Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Letní saláty klasicky i exoticky

  0:35aktualizováno  0:35
Komu by se chtělo v teplém létě jíst sytá a horká jídla. Saláty mohou s úspěchem nahradit oběd i večeři, jsou zdravější, lehčí a mají nekonečně mnoho variant. Ať už si vyberete z naší nabídky nebo si vymyslíte vlastní mix, určitě si pochutnáte.

Salát s rajčaty a bylinkovým sýrem | foto: In Images


Salát z různých druhů salátů

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

* 500 g různých listových salátů
* 4 rajčata
* 2 papriky, červená a žlutá
* 1 bílá cibule, salátová
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, bazalka, tymián, oregano, saturejka)

1. Listy salátů natrháme na menší kousky a dáme do salátové mísy. Rajčata a papriky omyjeme, osušíme, cibuli oloupeme. Rajčata nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semeníků a nakrájíme je na tenké proužky a cibuli na tenká půlkolečka.

2. Nakrájenou zeleninu přidáme do mísy. Bylinky nasekáme najemno a zlehka vše promícháme se salátem.

3. Olivový olej prošleháme se špetkou soli a pepře a přelijeme přes salát, promícháme a ihned podáváme.


TIP
Salát připravujte těsně před podáváním, po zakapání zálivkou ztrácí svěžest, vadne a hnědne. Podle chuti a možností můžete bylinky různě kombinovat, přidat majoránku, yzop, šalvěj, mateřídoušku...


Salát s chřestem, liškami a květy

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*400-500 g zeleného chřestu
*sůl
*1 lžička másla
*šťáva z 1/2 citronu
*1 lžička cukru
*200 g nakládaných lišek
* 300 g různých salátových listů (lollo rosso, bianco, endivie, rukola, polníček apod.)
*hrst jedlých květů
*200 g třešní

Na zálivku:
*6 lžic olivového oleje
*4 lžíce vinného octa balzamiko
*1 lžička dijonské hořčice
*2-3 lžíce javorového sirupu
*sůl

1. Chřest oloupeme, odkrojíme zdřevnatělou část stonku a vložíme ho do vroucí vody se solí, citronovou šťávou, máslem a cukrem. Vaříme asi 3-5 minut. Chřest vyjmeme a zchladíme ho ve studené vodě s ledem.

2. Nakládané houby slijeme. Salát natrháme na kousky. V misce prošleháme metličkou všechny ingredience na zálivku.

3. V salátové míse zlehka promícháme listy salátu s liškami a částí květů, rozdělíme na talíře a přidáme chřest. Posypeme zbylými květy, dozdobíme třešněmi a při podávání zakápneme připravenou zálivkou.

Kuřecí salát s ananasem a žampiony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35-40 minut + doba na odležení a vychlazení

*1 ananas, asi 400 g dužiny
*2 kuřecí prsa, 300-400 g
*2 lžíce olivového oleje
*4 větší žampiony
*sůl a hrubě mletý pepř
*1 lžička sušené šalvěje
*1 pórek
*hrst zelených oliv bez pecek
*2-3 lžíce majonézy
*3 lžíce bílého jogurtu
*citronová šťáva na dochucení
*trocha cukru na dochucení

1. Žampiony oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Kuřecí prsa pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a okořeníme šalvějí. Maso zprudka z obou stran opečeme, pak dopékáme na mírném plameni, dokud není kuře propečené. Maso vyjmeme z pánve, přidáme zbylý olej, vsypeme žampiony a opékáme na mírném ohni asi 5 minut. Osolíme a opepříme až nakonec.

2. Maso nadrobno nakrájíme a přidáme k žampionům. Ananas okrájíme, vykrojíme tuhý střed, nakrájíme na kousky a přidáme k masu. Pórek důkladně omyjeme, nakrájíme na plátky a společně s nakrájenými olivami přidáme do salátu.

3. Vše promícháme s majonézou, jogurtem a dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem, podle chuti můžeme doladit trochou cukru, většinou to ale není potřeba. Necháme v lednici alespoň hodinu odležet a vychladit a potom podáváme.

Míchaný salát s avokádem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*4 žampiony
*sůl
*1 avokádo
*1 lžíce limetkové šťávy
*menší svazek ředkviček
* 400 g různých listů salátu (polníček, hlávkový salát, rukola, čekanka, potočnice apod.)
*2-3 rajčata

Na zálivku:
* šťáva z 1 větší limetky nebo citronu
* 1 lžička limetkové nebo citronové kůry
*6 lžic olivového oleje
*1 lžička třtinového cukru
*sůl a mletý pepř
*1 lžíce francouzské hořčice
*špetka mletého koriandru

1. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku.

2. Žampiony nakrájíme na tenké plátky. Vsypeme je do vroucí osolené vody, 5 minut povaříme a necháme vychladnout.

3. Avokádo podélně nakrojíme a vyjmeme pecku, oloupeme slupku, nakrájíme ho na plátky a zakapeme limetkovou šťávou. Ředkvičky nakrájíme na kolečka. Rajčata nakrájíme na dílky. Větší listy salátu natrháme a zlehka promícháme s ostatní připravenou zeleninou v salátové míse. Salát přelijeme připravenou zálivkou a ihned podáváme.

Salát s hovězím masem a jahodami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

*300-400 g rostbífu
*1 římský salát
*200 g jahod
*2-3 broskve

Na zálivku:
*4 lžíce jahodového džemu
*šťáva z 1 citronu
*sůl a mletý pepř
*1 lžíce sladké čili omáčky

1. Upečené studené maso nakrájíme přes vlákna na tenčí plátky. Listy salátu natrháme na menší kousky. Větší kusy překrojíme.

2. Broskve oloupeme a nakrájíme na dílky. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku.

3. Kousky salátu, jahod a broskví rozdělíme na talíře, obložíme masem a přelijeme připravenou zálivkou.

Salát s rajčaty a bylinkovým sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 400 g směsi listových salátů (rukola, lollo rosso, lollo bianco, roketa apod.)
*4 velká rajčata
*pár snítek čerstvé bazalky
*200 g bylinkové lučiny apod.

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje, nejlépe bazalkového
*sůl a čerstvě mletý pepř

1. Listy salátu osušíme. Suché listy se lépe obalí zálivkou a salát má lepší chuť. Rajčata nakrájíme na plátky. Většinu bazalky natrháme na malé kousky a promícháme s natrhanými listy salátu a nakrájenými rajčaty.

2. V misce prošleháme olivový olej se solí a čerstvě mletým pepřem.

3. Před podáváním přelijeme salát zálivkou, zlehka promícháme a lžící vytvoříme z bylinkové lučiny pravidelné hromádky na salátu. Dozdobíme talíř zbylými lístky bazalky. Podáváme nejlépe s bagetou nebo celozrnným pečivem.

Zelený fazolkový salát s fetou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

*400 g zelených fazolek
*2 stroužky česneku
*1-2 lžíce vinného octa
*4 lžíce olivového oleje
*sůl a mletý pepř
*1 jarní cibulka
*150-200 g fety
*menší svazek čerstvé bazalky
*50 g pistáciových oříšků

1. Fazolky vaříme asi 8-10 minut do změknutí. V misce prošleháme olivový olej, vinný ocet, mletý pepř a trošku soli.

2. Uvařené fazolové lusky propláchneme studenou vodou a promícháme s připravenou zálivkou, kostičkami fety, cibulkou, bazalkou a sekanými pistáciemi.

Cuketový salát s mozzarellou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut 

*4 malé mladé cukety
*sůl a čerstvě mletý pepř
*šťáva z 1/2 citronu
*200 g mozzarelly
*4 lžíce olivového oleje
*několik snítek máty
* hrst jader vlašských ořechů, posekaných

1. Cukety nakrájíme na tenké plátky, vložíme do mísy, osolíme, zakapeme citronem, promícháme a necháme v chladu odstát asi 15 minut.

2. Cukety naaranžujeme na talíře s mozzarellou, opepříme a zakapeme olejem.

3. Posypeme nasekanými ořechy a ozdobíme lístky máty.

Salát z letní zeleniny a arabského chleba

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*4 chlebové placky
*asi 20 ks cherry rajčátek nebo 4 velká
*2 různobarevné papriky
*1 salátová okurka
*2 cibule
*100 g černých oliv

Na zálivku:
*4 stroužky česneku
*1 červená čili paprička
*5 lžic olivového oleje
*2-3 lžíce citronové šťávy
*sůl a čerstvě mletý pepř
*1 lžička sušeného oregana

1. Rajčata nakrájíme na klínky, okurku na plátky, papriky na proužky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, stroužky česneku také. Čili papričku zbavíme semínek a nasekáme najemno.

2. V misce prošleháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, rozemnuté oregano a čili papričku. Nakonec vmícháme česnek.

3. Chlebové placky opečeme nasucho v pánvi a natrháme je na kousky. Na talíře rozdělíme kousky chleba, poklademe zeleninou, posypeme olivami, přelijeme zálivkou.


TIP
Čili papričku můžete vynechat nebo použít méně pálivý druh feferonky.


Barevný paprikový salát s ovčím sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10-15 minut

*4 velké různobarevné papriky
*1 červená cibule
*1-2 srdíčka hlávkového salátu
*150-200 g měkkého ovčího sýra

Na zálivku: 
*4-5 lžic olivového oleje
*2-3 lžíce vinného octa, bílého
*2 lžíce medu
*1 lžička sušeného estragonu
*sůl a mletý pepř

1. Papriky omyjeme, zbavíme je semeníků a žeber a nakrájíme napříč na tenké plátky nebo kroužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí kolečka. Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky. Sušit je můžeme opatrně v utěrce nebo v centrifuze na salát.

2. Všechnu zeleninu vložíme do mísy a posypeme kousky nadrobeného ovčího sýra.

3. V misce prošleháme olivový olej s vinným octem, medem, solí, estragonem a mletým pepřem na zálivku.

4. Salát přelijeme připravenou zálivkou, zlehka promícháme a podáváme.


TIP
Podobný salát můžeme připravit také z lilků. Nakrájíme lilky, cibuli, česnek, papriky a čili papričky a zapečeme 35-45 minut. Upečenou zeleninu dochutíme citronovou šťávou, posypeme usekanou pažitkou nebo koriandrem, promícháme a podáváme.


Ostrý karotkový salát s paprikami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 60 minut

*800 g karotky
*4 červené kapie
*4 lžíce olivového oleje
*2 lžíce třtinového cukru nebo krupice
*hrst černých oliv
*3-4 lžíce sladké čili omáčky
*2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce usekané natě pažitky nebo koriandru, dle chuti

1. Karotku oloupeme, nakrájíme asi 1 cm silná kolečka a vložíme do kastrolu. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků, nakrájíme na proužky a přidáme k mrkvi. Osolíme, posypeme cukrem, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou zhruba 5 minut.

2. Sejmeme poklici, přisypeme k mrkvi olivy, společně prohřejeme, podle potřeby odpaříme přebytečnou tekutinu a stáhneme z ohně. Přidáme sladkou čili omáčku, dochutíme citronovou šťávou, promícháme.

3. Podáváme ještě zatepla posypané nadrobno nasekaným čerstvým koriandrem.

Salát s jahodami a mátou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

*1 medový meloun
*400 g jahod
*4 stonky citronové trávy
* několik listů hlávkového salátu
*pár snítek čerstvé máty
*1 lžíce čerstvé meduňky
*4 lžíce olivového oleje
*šťáva z 1 citronu
*mletý pepř na dochucení
*špetka soli na dochucení

1. Listy salátu omyjeme, osušíme a vyložíme jimi dno a stěny mísy. Jahody překrájíme podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny.

2. Z melounu vykrajovátkem na zeleninu vydlabeme kuličky. Z citronové trávy oloupeme vrchní slupku a nakrájíme na kolečka.

3. V misce prošleháme olivový olej, citronovou šťávu, mletý pepř a trochu soli. Pak vmícháme meduňku a část nasekané máty. Meloun, jahody a citronovou trávu navrstvíme na salát a přelijeme zálivkou. Podáváme chlazené.

Citrusový salát s fenyklem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut + doba na vychlazení

*2 velké pomeranče
*2 grepy
*1 bulva sladkého fenyklu
*1 velká červená cibule
* snítka rozmarýnu a tymiánu

Na zálivku:
*100 ml bílého vína
*2 lžíce citronové šťávy
*1 lžíce olivového oleje
*3 lžíce třtinového cukru
*špetka soli a bílého pepře
*1 lžíce lístků rozmarýnu

1. Pomeranče a grepy oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a odstraníme jadérka. Fenykl omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a lístky fenyklu si necháme na ozdobu.

2. Cibuli nakrájíme na kolečka. V misce prošleháme víno, citronovou šťávu, olej, cukr a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec do zálivky přimícháme lžíci nasekaného rozmarýnu.

3. Do širší salátové mísy rozložíme grepy a pomeranče, přidáme fenykl, posypeme kolečky cibule a přelijeme zálivkou. Promícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme ozdobené lístky rozmarýnu, tymiánu a fenyklu.


TIP
Zálivku zkuste připravit z dezertního vína a cukr přidejte podle chuti. Když ovoce a zeleninu v míse posypete moučkovým cukrem, pustí více šťávy. V tom případě vynechte cukr v zálivce.


Melounový salát s lesními plody

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

*1 medový meloun
*300-400 g jahod
*hrst ostružin
*4 snítky máty
*250 ml smetany na šlehání
*1 lžíce moučkového cukru
* 50 ml bílého vína, nejlépe muškátu
*špetka mletého kardamomu

1. Meloun rozpůlíme, odstraníme jadérka a speciálním vykrajovátkem z dužiny vytvoříme kuličky.

2. Jahody omyjeme, očistíme a přepůlíme. Ostružiny a mátu omyjeme a necháme okapat. Ovoce rozdělíme do misek a necháme v chladu.

3. Smetanu ušleháme kuchyňským robotem s cukrem, muškátovým vínem a kardamomem do pěny, přelijeme jí vychlazené ovoce, ozdobíme lístky máty a podáváme.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.