové lučiny apod.

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje, nejlépe bazalkového
*sůl a čerstvě mletý pepř

1. Listy salátu osušíme. Suché listy se lépe obalí zálivkou a salát má lepší chuť. Rajčata nakrájíme na plátky. Většinu bazalky natrháme na malé kousky a promícháme s natrhanými listy salátu a nakrájenými rajčaty.

2. V misce prošleháme olivový olej se solí a čerstvě mletým pepřem.

3. Před podáváním přelijeme salát zálivkou, zlehka promícháme a lžící vytvoříme z bylinkové lučiny pravidelné hromádky na salátu. Dozdobíme talíř zbylými lístky bazalky. Podáváme nejlépe s bagetou nebo celozrnným pečivem.

Zelený fazolkový salát s fetou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

*400 g zelených fazolek
*2 stroužky česneku
*1-2 lžíce vinného octa
*4 lžíce olivového oleje
*sůl a mletý pepř
*1 jarní cibulka
*150-200 g fety
*menší svazek čerstvé bazalky
*50 g pistáciových oříšků

1. Fazolky vaříme asi 8-10 minut do změknutí. V misce prošleháme olivový olej, vinný ocet, mletý pepř a trošku soli.

2. Uvařené fazolové lusky propláchneme studenou vodou a promícháme s připravenou zálivkou, kostičkami fety, cibulkou, bazalkou a sekanými pistáciemi.

Cuketový salát s mozzarellou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut 

*4 malé mladé cukety
*sůl a čerstvě mletý pepř
*šťáva z 1/2 citronu
*200 g mozzarelly
*4 lžíce olivového oleje
*několik snítek máty
* hrst jader vlašských ořechů, posekaných

1. Cukety nakrájíme na tenké plátky, vložíme do mísy, osolíme, zakapeme citronem, promícháme a necháme v chladu odstát asi 15 minut.

2. Cukety naaranžujeme na talíře s mozzarellou, opepříme a zakapeme olejem.

3. Posypeme nasekanými ořechy a ozdobíme lístky máty.

Salát z letní zeleniny a arabského chleba

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*4 chlebové placky
*asi 20 ks cherry rajčátek nebo 4 velká
*2 různobarevné papriky
*1 salátová okurka
*2 cibule
*100 g černých oliv

Na zálivku:
*4 stroužky česneku
*1 červená čili paprička
*5 lžic olivového oleje
*2-3 lžíce citronové šťávy
*sůl a čerstvě mletý pepř
*1 lžička sušeného oregana

1. Rajčata nakrájíme na klínky, okurku na plátky, papriky na proužky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, stroužky česneku také. Čili papričku zbavíme semínek a nasekáme najemno.

2. V misce prošleháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, rozemnuté oregano a čili papričku. Nakonec vmícháme česnek.

3. Chlebové placky opečeme nasucho v pánvi a natrháme je na kousky. Na talíře rozdělíme kousky chleba, poklademe zeleninou, posypeme olivami, přelijeme zálivkou.


TIP
Čili papričku můžete vynechat nebo použít méně pálivý druh feferonky.


Barevný paprikový salát s ovčím sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

*4 velké různobarevné papriky
*1 červená cibule
*1-2 srdíčka hlávkového salátu
*150-200 g měkkého ovčího sýra

Na zálivku: 
*4-5 lžic olivového oleje
*2-3 lžíce vinného octa, bílého
*2 lžíce medu
*1 lžička sušeného estragonu
*sůl a mletý pepř

1. Papriky omyjeme, zbavíme je semeníků a žeber a nakrájíme napříč na tenké plátky nebo kroužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí kolečka. Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky. Sušit je můžeme opatrně v utěrce nebo v centrifuze na salát.

2. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a posypeme kousky nadrobeného ovčího sýra.

3. V misce prošleháme olivový olej s vinným octem, medem, solí, estragonem a mletým pepřem na zálivku.

4. Salát přelijeme připravenou zálivkou, zlehka promícháme a podáváme.


TIP
Podobný salát můžeme připravit také z lilků. Nakrájíme lilky, cibuli, česnek, papriky a čili papričky a zapečeme 35-45 minut. Upečenou zeleninu dochutíme citronovou šťávou, posypeme usekanou pažitkou nebo koriandrem, promícháme a podáváme.


Ostrý karotkový salát s paprikami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 60 minut

*800 g karotky
*4 červené kapie
*4 lžíce olivového oleje
*2 lžíce třtinového cukru nebo krupice
*hrst černých oliv
*3-4 lžíce sladké čili omáčky
*2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce usekané natě pažitky nebo koriandru, dle chuti

1. Karotku oloupeme, nakrájíme asi 1 cm silná kolečka a vložíme do kastrolu. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků, nakrájíme na proužky a přidáme k mrkvi. Osolíme, posypeme cukrem, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou zhruba 5 minut.

2. Sejmeme poklici, přisypeme k mrkvi olivy, společně prohřejeme, podle potřeby odpaříme přebytečnou tekutinu a stáhneme z ohně. Přidáme sladkou čili omáčku, dochutíme citronovou šťávou, promícháme.

3. Podáváme ještě zatepla posypané nadrobno nasekaným čerstvým koriandrem.

Salát s jahodami a mátou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*1 medový meloun
*400 g jahod
*4 stonky citronové trávy
* několik listů hlávkového salátu
*pár snítek čerstvé máty
*1 lžíce čerstvé meduňky
*4 lžíce olivového oleje
*šťáva z 1 citronu
*mletý pepř na dochucení
*špetka soli na dochucení

1. Listy salátu omyjeme, osušíme a vyložíme jimi dno a stěny mísy. Jahody překrájíme podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny.

2. Z melounu vykrajovátkem na zeleninu vydlabeme kuličky. Z citronové trávy oloupeme vrchní slupku a nakrájíme na kolečka.

3. V misce prošleháme olivový olej, citronovou šťávu, mletý pepř a trochu soli. Pak vmícháme meduňku a část nasekané máty. Meloun, jahody a citronovou trávu navrstvíme na salát a přelijeme zálivkou. Podáváme chlazené.

Citrusový salát s fenyklem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut + doba na vychlazení

*2 velké pomeranče
*2 grepy
*1 bulva sladkého fenyklu
*1 velká červená cibule
* snítka rozmarýnu a tymiánu

Na zálivku:
*100 ml bílého vína
*2 lžíce citronové šťávy
*1 lžíce olivového oleje
*3 lžíce třtinového cukru
*špetka soli a bílého pepře
*1 lžíce lístků rozmarýnu

1. Pomeranče a grepy oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a odstraníme jadérka. Fenykl omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a lístky fenyklu si necháme na ozdobu.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka. V misce prošleháme víno, citronovou šťávu, olej, cukr a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec do zálivky přimícháme lžíci nasekaného rozmarýnu.

3. Do širší salátové mísy rozložíme grepy a pomeranče, přidáme fenykl, posypeme kolečky cibule a přelijeme zálivkou. Promícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme ozdobené lístky rozmarýnu, tymiánu a fenyklu.


TIP
Zálivku zkuste připravit z dezertního vína a cukr přidejte podle chuti. Když ovoce a zeleninu v míse posypete moučkovým cukrem, pustí více šťávy. V tom případě vynechte cukr v zálivce.


Melounový salát s lesními plody

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

*1 medový meloun
*300-400 g jahod
*hrst ostružin
*4 snítky máty
*250 ml smetany na šlehání
*1 lžíce moučkového cukru
* 50 ml bílého vína, nejlépe muškátu
*špetka mletého kardamomu

1. Meloun rozpůlíme, odstraníme jadérka a speciálním vykrajovátkem z dužiny vytvoříme kuličky.

2. Jahody omyjeme, očistíme a přepůlíme. Ostružiny a mátu omyjeme a necháme okapat. Ovoce rozdělíme do misek a necháme v chladu.

3. Smetanu ušleháme kuchyňským robotem s cukrem, muškátovým vínem a kardamomem do pěny, přelijeme jí vychlazené ovoce, ozdobíme lístky máty a podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás